Yeşil çay nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

Yeşil çay ilk başta ilaç ve çay olarak kullanılsa da şu anda tatlılara da hoş bir aroma katmaktadır. Oldukça faydalı olan bu bitkinin tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. Yeşil çay nedir, nasıl kullanılmalı, faydaları ve zararları neler gibi soruların cevabını merak edebilirsiniz. İşte ayrıntıları ile kamusaati.com'da...

Yeşil çay nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
07 Şubat 2018 Çarşamba 16:37

Bazı bitkilerin insan vücuduna oldukça yararı bulunmaktadır. Bunların arasında yeşil çayda bulunmaktadır. Kolestrol, tansiyon, kanser gibi önemli hastalıklara iyi gelen yeşil çay nedir, nasıl kullanılmalı, faydaları ve zararları nelerdir? İşte bu soruların ayrıntılı cevapları...

Yeşil çay nedir?

Çayın tarihteki yeri M.S. 800’lü yıllara dayanmaktadır. Çay dünya da ilk kez Çin'de üretilmiştir. 5000 yıldır da Çin’de, Japonya’da ve Hindistan’da güçlü bir ilaç ve sağlıklı bir içecek olarak tüketildiği bilinmektedir. 

Çay, yaprağını dökmeyen her zaman yeşil kalan bir bitkidir. Çay ağacı, doğada 1-3m arasında. uzunluklarda olabilmektedir. Çay yetişmesine etki yapan en önemli etken iklim ve topraktır. Çay bitkisi yüksek alana, bol yağışa ve neme ihtiyaç duymaktadır. Bitkin gelişimi ve yüksek verimi için en uygun hava sıcaklığı 18-30 °C’dir. Bağıl nem oranı en az % 70 olmadır. Toplam yıllık yağış, 2000 mm’den az olmamalıdır. Türkiye ve Gürcistan dışında, özellikle kar yağışının olmadığı ekvatoral ve ekvatora yakın bölgelerde yapılmaktadır. Toplamanın elle yapılması kaliteli çay üretilmesini sağlarken, işçilik maliyetlerinin yüksekliği bazı ülkelerde mekanik hasatı ekonomik bir zorunluluk haline getirmiştir.

Çay siyah, yeşil ve beyaz olarak üç kategoriye ayrılabilir. Çayları farklı kılan üretim aşamasındaki fermantasyondur. Yeşil çay hiç fermente edilmez. Siyah çay daha çok kavrularak siyahlaşırken yeşil çay ise daha az kavrulduğu için barındırdığı antioksidan gibi yararlı maddeleri de bünyesinde korumuş olmaktadır. Yeşil çayın en önemli özelliği tamamen doğal bir ürün olması ve hiçbir yapay renklendirici, koruyucu içermemesidir. Ayrıca, sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi yoktur. Dünyada en çok yeşil çay üretimi 450 bin ton ile Çin’de yapılmaktadır. 

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?    

- Vücudun su dengesinin korunmasında önemli bir rol oynar.

- Kolestrolü ve yüksek tansiyonu düşürür.

- Kansere yakalanma riskini azaltır.

- Damar sertliği olasılığını azaltır.

- Hücre yenileyicidir.

- Dolaşımı düzenler.

- İshalli durdurur.

- Kalbi hastalıklara karşı korur.

- Obeziteyi önler.

- UV ışınlarından korur.

- Dinlendirici ve konsantrasyon artırıcıdır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Alzheimer engeller.

- Ağızdaki kötü kokuyu engeller.

- Diş eti hastalıklarına karşı koruma oluşturur.

- Vücuttaki zararlı maddeleri yok eder.

- Böbreklerin daha iyi ve düzenli çalışmasını sağlar.

- Çay banyoları sıcak çay (ılıtılmalıdır.) emdirilmiş temiz tülbent veya pamukla yapılan kompres ve pansumanlar, göz ve ciltteki bazı rahatsızlıkları giderir.

Yeşil Çayın Zararları Nelerdir?

- Bitkilerin kullanımının da ölçülü olması oldukça önemlidir. Azı karar çoğu zarar olduğu unutulmamalıdır. 

- Kafeine hassasiyeti olanlar içmemelidir.

- İlaç kullananlar veya kronik rahatsızlıkları olanlar doktora danışarak tüketmelidir.

- Hamilelik ve emzirme döneminde olanlar doktora danışılarak tüketilmelidir.

Yeşil Çay Nasıl Kullanılır?

Yeşil çay siyah çay gibi porselen demlikte demlenmelidir. Metal yada alüminyumda demlendiği zaman metal yada alüminyum çaydanlık ne kadar iyi yıkanırsa yıkansın aşınan metalin çayın içerisine geçmesi ile çayın aroması bozulur. Bu nedenle porselen demlik kullanılmalıdır. Porselen yerine cam demlikte kullanılabilinir. 

Yeşil çay tarifi

Porselen demlik ve kireçsiz su fincan başına 1 çay kaşığı yeşil çay koyulmalıdır. 5 dk bekletilip servis yapılır. Arzuya göre tatlandırıcı katılabilinir ama şekersiz tüketimi tavsiye edilir.

Yeşil Çaylı Kek 

Malzemeleri

1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
½ su bardağı yoğurt
½ su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı yeşil çay
½ su bardağı sıcak su
1 su bardağı dövülmüş ceviz

Yapılışı

Yeşil çayı sıcak suya koyup demlenir. Geniş bir kapa tüm kuru malzemeleri alınır. Ayrı bir kâsede yumurta ve şekeri rengi açılana kadar iyice çırpılır. Ardından sırasıyla sürekli çırparak sıvı yağ ve yoğurdu ilave edilir. Yeşil çayı süzüp yumurtalı karışıma eklenip karıştırılır. Ardından kuru malzemeleri ilave edip spatula yardımıyla karıştırılır. Son olarak cevizi ekleyin ve karıştırılır.Kek kalıbını yağlayınır ve hamuru içine dökülür 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30 – 35 dakika pişirilir. Afiyet Olsun.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.