Eğitim-Bir-Sen'den yardımcı doçentlik açıklaması: Akademide asıl olan doktoradır

YÖK'ün çalışma başlattığı yardımcı doçentlik için bir açıklamada Eğitim-Bir-Sen Konya 2 No’lu Şube Başkanı Şenol Metin'de geldi. Şenol Metin, "Yardımcı doçent kadrosu Türkiye’de 1980 sonrası oluşan, 1982 Anayasası ve YÖK Kanunu ile oluşan bir kadro. Akademide de bir karşılığı yok." dedi.

Eğitim-Bir-Sen'den yardımcı doçentlik açıklaması: Akademide asıl olan doktoradır
28 Temmuz 2017 Cuma 16:53

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yardımcı doçentlik talimatı sonrasında YÖK'te çalışmalar başladı. Eğitim-Bir-Sen Konya 2 No’lu Şube Başkanı Şenol Metin'de Erdoğan’ın, İslam Ülkeleri Ortak Yükseköğretim Alanı oluşurulmasına dair YÖK ve üniversite rektörleri ile yaptığı çalışmada yardımcı doçentlik üzerinden yükseköğretim sisteminin temeline müdahalede bulunduğunu, bir tartışmayı başlattığını belirterek, “Yapılacak bir düzenlemeyle doktoralı bilim insanının derse girebilmesinin yolu açılacak, doçentlik sözlü sınavlarının da kaldırılabilmesi halinde öğretim elemanlarımızın kişiliğini parçalayan, öz güvenlerini kaybetmesine yol açan bir vesayet kurumu daha son bulacak ve akademik liyakate dayalı modeli inşa için bir şansımız olacaktır” ifadesinde bulundu. 

Metin, yardımcı doçentliğin akademide karşılığı olmadığını şu sözlerle açıkladı:

“Bazı ülkelerde özelikle Amerika örneğinde profesörün dışında, ‘associate professor’ var. Bizim yardımcı doçentler ve doçentler de bunun içinde. Sonuç olarak yardımcı doçent kadrosu Türkiye’de 1980 sonrası oluşan, 1982 Anayasası ve YÖK Kanunu ile oluşan bir kadro. Akademide de bir karşılığı yok.”

Eğitim Bir-Sen tarafından maddeleri açıklanan 4. Dönem Toplu Sözleşme’sinde yardımcı doçentlerin daimi kadroya alınması ile araştırma görevlilerinin görev tanımı ve iş güvencesi konularının görüşüleceğini ifade eden Metin, “Cumhurbaşkanımız bu irade beyanı ile toplu sözleşme sürecine önemli bir katkı yapmıştır” diye konuştu.

Metin, yükseköğretimde kısmi restorasyonlarla 2023 ve 2071 Türkiye vizyonunun gerçekleşemeyeceğini vurgulayarak, 2547 sayılı Kanun ve yükseköğretim sisteminde yeniden inşanın bir zorunluluk olduğunu söyledi. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İhsan Hoca - 6 yıl önce
Sayın Cumhurbaşkanım; 1-) Doçentler, 5 yıl Doçentlik yaptıktan sonra doğrudan Profesör olmaktadır. 2-) Yardımcı Doçentler ile doktorasını bitirdikten 5 yıl sonra hangi unvana sahip olurlarsa olsunlar bütün öğretim elemanları Doçent olmalıdır. 3-) Bir milyonluk nüfusu ilgilendiren bu yaraya merhem olmak adına, bir defaya mahsus olarak, geçici bir maddeyi ilgili kanuna ekletmenizi saygılarıyla arz ederiz.