Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu Ankara'da bir araya geldi

Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulları Değerlendirme Toplantısı, Ankara’da gerçekleşti.

Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu Ankara'da bir araya geldi
02 Aralık 2016 Cuma 15:31

Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulları Değerlendirme Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılımıyla Ankara’da gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Kurtulmuş, uyuşturucu ile mücadelede milli seferberlik ruhu içerisinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Uyuşturucu ile mücadele Ankara’da bakanlıklardan başlayarak Türkiye’nin en ücra köşesindeki köye kadar, en ücra köşesindeki mahalleye kadar sürdürülmelidir. Bu sadece bir devlet işi, kamu görevi değildir. Uyuşturucu ile mücadele sivil bir alandır. Bütün sivil toplum kuruluşlarımızı, iş dünyasını, iş adamlarımızı, medyamızı büyük bir sorumluluk duygusu içerisinde bu meseleye omuz vermesini, yılbaşında yapacağımız Uyuşturucu Şurası ile birlikte de kamuoyundaki farkındalığın arttırılarak yolumuza hızlı bir şekilde devam etmemizin en doğru yol olduğu kanaatindeyim.

AB ülkelerini uyuşturucu ile mücadelede Türkiye ile işbirliğine çağırdı

Uyuşturucu ile mücadelede Türkiye’nin tek başına mücadele etmesinin yeterli olmayacağını söyleyen Kurtulmuş, “Özellikle Avrupa’dan gelen sentetik uyuşturucu konusunda önleyici olmalarını, Türkiye ile işbirliği yapmalarını, kendileri için de sorun olan bu meseleyi Türkiye’de daha büyük sorun olarak gördüğümüzü ve buradan da o anlamda önleyici adımlar atmalarını temenni ediyoruz.”

Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulları Değerlendirme Toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığına verilen koordinasyon vazifesinin önemli bir toplantısında olduklarını söyledi.

Sağlığın sadece Sağlık Bakanlığına bırakılamayacak kadar geniş bir konu olduğuna işaret eden Akdağ, uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelenin önemine değinerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Konu nihayetinde büyük ölçüde bir sağlık konusudur. Bir genç ya da yetişkin bir insan, kendi vücuduna, bedenine, ruhuna zarar verebilecek bir bağımlılığa maruz kalıyor. Tabii ki bunun toplumsal sonuçları var. Kişi öncelikle kendisinin ve ailesinin hayatını harap ediyor. Bu önemli bir sağlık meselesidir. Sağlık Bakanlığı ne kadar gayret etse, bu meselenin üzerinden tek başına gelemez."

Hükümetin ciddi bir koordinasyon içerisinde bu meseleyi ele aldığını belirten Akdağ, uyuşturucu ile mücadele kurullarının oluşturulduğunu ve Başbakan Yardımcısı başkanlığında çok paydaşlı bir sorumluluk alanına taşındığını söyledi.

"Koruyucu çalışmalar yapmalıyız"

Konuşmasında Türk Yeşilayına teşekkür eden Akdağ, kuruluşun bu sorunda sivil toplum örgütlerinin lokomotifi olduğunu söyledi.

Uyuşturucunun gençlere ve topluma erişmesine engel olunması gerektiğini vurgulayan Akdağ, "Gençlerimizin, toplumdaki diğer insanların bu illetle tanışmamalarını sağlamak için koruyucu çalışmalar yapmalıyız. Bir şekilde maruz kalan kişilerin tedavisi ve sosyal rehabilitasyonları için de çalışmalarımızı koordinasyon içerisinde yürütmeliyiz." dedi.

"Hapların büyük çoğunluğu Avrupa'da üretiliyor"

Bakan Akdağ, Türkiye'nin Avrupa'dan gelen uyuşturucu tehdidi altında olduğunu belirterek, madde bağımlılığı yaratan hapların büyük bir çoğunluğunun Avrupa'da üretildiğini ve Türkiye'ye sokulduğunu söyledi.

Akdağ, Avrupalı ülkelerin bu üretimi engellemesi, pazarlama zinciriyle mücadele etmesi, gümrüklerine sahip çıkması konusunda üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

‘Uyuşturucu ile tereddüdü olan 191'i aramalıdır'

Sağlık Bakanlığının 191 numaralı danışması hattında 130 uzmanın 24 saat uyuşturucu ile mücadele konusunda danışmanlık verdiğini ifade eden Akdağ, "Uyuşturucu ile ilgili bir sorusu olan ya da yakınında bir aile üyesinde bir tereddüdü bulunan kişiler 191 numaralı hattımızı aramalıdır. Bu hat profesyonel uzmanlar tarafından her an yardıma hazır bir hattır." ifadesini kullandı.

Akdağ, AMATEM ve ÇEMATEM'lerin sayısını artıracaklarını aktararak, uyuşturucu haberleri yapılırken özen gösterilmesi gerektiğini de söyledi.

Bakan Akdağ, çocukların, ailelerin geleceğini karartma riski olan bu illetle mücadele edeceklerinin altını çizerek, şöyle dedi:

"Bir şekilde madde bağımlılığına duçar olmuş bir kimse, ister erişkin olsun, ister genç olsun bu kişileri damgalamak, bu kişileri suçlu gibi görmek yanlıştır. Bu kişiler sonuçta uyuşturucuyu üreten, pazarlayan, satan insanlık düşmanlarının mağdurlarıdır. Onları damgalanmış bir suçlular, yanlış kişiler gibi asla görmeyelim, toplumumuzun birer parçası, değerleri, mensuplarıdır ve o illetten kurtulmaları için bu damgalamayı yapmadan, kesinlikle böyle bir yanlışa düşmeden bu kardeşlerimize destek olmak durumundayız. Hükümet olarak bunu devam ettireceğiz."













Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.