Kilogram fiyatı belirlen şerbetçi otunun ne olduğunu merak edebilirsiniz. Türkiye'nin bazı illerinde yetiştirilen şerbetçi otu çok fazla faydaları bulunmaktadır. Kullanırken faydalarının yanı sıra zararlarına da dikkat etmelisiniz. Şerbetçi otu nedir? Şerbetçi otunun faydaları ve zararları nelerdir? Şerbetçi otu nasıl kullanılır?
Şerbetçi otunun bugün kilogram başına düşen fiyatı Bilecik'teki toplantı ile belirlendi. Şerbetçi otunun ne olduğunu pek duymamış olabilirsiniz. Peki bu şerbetçi otu nedir? Şerbetçi otunun faydaları ve zararları nelerdir? Şerbetçi otu nasıl kullanılması gerekir? İşte detaylı bilgi...
Şerbetçi otu nedir?
Kendirgiller ailesinin bir üyesi olan şerbetçi otu, çoğunlukla yeşil renklidir. Ama çiçek açtığında beyaza çalan bir renge sahip olmaktadır.
Şekli kozalağa benzetilen, sert tüyleri olan bitki, ülkemizde en çok Bilecik ve Bursa çevresinde yetiştirilmektedir. Kurutulmuş hali ya da onun başrolde yer aldığı yağlar, çaylar ya da kremler dört mevsim bulunabilirken tazesine en çok temmuz-eylül ayları arasında rastlanıyor.
7,5 metreye kadar uzayabilmektedir. Bitkinin kullanılan kısmı, çiçekleridir. Kış mevsiminde bir kısmı ölür, gelecek yıl, kökünden yeni sürgün çıkar. Kendirgiller familyasından olan bu bitkin bir çok faydası bulunmaktadır. Bu bitkinin asıl kullanım alanı bira yapımıdır. Bira, bitkinin dişi kısmından yapılmaktadır. Eylül ve ekim aylarında toplanır. Bitkinin erkeği başka dişisi başka yerde yetişir.
Şerbetçi otunun faydaları
- Bitki daha çok bayanlar tarafından göğüsleri büyütücü etkisi nedeniyle tercih edilmektedir.
- İştahı açıcı etkisi vardır.
- Uykusuzluğu giderir.
- İdrar söktürerek, vücutta bulunan ödemin atılmasını sağlamaktadır.
- Kanı temizler.
- Sinirleri yatıştırır. Sinir sistemini onarır.
- Vücuda kuvvet verir.
- Midedeki ağrıları giderici özelliği vardır.
- Bayanların, adet düzensizliklerini gidermektedir.
- Romatizma ağrılarını ve böbrek sancılarını azaltır.
Şerbetçi nasıl kullanılır?
Şerbetçi otu çayı yapılarak kullanılmaktadır. 1 tatlı kaşığı şerbetçi otuna 1 bardak kaynar su koyularak 10- 15 dakika demlenmeye bırakılır. Günde bir bardak tüketilmelidir. Fazlası zararlı olabilmektedir.
Şerbetçi otunun zararları
Her yiyeceğin olduğu gibi bu bitkinin de fazlası zarara yol açıyor. Bunun için aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz. Eğer otu fazla tüketirseniz ve bünyeniz hassas ise mide bulantısı ya da midede yanma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.
Aynı şekilde hamilelik dönemindeki kadınların tüketmesi de tavsiye edilmiyor. Hormonlarda dengesizlikler oluşturabileceğinden yaklaşık 1 aydan uzun süre kullanmamak, ara vererek kullanmaya devam etmek gerekiyor.
En önemlisi de her zaman söylediğimiz gibi, şerbetçi otu da dahil olmak üzere doğal ya da kimyasal fark etmeksizin, bir ürünü tedavi amaçlı, düzenli bir şekilde kullanmaya başlayacaksanız mutlaka öncesinde doktorunuza danışın. Çünkü her ürün, her insanda aynı etkiyi yaratmaz. Aman diyelim, kendinize yarar sağlamaya çalışırken bilmeden sağlığınızı tehlikeye atmayın.