Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapıldı.
Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü 6 Haziran 2017 tarihli ve 30088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
6 Haziran 2017 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 30088
YÖNETMELİK
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:
BANKALARIN SERMAYE YETERLİLİĞİNİN ÖLÇÜLMESİNE VE
DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 23/10/2015 tarihli ve 29511 sayılı Resmî Gazate’de yayımlanan Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin Ek-1’inin İkinci Bölümünün ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2. Bir KDK’nın kredi derecelendirmelerini belirli bir sınıftaki kalemler için kullanmaya karar veren bir banka, o sınıfa ait olan tüm kredi riskleri için Risk Merkezi’nden elde ettiği ilgili kredi derecelendirmelerini tutarlı ve istikrarlı bir şekilde kullanır.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin Ek-4’ünün Dördüncü Kısmı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“DÖRDÜNCÜ KISIM
Bildirim ve Yeniden Hesaplama
1. MKT aşağıdaki bilgileri üç ayda bir üye kuruluş bankalara ve Kuruma bildirir.
a) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (a) bendine göre hesaplanan hipotetik sermaye yükümlülüğü (SMKT),
b) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen tüm üye kuruluşların toplam fonlanmış garanti fonu tutarı (TFÜK) ile tüm üye kuruluşlar için garanti fonu ayrıntılandırma ve yoğunlaşma düzeltmesi öncesi toplam sermaye yükümlülüğü (SÜK) veya MKT’nin fonlanmış bir garanti fonunun bulunmaması halinde İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen toplam fonlanmamış garanti fonu tutarı ya da bu fonlanmamış tutarın bulunmaması halinde İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen üye kuruluşlardan alınan başlangıç teminatları toplamı,
c) Zararları karşılamak için üye kuruluşların garanti fonu kullanılmadan önce MKT tarafından kullanılacak İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen MKT’nin özkaynakları (TFMKT),
ç) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen üye kuruluşların fonlanmış garanti fonu tutarlarının ortalaması
d) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen üye kuruluş sayısı (N),
e) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen yoğunlaşma faktörü (b),
f) İkinci Kısmın İkinci Bölümünün ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen c1 çarpanı.
2. Bu Kısmın birinci fıkrasında belirtilen bilgiler asgari üç ayda bir MKT tarafından yeniden hesaplanır. Yönetmeliğin bu eki kapsamındaki riskler ve bu riskleri doğuran işlem sayısında ve/veya MKT’nin özkaynak tutarında önemli bir değişiklik olması durumunda bu Kısmın birinci fıkrasındaki bilgiler bahse konu üç aylık asgari süre dikkate alınmadan bu değişiklikler gerçekleşir gerçekleşmez derhal yeniden hesaplanır ve Kurum ile üye kuruluş bankalara bildirilir.
3. Kurum, bu Kısmın birinci fıkrasında belirtilen bilgilerin hangi formatta olacağını belirlemeye yetkilidir.
4. Kurum, bu Kısmın birinci fıkrası kapsamında yapılacak bildirimler ile bu Kısmın ikinci fıkrası kapsamında yapılacak yeniden hesaplamanın sıklığını artırmaya yetkilidir.”
MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.