İstanbul Kent Üniversitesi Ana Yönetmeliği

İstanbul Kent Üniversitesi Ana Yönetmeliği, 25 Mart 2018 Pazar tarihli günlük gazetede yayımlandı. İşte içerikte yer alan maddeleri ile yönetmelik...

İstanbul Kent Üniversitesi Ana Yönetmeliği
25 Mart 2018 Pazar 17:47

25 Mart 2018 Pazar tarihli günlük gazetede İstanbul Kent Üniversitesi Ana Yönetmeliği yayımlandı. Resmi Gazete'deki içeriğinde mütevelli heyeti, akademik ve idari organlar ve görevliler, mali hükümler yer aldı. 

İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ

ANA YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Kent Üniversitesinin yönetimi, işleyişi, akademik organları ve görevlerine ilişkin esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Kent Üniversitesinin yönetimine, akademik ve idari organlarına, bu organların görevlerine, akademik faaliyetlerine ve mali konulara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 167 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Başkan: İstanbul Kent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanını,

b) Dekan: İstanbul Kent Üniversitesindeki fakültelerin dekanlarını,

c) Genel Sekreter: İstanbul Kent Üniversitesi Genel Sekreterini,

ç) Müdür: İstanbul Kent Üniversitesi bünyesindeki enstitüler, yüksekokullar, meslek yüksekokulları ve uygulama ve araştırma merkezleri müdürlerini,

d) Mütevelli Heyeti: İstanbul Kent Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

e) Rektör: İstanbul Kent Üniversitesi Rektörünü,

f) Senato: İstanbul Kent Üniversitesi Senatosunu,

g) Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesini,

ğ) Vakıf/Kurucu Vakıf (ENEV): Engelsiz Eğitim Vakfını,

h) Yönetim Kurulu: İstanbul Kent Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ı) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Mütevelli Heyeti

Mütevelli Heyetinin oluşumu

MADDE 5 – (1) Mütevelli Heyeti; en yüksek karar organı statüsüyle Üniversitenin tüzel kişiliğini temsil eder.

(2) Mütevelli Heyeti, yedi üyeden oluşur ve üyeler, Kurucu Vakıf Genel Kurulu tarafından ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen şartlara ve niteliklere sahip en az üçte ikisi lisans düzeyinde eğitimini tamamlamış adaylar arasından seçilir. Mütevelli Heyeti üyelerinin adları seçildikleri tarihi izleyen otuz gün içinde YÖK’e bildirilir.

(3) Mütevelli Heyeti üyelerinin görev süresi dört yıldır. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilirler. Üyelerden birinin süresinin dolması veya başka nedenlerle üyelikten ayrılması durumlarında kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye seçilir.

(4) Kurucu Vakıf Yönetim Kurulu başkan ve üyeleri ile bunların birinci derece kan ve kayın hısımları ile eşlerinden Mütevelli Heyetinde görev alacakların sayısı ikiyi geçemez.

(5) Mütevelli Heyetinin tabii üyesi olan Rektör, Başkanlığa seçilemez ve kendisi ile ilgili toplantılara katılamaz. Mütevelli Heyeti üyeliği fahridir, ancak Kurucu Vakıf Yönetim Kurulu kararı ile Mütevelli Heyeti üyelerine toplantıya katılma, yol ve huzur hakkı verilebilir. Verilecek miktar bir yılda on ikiyi geçmemek üzere katılacakları her toplantı için, 2547 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde Yükseköğretim Genel Kurulu üyeleri için öngörülen ücreti aşamaz. Mütevelli Heyeti Başkan ve üyelerine bunun dışında herhangi bir ödeme yapılmaz. Ancak Üniversitenin değişik hizmet ve görevlerini yerine getirmek için Mütevelli Heyeti Başkan ve üyelerinin yurt içinde ve yurt dışında yapacakları görev giderleri ödenir.

Mütevelli Heyetinin görevleri

MADDE 6 – (1) Mütevelli Heyetinin görevleri şunlardır:

a) Üniversitenin tüzel kişiliğini temsil etmek,

b) Üniversite ile ilgili düzenleyici işlemleri kabul etmek ve yürürlüğe girmesini sağlamak,

c) Fakülte, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu, program, anabilim ve anasanat dalları ile uygulama ve araştırma merkezi, konservatuvar veya hazırlık sınıfı kurulması, birleştirilmesi veya kapatılması hususunda, Senato tarafından alınan kararları değerlendirerek YÖK’e sunmak,

ç) Rektörlükçe hazırlanan ve onayına sunulan Üniversite bütçesini inceleyerek kabul etmek ve uygulamaları izlemek,

d) Öğrencilerden alınacak yıllık öğrenim ücretlerini tespit etmek,

e) Her akademik yıl YÖK’e teklif edilmek üzere Üniversiteye alınması planlanan ve Rektörlükçe önerilen öğrenci sayılarını ve burs kontenjanlarını tespit etmek,

f) İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Üniversitede görevlendirilecek akademik ve idari yöneticiler, öğretim elemanları ve diğer personel ile ilgili statüleri tespit etmek, bunların sözleşmelerini, atamalarını, terfilerini ve görevden alınmalarını onaylamak,

g) Yetkilerinin bir kısmını, uygun gördüğü ölçü ve süre dâhilinde Üniversite yöneticilerine devretmek,

ğ) İlgili mevzuat hükümlerine uygun olacak şekilde Üniversite bünyesinde teknoparkların kurulmasına, kapatılmasına veya birleştirilmesine ilişkin çalışmalar yapmak.

Başkan

MADDE 7 – (1) Mütevelli Heyeti, üyeleri arasından bir Başkan, Başkan da bir Başkan Yardımcısı seçer. Süresi biten Başkan ve Başkan Yardımcısı yeniden seçilebilir.

Toplantılar ve kararlar

MADDE 8 – (1) Mütevelli Heyeti, her akademik yıl içinde en az üç defa olağan toplanır. Bunun dışında Başkanın çağrısı üzerine olağanüstü olarak da toplanabilir. Toplantıların gündemi ve zamanı toplantı öncesinde üyelere duyurulur.

(2) Kararlar, çekimser oy kullanılmaksızın oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Mütevelli Heyeti kararları usulüne uygun olarak karar defterine yazılarak Başkan ve üyeler tarafından imzalanır.

Yetki devri

MADDE 9 – (1) Mütevelli Heyeti veya Başkan yetkilerini uygun gördüğü ölçüde ve sürede Rektöre devredebilir.

Danışma Kurulu

MADDE 10 – (1) Mütevelli Heyeti; Üniversitenin eğitim ve öğretim ve bilimsel araştırma anlayışı ve yöntemlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak, bu amaçla ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma ve yayın faaliyetlerinde bulunmak için Mütevelli Heyetine ve Üniversitenin yetkili organlarına kendiliğinden ve talep üzerine araştırma ve inceleme yapmak, görüş bildirmek ve önerilerde bulunmak üzere bir Danışma Kurulu oluşturabilir.

Yönetmeliğin devamı için TIKLAYINIZ...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.