Kuşburnu nasıl tüketilir? Faydaları ve zararları

C vitamini deposu olarak bilinen ve kış aylarının vazgeçilmez bitkisi kuşburnu ile çay, marmelat, meyve suyu yapılabiliyor. İlaç yapımında bile kullanılan kuşburnu nedir, nerede yetişir, nasıl tüketilir, faydaları ve zararları nelerdir gibi birçok soruyu merak edebilirsiniz. İşte detayları ile kuşburnu...

Kuşburnu nasıl tüketilir? Faydaları ve zararları
08 Şubat 2018 Perşembe 18:08

Kış ayında bol bol C vitamine ihtiyaç duyarız. Portakaldan bile kat kat C vitamini içeren kuşburnu ile bağışıklığı güçlendirip soğuk algınlığı gibi hastalıklara yapkalanmayı önleyebilirsiniz. Peki kuşburnuyu nasıl tüketebilirim diyebilirsiniz. İşte size seçenekler...

Kuşburnu nedir?

Batı Asya, Anadolu, Kuzey ve Orta Avrupa daha çok yetişir. Kuşburnu çalı formunda, kışın yaprağını döken bir bitkidir. 1,5-3,5 m uzunluğunda dikenli bir çalıdır. Çiçekleri tek tek veya 2-15 tanesi bir arada, salkım şeklindedir. Mayıs-haziran aylarında çiçeklenir, ağustos-eylül aylarında meyvesi olgunlaşır ve eylül-ekim aylarında toplanır. C vitamini ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Portakala kıyasla 8 kat daha fazla c vitamini bulunmaktadır. Ayrıca yükseklik ve ışıklanma arttıkça meyvenin içerdiği C vitamini miktarı da artmaktadır. Kuşburnu meyvesi 15-20 gün kurutulduktan sonra uygun koşullarda 1 yıl saklanabilir. 

Kuşburnu meyvesinden çay, marmelat, kuşburnu suyu olarak kullanılabilmesinin yanı sıra Finlandiya Polonya Almanya ve İsviçre gibi bazı ülkelerde ilaç sanayisinde kullanılabilmektedir.

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

- Bağışıklık sistemini güçlendirir

- Kabızlığı önler

- Vücudu kansere karşı korur

- Kanın pıhtılaşmasını sağlar

- Kan basıncını normalleştirir

- İltihabı önler

- Sinir sisteminin kuvvetlenmesin

- Hipertansiyonun tedavisinde olumlu etkide bulunur

- Cildi güzelleştirir

- Demir eksikliğine iyi gelir

- Dizde sıvı kaybı ve kireçlenmeye faydalıdır

- Gözleri korur

- Mide kramplarına iyi gelir

- Bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini arttırır

- Nezle ve gribe karşı koruyucudur

- Romatizma ağrılarını iyi gelir 

- İçeriğinde, %10-20 kuşburnu yağı içeren kremler cilt çatlakları, ekzema, yanık ve yaralara iyi gelir.

Kuşburnunun Zararları Nelerdir?

- Bitkilerin kullanımının da ölçülü olması oldukça önemlidir. Azı karar çoğu zarar olduğu unutulmamalıdır. Mineral ve vitaminler açısından zengin olan kuşburnunun bilinen bir zararı yoktur. 

- İlaç kullananlar veya kronik rahatsızlıkları olanlar doktora danışarak tüketmelidir.

- Hamilelik ve emzirme döneminde bilinen bir yan etkisi yoktur. Yine de doktora danışılarak tüketilmelidir.

Kuşburnu Suyu Tarifi

2 kilo kuşburnuyu bol suda yıkayıp 4 litrelik tencereye alın. Ağzına kadar su doldurun. Bir taşım kaynattıktan sonra kenara alarak 12 saat suyun içinde bekletin. Süzgeçten ezerek geçirin. Süzgeçten geçmeyenler için üzerini hafif aşacak kadar kaynar su döküp tekrar süzgeçten geçirin. Süzgeçten geçirilen kuşburnunun içinde birşey kalmamasını istiyorsanız bir kere daha süzgeçten geçirebilirsiniz.

Daha sonra ezilen kuşburnuyu 5 dk kaynattıktan sonra dinlendirin. Üstündeki suyu içmek için altındakini ise reçel yapmak için kullanabilirsiniz.

Kuşburnu Çayı Tarifi 

1 büyük fincan çay için 1.5-2 çay kaşığı ufalanmış kuşburnu kullanılabilinir. Kaynar suyu bardağa döktükten sonra 5 dakika demlenir. Demleme süresinin uzun olmaması ve çayın sıcak olarak tüketilmesi vitaminlerden maksimum faydalanılabilinir. İsteğe göre balla tatlandırılabilinir.

Kuşburnu Marmelatı Tarifi

Meyve suyu tarifindeki altta kalan kusburnuya 1.5 kg şeker (isteğe göre  azaltılabilir) devamlı karıştırılarak kaynatılır. Kısık ateşte 30 dk kaynatılmalıdır.

Kamu saati sayfamızı sosyal medya üzerinden takip ederek güncel iş ilanları memur ve işçi alım haberlerine herkesten önce ulaşarak bir adım öne geçebilirsiniz.

Kamu Saati Twitter Sayfamızı Takip Etmek İçin TIKLAYINIZ

Kamu Saati Facebook Sayfamızı Takip Etmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazının tüm hakları www.kamusaati.com'a aittir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Telif hakları saklı tutulmuş bu yazının alıntılanması halinde yasal takip yapılacaktır. ©

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hatice besevli - 5 yıl önce
Size kolaylık için ezilen kuşburnunu sulu olmak şartıyla temiz un çuvalına koyun geniş teknede ogusturun guzel geçer sonra ince çoraptan geçirin zahmetsiz yapin