Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre loş ışıkta uzun süre bulunmak beynin yapısı değiştirmesi ile birlikte öğrenme ve hatırlama kabiliyetine zarar veriyor.
Uzun süre loş ışıkta bulunmak insana önemli derecede zarar verebileceği kanıtlandı. Bunu yapmanız takdirde beynin yapısı değişebilir ve öğrenme ile hatırlama kabiliyetiniz zarar görebilir.
Science Daily'nin haberine göre, Michigan Üniversitesinden nöro bilimcilerin insanlar gibi gündüz ayakta olup gece uyuyan Nil yaban farelerini iki gruba ayırarak araştırma yaptı. Araştırmada, farelerin bir bölümü dört hafta boyunca loş, diğerleri parlak ışığa maruz bırakıldı.
Loş ışığa maruz kalan farelerin beyinlerinde, öğrenme ve hafızayla bağlantılı hipokampüs bölümünde yüzde 30 civarında kapasite kaybı gözlendi. Hayvanların ayrıca öncesinde öğrenilen uzamsal bir görevi yerine getirmekte zorlandığı belirlendi. Ulusal Sağlık Enstitülerinin desteklediği araştırma ekibinden Joel Soler, loş ışığın, hipokampüste nöronların ve sağlıklı bağlantıların devamlılığına yardım eden bir peptitin eksilmesine neden olduğunu söyledi.
Parlak ışığa maruz bırakılan farelerin bu görevde dikkate değer gelişme kaydettiğini gözlemledi.
Uzun süre loş ışıkta tutulan farelerin daha sonra bir ay boyunca parlak ışığa maruz bırakıldığı, bu süre sonunda beyin kapasitelerinin tamamen iyileştiği ifade edildi.