Tıbbi cihaz satışında yeni düzenleme

Sağlık Bakanlığı tıbbi cihaz satışlarında yeni düzenleme getiriyor. Yara bandı, pamuk, diş macununun arasında bulunduğu 10 kalem dışındaki tıbbi ürünlerin satışında düzenleme getiriliyor.

Tıbbi cihaz satışında yeni düzenleme
05 Şubat 2016 Cuma 11:38

Sağlık Bakanlığı tıbbi cihazların satış yerlerine düzenleme getiyor. Buna göre ruhsat almayan iş yerleri tıbbı malzeme satamayacak. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Sait Septioğlu, il sağlık müdürlüklerinden ruhsat almayan iş yerlerinin bundan sonra belirlenen 10 kalem dışındaki tıbbi ürünlerin satışını yapamayacağını belirterek, "Tıbbi cihazlar sadece iki yerde satılabilecek. Ya satış merkezleri ya da bizim yetki verdiğimiz eczaneler" dedi.

Septioğlu, tıbbi cihazların satışı ve tanıtımına yönelik yapılan mevzuat değişikliğiyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç gibi tıbbi cihazların satış ve tanıtımlarının da belirli kurallar çerçevesinde ve belirli kişiler aracılığıyla yapılacağını söyledi.

"Tıbbi cihaz" tanımının çok geniş bir alanı kapsadığını anlatan Septioğlu, şunları kaydetti:

"Diş macunu ve diş protez ürünleri, kondom, hasta altı bezi, inkontinans pedi, topikal uygulanan sıcak soğuk kompres, yara bandı, flaster, pamuk, ağız çalkalama suyu, nefes açıcı burun bantları. Bu ürünler satış merkezleri haricinde de satılabilecek. Satış merkezi olmayan, örneğin marketlerde, bakkallarda, her yerde satılabilecek. Tıbbi cihazları ise sadece iki yer satabilecek. Ya satış merkezleri ya da bizim yetki verdiğimiz eczaneler. Eczaneler tüm tıbbi cihazları değil, bizim izin verdiklerimizi satabilecek. Tüm tıbbı cihazları ise tıbbi cihaz satış merkezleri satabilecek.

İnternetten, marketten ya da herhangi bir yerden tıbbı cihaz satışı mümkün olmayacak. Tıbbi cihaz satan yerler eğer bunu ispatlamışlarsa, mevzuat ve yönetmeliğimiz çerçevesinde sorumlu müdür, satış tanıtım elemanı belgelerini de almışlarsa oralara biz yönetmeliğimizin çerçevesinde birtakım hakları veriyoruz. Onlar başvurularıyla ruhsat alabilecekler."

Septioğlu, "Bundan sonra halkımızın, tıbbi cihaz alışverişi yaparken, gittikleri yerde bu yerin ruhsatlı olup olmadığına mutlaka bakmaları lazım. Kendilerine ürün satışı yapan kişilerin yakalarında kimlik kartları olmak zorunda. Bundan sonra internet üzerinden, rastgele tezgahlardan tıbbı cihaz ürünleri almamaları gerekiyor" dedi.


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.