Öksürüğe iyi gelen şifalı bitki çayları ve karışımlar

Öksürük kış aylarında çokça insanlar tarafından çekilen bir hastalıktır. Öksürüğünü hafifletmek ve durdurmak için ilaç içmek istemeyen bitki çaylarını ve karışımlarını tüketiyor. Peki öksürüğe iyi gelen bitki çayları ve karışımları neler? Hangi çaylar öksürüğe iyi gelir? İşte uzman kişilerden öneriler...

Öksürüğe iyi gelen şifalı bitki çayları ve karışımlar
02 Şubat 2018 Cuma 19:47

Kış aylarında öksürük sıklıkla yaşanıyor. Hastalar genellikle öksürüklerinin geçmesi için bitki çayları ve bitki karışımları gibi alternetif ürünleri de tercih edebiliyor. Peki öksürüğe iyi gelen bitki çayları ve karışımları neler? Hangi çaylar öksürüğe iyi gelir? İşte uzman kişilerden önerilen bitki çayları ve bitki karışımları...

Öksürük, temelde iki sebebi bulunmaktadır. Bunlardan ilki kuru öksürük, ikincisi ise, balgamlı öksürüktür. Kuru öksürükte, balgam ya da salya üretimi meydana gelmez. Balgamlı öksürükte ise, balgam ya da tükürük, salya çıkartımı meydana gelir. Bunun sebebi, problemin, akciğerlerden meydana gelmesinden kaynaklanmaktadır. Öksürük genellikle sigara kullanımı, viral enfeksiyonlar, reflü, yetersiz sıvı alımı, kuru hava, bakteriler, soğuk algınlığı veya alerjik sebeplerden kaynaklanabilmektedir.

Öksürükle baş etmede yapılması gerekenler;

- Bol sıvı tüketimi; su içmek boğazın nemli kalmasını sağlar ve öksürüğü hafifletir. Günde en az iki litre(8 bardak) su içilmelidir.

- Sigara tüketimi minimuma indirilmelidir.

- Ev sürekli havalandırılmalıdır. Odanın havalandırılması ile kirli hava dışarı çıkar ve temiz hava içeri girer. Gün ışığının odaya girmesi ile hijyende sağlanmış olur. Ayrıca rutubet ve küflenme önlenmiş olunur. Her zaman evi havalandırmak mümkün olmaya bilir hava sıcaklığı eksi 30 derecenin altında olan yerlerde camı açarak havalandırmak pek mümkün olmamaktadır. Böyle bir durumda odanın kapısını açarak, odanın hacmini genişletilebilir.

- Oda fazla sıcak tutulmamalıdır. Oda ısısının fazla sıcak tutulması havayı kurutur.

- Oda nemli tutulmalıdır. Buhar makinesi yâda peteğin üzerine koyulan bir bardak su ile oda nemli tutulabilir.

- Uyurken yastığın altına destek koyularak dik yatılmalıdır. Böylelikle rahat nefes alınıp verilebilir.

- Çamaşır suyu keskin kokulu dezenfektanları kullanılmamalıdır. Dezenfektanlar boğazı tahriş ederek öksürüğe neden olabilir.

- Soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.

- C vitamini içeren sebze ve meyveler tüketilmelidir. Meyvelerden greyfurt, mandalina, portakal ahududu ve limon sebzelerden ise; kara lahana, ıspanak, taze fasulye, bezelye ve soğan C vitamini açısından oldukça zengindir. C vitamini alımı ile enfeksiyona bağlı gelişen öksürük hafifler ve enfeksiyonun vücuttan atım süreci hızlanır.

- Boğazınız sıcak tutulmalıdır. Dışarı çıkarken fular kullanılabilir.

- Sıcak içecekler içilmelidir. Çorba veya öksürüğe iyi gelen bitkisel karışımlardan yararlanılabilinir.

Öksürüğe iyi gelen bitkisel çaylar ve tarifleri;

AYVA ÇAYI

Malzemeler; 75 gr. kadar ıhlamur, bir adet elma ( orta boy ), bir adet ayva ( orta boy ), 750 ml. Su, bir adet limon ( isteğe bağlı ), bir adet tarçın ( isteğe bağlı )

Yapılışı; çaydanlığa su alınır ve kaynatılır kaynayan su bir köşede ılıklaşana kadar bekletilir. Meyveler yıkanır ve suya eklenir. Sonra bir süre kaynatılır. Bu süre kısa olmalıdır aksi takdirde meyveler besin değerini kaybeder. İsteğe bağlı olarak çubuk tarçın ve limon ilave edilebilir.

YASEMİNLİ PORTAKAL ÇAYI

Malzemeler: Portakal, zencefil, karanfil, yasemin çiçeği

Yapılışı: Portakal kabukları, 3 halka dilim zencefil, 10 adet karanfil ve bir tutam yasemin çiçeği kaynatılmış suda ağzı kapalı olarak 10-15 dk demlenir. Sabah, öğle ve gece yatmadan 40 dk. önce bir fincan içilir. İsteğe bağlı olarak içerisine bal ilave edilebilinir.

KARIŞIK ÇAY

Malzemeler: 2 yemek kaşığı kuşburnu, 2-3 yemek kaşığı ıhlamur, 1 yemek kaşığı adaçayı, 3 adet okaliptüs yaprağı, 1 adet kabuk tarçın, 4-5 adet karanfil, Yarım elmanın kabuğu, 5-6 adet papatya, 2 adet zencefil, 1 yemek kaşığı hibisküs

Yapılışı: Bir demlikte su kaynatılır. Tüm malzemeler bir kapta karıştırılır. Bir bardak su için 1 tatlı kaşığı ölçüsü ile karışımı yapılmış malzemelerden sıcak suyun üzerine eklenir. 5 dakika malzemeler sıcak suda demlenir. İçine bir çay kaşığı bal ve çeyrek limonun suyu eklenerek içilir. 

Zerdeçal

Malzemeler: zencefil

Yapılışı: Bir zencefil küçük parçalar halinde kesilir ve tam olarak ezilir. Biraz suya eklenir ve kaynatılır. Günde en az 3 kez içilebilinir.

TAZE VEYA KURU AYVA YAPRAĞI

Malzemeler: kuru ya da taze ayva yaprağı ve 1 demlik su

Yapılışı: 10-15 dakika, taze ayva yapraklarını ise 3-5 dakika sıcak suda demlenir. günde 2-3 fincan kadar içilebilinir.
 
YEŞİL ÇAY VE KAKULE

Malzemeler:1 buçuk litre su, 3 çay kaşığı kakule tohumu, 3 yemek kaşığı siyah çay,1 su bardağı süt

Yapılışı: Öncelikle su kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine tüm malzemeler eklenir. 10 dk demlenir.

Kekik Çayı, Nane Çayı, Adaçayı, Ihlamur Çayı, Ekinezya Çayı

Malzemeler: 2 çay kaşığı kekik, nane, adaçayı, ıhlamur, ekinezya (istenen bir bitki) 1 fincan su

Yapılışı: kaynayan suyun içine 2 kaşığı istenen bitki koyulur ve 10 dk demlenmesi beklenir ve içilir.

Öksürüğe iyi gelen bitkisel karışımlar ve tarifleri;

Bal ve Zencefil:

Malzemeler: Orta boyda bir kavanoz, kavanozun yarısını dolduracak miktarda taze zencefil, 1 adet limon, kavanozun ölçüsüne uygun miktarda bal

Yapılışı: zencefiller yıkanıp kurulanır. Dilimleyerek, kavanozun içine koyun. Dilimli zencefiller ile kavanozun yarısını doldurun. Daha sonra yıkadığınız limonu kabuklarıyla birlikte dilimleyin ve zencefillerin üzerine yerleştirin. En son olarak balı kavanoza koyun. Kavanozun üzerinde 1 parmak kadar boşluk bırakmalısınız. Çünkü zencefilli bal karışımı beklediğinde biraz sulanacaktır. Şimdi kavanozun ağzını sıkıca kapatarak, buzdolabına kaldırın

Pekmez ve Karabiber

Malzemeler: 2 tatlı kaşığı pekmezinin içerisine bir miktar karabiber ekleyerek ve günde 1 kaşık tüketilebilinir.. Düzenli kullanımda 1-2 gün içinde öksürüğünüzü geçirecektir.

Çayları ve karışımları denemek isterseniz çok fazla miktarda tüketmeyiniz. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza başvurarak yapınız. Aksi takdirde herhangi bir sorunla karşılaşabilirsiniz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.