Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, bugün yayımlandı. Günlük gazetedeki yönetmeliğin içeriği haberimizde...

Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği
15 Nisan 2018 Pazar 14:04

15 Nisan 2018 tarihli ve 30392 sayılı Resmi Gazete Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği açıklandı. İşte detayları ile günlük gazetede yer alan yönetmeliğin içeriğindeki kayıt işlemi, puan sistemi, öğretim dili, kontenjan, ücret ve bursa dair bilgiler...

BEZM-İ ALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesine bağlı fakülte ve meslek yüksekokullarında ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim, öğretim, yabancı dilde hazırlık eğitimi ile öğrenci işlerinde uygulanacak esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesinde yürütülen önlisans ve lisans eğitim-öğretimine ilişkin tüm hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Çift programda eğitim ve öğretim: Öğrencinin bir eğitim ve öğretim programının yanında ve aynı anda fakülte içinde ya da dışında başka bir eğitim ve öğretim programına devam etmesine imkân veren programı,

c) Eğitim ve öğretim çalışmaları: Fakülte ve meslek yüksekokullarının özelliklerine göre teorik dersler, uygulamalı dersler, seminerler, uygulamalı çalışmalar, klinik öncesi ve klinik çalışmalar, laboratuvar gibi proje, ödev, bitirme çalışmaları ve benzeri çalışmaları,

ç) Eğitim ve öğretim programı: Yükseköğretim Kurulunun ilgili programlar için belirlediği asgari eğitim ve öğretim çalışmalarına ilişkin Senatoca kabul edilen ortak ilkelere dayanılarak ilgili kurullarca hazırlanan ve Senato tarafından onaylanan eğitim ve öğretim çalışmalarının tümünü,

d) Eğitim ve öğretim yılı: Dönem sonu sınavları ve kayıt dönemi hariç, en az on dört haftalık güz ve bahar dönemlerinden oluşan iki yarıyılı veya fakülte ve meslek yüksekokullarının ihtiyaç ve özelliklerine göre, dönem tatili hariç en az yirmi sekiz haftadan oluşan tek öğretim yılını,

e) İngilizce Yeterlik Sınavı (İYS): Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Yabancı Diller bölümünün yapmış olduğu İngilizce yeterlik sınavını,

f) Kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu kurulunu,

g) Rektör: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Rektörünü,

ğ) Senato: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Senatosunu,

h) SHMYO: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunu,

ı) Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesini,

i) Yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Düzeyi ve Dili

Önlisans eğitim ve öğretimi

MADDE 5 – (1) Üniversiteye bağlı meslek yüksekokullarında dört yarıyıllık bir eğitim ve öğretim programını, bu Yönetmelik hükümlerinde belirtilen koşullara uygun olarak başarı ile tamamlayan öğrencilere ön lisans diploması verilir.

Lisans eğitim ve öğretimi

MADDE 6 – (1) Üniversiteye bağlı Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültesinde İngilizce hazırlık sınıfı hariç olmak üzere on yarıyıllık, Tıp Fakültesinde on iki yarıyıllık, Sağlık Bilimleri Fakültesinde sekiz yarıyıllık bir eğitim ve öğretim programını bu Yönetmelik hükümlerinde belirtilen koşullara uygun olarak başarı ile tamamlayan öğrencilere bu Yönetmeliğin 36 ncı maddesinde belirtilen esaslara göre diploma verilir.

Öğretim süreleri

MADDE 7 – (1) Öğretim süresi; bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın, önlisans programlarında azami dört yıl, dört yıllık lisans programlarında azami yedi yıl, beş yıllık lisans programlarında azami sekiz yıl ve altı yıllık lisans programlarında azami dokuz yıldır. Bu süreler içinde mezun olamayanlar hakkında 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır. Bu sürelere yabancı dil hazırlık programlarında geçen süreler dâhil edilmez.

(2) Üniversiteden belirli bir süre uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin ceza aldıkları süre birinci fıkrada belirtilen öğretim süresinden sayılır.

(3) Normal öğrenim süresi içinde mezun olamayan öğrenciler, takip eden dönemde alacakları derslerin AKTS başına düşen eğitim ücretini öderler.

(4) Öğretim dili kısmen veya tamamen yabancı dil olan programlarda uygulanan zorunlu hazırlık sınıfının azami öğrenim süresi iki yıldır.

(5) Zorunlu hazırlık sınıflarında azami süre sonunda başarısız olan öğrencilerin öğrenim gördüğü programdan ilişikleri kesilir. İlişiği kesilen öğrenciler ilgili kurul kararı ile Üniversitenin öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Eşdeğer program bulunmaması durumunda, talep etmeleri halinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibariyle, öğrencinin Üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine yerleştirilebilirler.

(6) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayanlar hakkında; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılır. Ancak öğrencilerin diploma alabilmeleri için yabancı dil hazırlık programları dışında Üniversitede en az iki yıl öğretim görmüş olmaları gerekir.

Eğitim ve öğretim dili

MADDE 8 – (1) Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültelerinde eğitim-öğretim dili %70 Türkçe ve %30 İngilizce, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda ise %100 Türkçedir.

İngilizce yeterlik

MADDE 9 – (1) Öğretim dili tamamı İngilizce veya kısmi İngilizce (en az %30) olan programlara kayıt olan öğrencilerin İngilizce düzeylerinin yeterli olup olmadığı İYS ile belirlenir.

(2) İYS sonucuna göre başarılı olanlar ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Senato tarafından kabul edilen uluslararası sınavların birinden belirlenen düzeyde başarılı olduklarını belgeleyenler doğrudan lisans öğrenimine başlar.

(3) Bu sınava katılmayan veya bu sınavda başarılı olamayan öğrenciler İngilizce hazırlık programına kaydedilir. İngilizce hazırlık programı öğretiminde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

(4) Türkçe eğitim veren programlarda İngilizce hazırlık eğitimi isteğe bağlı olarak alınabilir.

İsteğe bağlı hazırlık eğitimi

MADDE 10 – (1) Öğretim dili Türkçe olan programlarda zorunlu hazırlık sınıfı açılmaz. Ancak Senato tarafından belirlenen programlarda öğrencilerin talep etmeleri halinde ilgili Fakültenin Fakülte Yönetim Kurulu kararına istinaden hazırlık bölümü tam ücretini ödemek kaydıyla isteğe bağlı olarak hazırlık eğitimi alınabilir. İsteğe bağlı olarak hazırlık sınıfında eğitim gören öğrenciler başarısız olmaları halinde de kayıtlı oldukları programa devam ederler.

Yönetmeliğin devamı için TIKLAYINIZ...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.