Erciyes Üniversitesi Genom ve Kök Hücre Merkezinde, kadınlarda ölümcül seyreden yumurtalık kanserine karşı antikor (bağışıklık proteini) üretildi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Genom ve Kök Hücre Merkezinde (GENKÖK), kadınlarda ölümcül seyreden yumurtalık (over) kanserine karşı antikor (bağışıklık proteini) geliştirildi.
ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Şakalar yaptığı açıklamada, üniversite bünyesindeki GENKÖK'te kanser konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Şakalar, "Biyoteknolojik bir ürün olan antikorların, dünyada milyar dolarlık bir pazarı var. Biz de ülkemizde kullandığımız antikorların hepsini dışarıdan alıyoruz. Ülkemizde henüz ticari olarak üretilen ve kansere karşı kullanılan bir antikor yok" şeklinde konuştu ve antikorların yeni bir tedavi olduğuna ve kanser tedavisinde çok kullanıldığına dikkat çekti.
Yaklaşık 3 yıl önce TÜBİTAK'tan aldıkları proje kapsamında yumurtalık kanserine karşı antikor geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Şakalar,
"Laboratuvar ortamında 2 antikor ürettik. Bu antikorların kanser hücrelerince üretilen proteine bağlandığını da gösterdik. Halen bu antikorların kanser hücrelerini öldürüp öldürmediğini test ediyoruz (preklinik çalışma). Sonraki aşamalarda ise fare deneyleri ve klinik çalışmalar yapılacak. Bu antikorları şu açıdan önemsiyoruz; Ülkemizde kanseri hedef alan antikor üretimini başarabildik. Türkiye'de bunu yapabilen az sayıda laboratuvar var, bunlardan biri de biziz. İleride bu antikorların ilaç olarak kullanılabilme potansiyeli var. Ayrıca patenti alınıp ülkemize ekonomik katkı sağlama imkanı da var." dedi.