Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gereksiz antibiyotik kullanımı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Akdağ, Antibiyotik ile ilgili önümüzdeki hafta yeni bir döneme geçileceğini söyledi.
Türkiye'de en çok antibiyotik kullanımı ile ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Recep Aktağ gereksiz antibiyotik kullanımına karşı adımlar atılacağını ifade etti ve tedbirler ile ilgili konuştu.
Antibiyotik kullanımı konusunda yeni bir dönem
Türkiye'de antibiyotik kullanımı özellikle son yıllarda büyük oranda artış gösterdi. Tıbbın en büyük mücadele alanlarından birisinin Antibiyotik olduğuna işaret eden Recep Akdağ AHaber'e katıldığı programda önemli açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Ne kadar çok antibiyoktik kullanırsanız hastalıkla mücadele o kadar zorlanıyor. Bilimin antibiyotik üretme hızzı, mikropların gelişmesinden daha yavaş. Vatandaşlarımdan istirhamım şu; hekimlerden ısrarla antibiyotik yazmasını istemesinler. Antibiyotik sanki ateş düşürücü, ağrı kesici gibi kullanılıyor. Önümüzdeki hafta antibiyotik kullanımını azaltma konusunda yeni bir döneme giriyoruz. Hızlı bir antijen testi satın alıyoruz. Hastanın başında bu enfeksiyonu yapan mikroorganizmanın virüs olup olmadığını test edecekler. Özel bir yöntemle test edilecek, yüzde 95 doğru cevap veren bir yöntem. Önümüzdeki haftadan itibaren kullanılmaya başlanacak. Vatandaşı bilgilendirmek için spotlar hazırladık. Şu anda eczaneye gitseniz ve doğrudan antibiyotik almaya kalksanız da size vermeyecekler." dedi.
Prof.Dr Ahmet Rasim Küçükusta gereksiz antibiyotik kullanmanın zararlarından bahsetti. Küçükusta, "İnsanlar solunum yolu enfeksiyonu olduğu zaman hemen antibiyotik kullanmaya yöneliyorlar. Bu hastalıklar için çok etkili bir ilaç olmadığını belirtmeliyim. Bu hastalıkların bir komplikasyona dönüşmediği; yani bronşir, zatürre, sinüzit gibi hastalıklara yol açadığı durumlarda kesinlikle antibiyotik kullanılması gerekli değil. İstirat edilmesi, bol sıvı alınması, bulunulan ortamın temiz olması, bu hastalıkların atlatılmasında yeterli. Hastanın kendisini daha rahatsız ettiği durumlarda kısa süreli olarak burnu açan ilaçlardan istifade edilebilir." dedi.