Seçim barajı yüzde 7'ye düşürülüyor

AK Parti seçim yasasının değiştirilmesi için çalışmalara başladı. Adalet Bakanlığı ve AK Parti hukukçuları 12 Eylül Darbe kalıntısı seçim yasasının değiştirilmesi için iki ayrı çalışma başlattı. Çalışmalarda seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesi planlanıyor.

Seçim barajı yüzde 7'ye düşürülüyor
23 Şubat 2016 Salı 09:42

AK Parti seçim yasasında köklü bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. 12 Eylül Darbe Döneminin kalıntısı olan seçim yasasında değişikliğe gitmeye hazırlanan AK Parti harekete geçti. Adalet Bakanlığı ve AK Parti Genel Merkezi'ndeki hukukçular iki farklı çalışma yürütüyor. 

Yürütülen çalışmalarda çalışan hukukçular, sistemin aksayan yönlerini tespit edecek. Ayrıca seçimde yaşanan problemlerinde masaya yatırıldığı çalışmaların nisan ayı içerisinde kamuoyu görüşüne sunulması hedefleniyor.

Seçim Barajı Yüzde 7 olacak


Şüphesiz seçim yasasının en çok merak edilen konusu seçim barajının düşürülmesi. Yüzde 10 olan seçim barajı nedeniyle birçok parti baraj altında kalıp, parlementoya giremiyor. Çalışmalarda en çok yoğunlaşılan konulardan biriside seçim barajının düşürülmesi. ÇAlışma yapan hukukçular yüzde 10 olan seçim barajını, yüzde 7 veya yüzde 8'e çekmeyi planlıyor. 

Daraltılmış Bölge Modeli geliyor

Seçim yasasında bir diğer değişiklik ise daraltılmış bölge. AK Parti daraltılmış bölge üzerinde çalışma yürüterek, bir seçim bölgesinde en fazla 5 6 milletvekili çıkmasını hedefliyor. Bu model olduğunda 5 üzeri milletvekili çıkaran illerde birden fazla seçim bölgesi olacak. Örneğin İstanbul'da seçim bölgesi sayısı yaklaşık 20 tane olacak.

Geçersiz oylara çare gelecek

Seçimlerde yaşanan bir diğer sıkıntı ise geçersiz oylar. Seçim zamanı muhtarlık seçimleri ve belediye seçimlerinde kullanılan zarfların karıştırılması neticesinde ortaya çıkan geçersiz oylara yeni bir formül getirilmesi planlanıyor. Yani seçmen muhtarlık ve belediye seçiminde kullanılan pusulayı tek zarfa koyarsa bu oylar geçersiz sayılmayacak. Zarf hangi seçime (muhtarlık veya belediye) aitse o oy geçerli sayılacak. 

Siyasi partilere üyeliğe sınırlar getiriliyor. Eğer bir birey birden fazla partide üye görünüyorsa, son üye olduğu parti geçerli olacak. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.