Gribe Ne İyi Gelir? İşte Gripten Kurtulmanın Yolları

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden günlerin ardından kış yüzünü iyiden iyiye göstermeye başladı. Kış geldi gelmesine ama hiç boş gelir mi? Gelirken yanında gribi de getirdi. Peki kış mevsiminin korkulu rüyası olan gripten korunmanın yolları neler? Gribe ne iyi gelir? Gripten nasıl kurtulur? sorularının cevabına haberimizden ulaşabilirsiniz...

Gribe Ne İyi Gelir? İşte Gripten Kurtulmanın Yolları
10 Ocak 2018 Çarşamba 15:53

Hava sıcaklarının iyice düşüp, kışın hükmünü sürdürmeye başlamasıyla beraber grip sezonu da açıldı. Peki gripten nasıl korunulur? Gribe ne iyi gelir? Gripten kurtulmanın yolları neler? gibi soruların cevapları da araştırılmaya başladı. Kamu Saati ekibi olarak, cevapları siz değerli okurlarımız için derledik.

Grip özellikle de kış mevsiminde en fazla görülen salgın hastalıklar arasında. Girp hastalığı gerekli önlem ve tedbir alınmadığı taktirde daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Grip, öksürük ve hapşırık ile yayılan bulaşıcı bir viral hastalıktır ve çoğunlıkla yüksek ateş ve ağrı ile seyreder. Bu virüsün en önemli özelliği, hızlı bir biçimde insanla temas halinde olmasıdır. El teması, nefes alma-nefes verme gibi durumlarda grip virüsü yayılır. 

Grip, halk arasında genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılabilmektedir ancak her ikisi çok farklı durumlardır. Grip ilk 24-72 saat arasında bulaşıcı hale gelir ve bazı durumlarda ölümcül hale gidebilir. Soğuk algınlığı, gripten farklı olarak yüksek ateşin olmadığı, hafif kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karşılaştırılmamalıdır.

Gribe Ne İyi Gelir?

Grip için tek bir “en iyi” tedavi yöntemi olmamasıyla beraber semptomları azaltabilen pek çok yöntem önerilebiliriz. Böylece bu dönemi, doktor danışmanlığında alındığı takdirde reçeteli olarak verilen ilaçlar ile birlikte daha rahat atlatabilirsiniz.

*Grip hastalığında yatakta idtirahat oldukça önemlidir. Ateşlendiğinizde istirahat edin; böylece daha hızlı iyileşirsiniz. Diğer önemli faktör ise hijyendir. Özellikle elleriniz olmak üzere hijyene dikkat edin. Öksürürken ya da hapşırırken yüzünüzü kolunuzun içiyle kapatın. Hapşırırken ya da öksürürken ağzınızı elinizle değil; kağıt bir mendille kapatın ve mendili hemen çöpe atın.
 
*Ellerinizi gözlerinize, burnunuza ve ağzına götürmeyin.

*Grip hastalığında, vücudunuzdan su kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketin. Böylelikle burun mukozanızı da rahatlatmış olursunuz. Bitki çayları bu konuda size yardımcı olabilir. Sıcak çay aynı zamanda boğaz ağrılarını ve öksürüğü hafifletir. Kahve, çay, kola gibi kafein içeren içecekleri ise bu dönemde sınırlayın. Onların yerine, limonlu çay, zencefil çayı, ekinezya çayı, kuşburnu çayı, adaçayı, papatya çayı, okaliptüs çayı tüketin.

*Antibiyotikler, sanılanın aksine grip ya da soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olmaz. Çünkü, Antibiyotikler bakterileri öldürür, ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. 

*Sindirimi zor, ağır yemekler sindirilirken daha çok enerji harcadığı için bu tip yiyeceklerden uzak durun. Bunların yerine gribe iyi gelen, haşlama balık, tavuk suyu, haşlama tavuk, tavuk ve sebze çorbaları, portakal, greyfurt, mandalinayı tercih edin.

*Bu dönemde mantar tüketmeye dikkat edin. Mantar, gribi atlatmanız için en büyük yardımcınız olacaktır. mantar gribe karşı iki önmeli silah içerir, selenyum, selenyum beyaz kan hücrelerinin hastalıkla mücadele etmesine yarayan sikotinler üterir. Diğer silah ise lifin bir antimikrobiyal türü beta glukan içerir, hücrelerin enfeksiyonları silip atmasına katkıda bulunur.

*Sarımsak da gribe iyi gelen yiyeceklerin arasında yer alır. fitokimyasal alisin ve antimikrobiyel bileşiği sayesinde gribi söker atar. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre sarımsağın içerdiği alisin takviyesi alan kişilerin %46’nın daha az soğuk aldınlığına maruz kaldığı ortaya konulmuştur.

*Ballı Limon Çayı için. Bal başlı başında doğal antibiyotidir. Limon ise enfeksiyonlara karşı etkilidir. Bu iki karışımın gribe faydası inanılmazdır.

*Nane limon çayı öksürüğü hafifletirken tahriş olan boğazı yumuşatır. Nane, gribe neden olan virüslerin yayılmasını önleyici antiviral özelliklere sahiptir.

*C vitamini bakımından zengin beslenme şeki olan narenciye. Taze elma ve brokoli c vitamini deposudur.

*Lavanta çiçeği antibakteriyel olarak bilinir. Lavantayı öğleden evvel ve öğleden sonra 10 dakika kaynattıktan sonra açık alanda size yakın bir yerde tutun ve lavanta antibakteriyel özelliği sayesinde havayı tazeler.

*Kefir-yoğurt tüketin. Bağırsak florasını güçlendiren probiyotikler, her gün en az 1 kâse yoğurt veya 1 su bardağı kefir olarak günlük beslenmenizde mutlaka yerini almalıdır. Bu sayede bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş olursunuz.

*Tarhana çorbası tüketin. A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içeren tarhana, bağışıklık sisteminizi güçlendirmede faydalı bir besindir.

*Vücut direncinizi kuvvetlendirebilmek için beta-glukan taşıyan yulaf ürünlerinin kullanılması bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından önemlidir.

Grip Virüsünden Korunmak İçin Gerekenler

*Öksürürken ya da hapşırırken yüzünüzü kolunuzun içiyle kapatın.
*Hapşırırken ya da öksürürken ağzınızı elinizle değil; kağıt bir mendille kapatın ve mendili hemen çöpe atın.
*Ellerinizi gözlerinize, burnunuza ve ağzına götürmeyin. Bu vücuda giren mikropları önler.
*Ellerinizi sık sık yıkayın. Eğer suya erişiminiz yoksa alkol bazlı bir dezenfektan kullanın.
*Çevrenizdekilere doğru öksürmeyin, kafanızı başka bir yöne çevirin.
*Telefon, klavye gibi ortak kullandığınız yüzeyleri dezenfekte edin. Virüsler bu yüzeylerde 8 saat yaşayabilirler.
*Soğuk algınlığı ve grip sezonunda kalabalıktan uzak durun.
*Her yıl grip aşısı olsun. Aşılar size % 100 koruma vermez; ancak hastalığı önlemenin en iyi yoludur.
*Bağışıklık sistemini besleyen koyu yeşil, kırmızı, sarı sebze ve meyveler tüketin.
* Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz yaptığınız halde hasta olabilirsiniz; ancak hastalık daha az şiddetli belirtiler gösterir ve daha çabuk iyileşir. Aerobik, yürüyüş gibi düzenli egzersizler bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.