Antibiyotik kullanımında Türkiye birinci sırada yer alıyor. OECD yaptığı araştırmada Antibiyotik direnci kullanımında yüzde olarak en çok tüketilen ülkeleri açıkladı. Peki antibiyotik kullanımının tehlikeleri nelerdir? İşte antibiyotik ile ilgili merak edilenler haberimizde.
Sonbahar'ın gelmesi ve havaların soğuması ile birlikte, soğuk algınlığı ve grip gibi salgın hastalıklar görülmeye başladı. Dünya'da bilinçsiz ilaç tüketimi yıllar geçtikçe artıyor. Özellikle antibiyotik kullanımında sayı bir hayli fazla. Türkiye'de bilinçsiz ve aşırı antibiyotik kullanımında birinci ülke olarak göze çarpıyor. Peki aşırı antibiyotik direnci insan vücuduna zararları gün ve gün tartışılıyor.
Bakterilere karşı tedavi olarak kullanılan antibiyotikler, çocuk yaşlarda kullanıldığınında ilerisi için tehlike barındırıyor. Açıklanan sonuçlara göre çocuklarda antibiyotik kullanımı büyüdüklerinde egzama ve saman nezlesi geliştirme risklerini arttırıyor. Araştırmacılar bunun nedenini ise bağırsaklardaki mikroorganizmaları antibiyotiklerin parçalaması ve bağışıklık sistemini düzenlemesinden kaynaklandığını bildirdi.
Antibiyotik kullanımı penisilinin keşfi ile birlikte arttı. Ancak bakteriler, zamanla antibiyotik direnci oluşturdu ve bu da büyük bir riske dönüştü. Yine de enfeksiyon halinde antibiyotik kullanılmadığı durumlarda en basitinden zatürre bile ölümcül bir hastalığa dönüşebiliyor.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Aşırı Antibiyotik kullanımı sonrasında cari açığın arttığını ifade etti. OECD tarafından yapılan araştırmada dünya genelinde aşırı antibiyotik kullanımında Türkiye yüzde 42.2'lik oranla birinci sırada yer alıyor.
Antibiyotik kullanımında en az orana sahip olan ülke ise Şili. Şili yüzde 9.4 ile son sırada buluyor.
Antibiyotik kullanımında ölüm oranı ise yıl geçtikçe artıyor. Araştırmalara göre Antibiyotik direncinden ölüm oranının 2050 yılında 700 binden 10 milyona ulaşacağı belirtiliyor.