Hurma, ramazan ayının vazgeçilmezi konumunda. Ramazanda daha sık tüketilen hurmanın çok fazla faydası bulunmaktadır. Peki hurmanın faydaları nelerdir? Hurma neye iyi gelir?
İftarı ilk hurma ile açmak tercih edilmektedir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s ), Kur'an-ı Kerim'de de adı geçen hurma için “Biriniz orucunu açtığı zaman hurma ile açsın. Hurma bulamazsa su ile açsın. Çünkü su temizdir / temizleyicidir.” (Tirmizî, “Savm”, 10) buyurmuştur. Peki ramazan ayında bu kadar büyük önem arz eden hurmanın faydaları neler, neye iyi gelir...
Ramazan ayının yanı sıra yılın her ayında sofralarda olması gereken hurmanın çok fazla faydası bulunmaktadır.
Hurmanın faydaları nelerdir?
Kalbe dosttur: Hurma, kan basıncını (tansiyon) dengeleyen ve kalp ritmini düzenleyen yaşamsal minerallerden biri olan potasyum bakımından zengindir. Hiç kolesterol içermeyen hurma kalp dostudur. Güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini düşürüyor.
Cildin yenilenmesini sağlar: Hurmada bulunan antioksidan hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu sayede cilt yenilerek daha genç görünüme kavuşmanızı sağlar. B vitamininden de zengin olan hurma, bu özelliğiyle cilt üzerinde oluşan tahriş ve yaraların hızla iyileşmesinde yararlı oluyor. Cildin ihtiyacı olan nemi de sağlayarak daha elastiki bir yapıya sahip olmasına katkıda bulunuyor.
Hazıfanın güçlenmesini sağlar: Hurma, A ve B vitamini bakımından zengindir. İçerdiği yüksek miktardaki magnezyum sayesinde hafızanın güçlenmesine katkıda bulunur.
Zayıflamaya yardımcı olur: Lif oranı yüksek olan hurma mide de uzun süre kalarak tok kalmamızı sağlar. Güneş, içerdiği yüksek orandaki potasyum ve demir minerallerinin de metabolizmayı hızlandırıcı etkileriyle kilo verme sürecinde yardımcı olduklarına dikkat çekiyor.
Sinir sistemini güçlendirir: Hurma günümüzde sıkça karşılaşılan stres ve stres tabanlı hastalıkların önlenmesinde de fayda sağlıyor. Yapılan çalışmalar hurmada yüksek miktarda bulunan B6 vitamini ve magnezyumun sinir sistemini güçlendirdiğini göstermiş. Bu içeriğiyle çağımızın önemli sorunlarından olan depresyonun önlenmesinde ve tedavi sürecinde de yardımcı oluyor.
Sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır: Lifli meyvelerin en başında gelen hurma, bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkili oluyor. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltıyor.
Göz hastalıkları riskini azaltır: Hurma gözlerimizin dostu olan beta karotenden zengin bir besin. Beta Karoten gözlerin daha sağlıklı olmasını sağlayarak gece körlüğü gibi rahatsızlıkların oluşum riskini azaltıyor. Bir diğer yönden de katarakt oluşumunu geciktiriyor.
Kemiklerin güçlenmesini sağlar: Kalsiyum ve fosfattan zengin olan hurma güçlü kemik oluşumu sağlıyor. Kemik yumuşaması, kemik erimesi gibi çeşitli vitamin ve minerallerin eksikliklerinden dolayı gelişebilecek kemik hastalıklarının önlenmesinde etkili oluyor.