Eğitimciler Birliği Sendikası Konya 2 No’lu Şube, Delege ve İşyeri Temsilcileri ile 2-3 Kasım Tarihleri arasında İşyeri Temsilcileri ve Delege Sendikal Tavır Eğitimi, Misyon Farkındalığı, Vizyon Belirleme Değerlendirme ve İstişare Programı yaptı.
Ilgın Sahipata Termal’de gerçekleştirilen Program 3 oturum olarak gerçekleştirildi. Programın açılışına katılan Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan;
Eğitim-Bir-Sen gibi marka bir kurumun Delege ve İşyeri Temsilcileri İştişare ve Değerlendirme Toplantısına evsahipliği yapmanın onurunu yaşadığını ifade etti. Konuşmasının devamında Sahipata Termal Otel ile ilgili bilgiler verdi ve her daim böyle müstesna bir kadroya evsahipliği yapmaktan onur duyacağını söyledi. Konuşmasının son bölümünde ‘Tatil destinasyonlarınızda Ilgın’ı da seçenekleriniz arasında görmek istediğini ekleyerek konuşmasını bitirdi.
Ardından Eğitim-Bir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin ‘ Her zaman öncü uygulamalara imza atan Eğitim-Bir-Sen Konya 2 No’lu Şube yine öncü ve örnek bir uygulamaya imza atmaktadır. Şimdi gerçekleştireceğimiz ilk oturum ve ardından gerçekleştireceğimiz 2 oturumla birlikte eminim buradan ayrıldığımızda sendikal kimlik, sendika algısı, sendikal tavır gibi alanlarda zihnimiz daha net olacak. Konuşmasının devamında ‘Sendika Üyelik Formunu imzalayarak Eğitim-Bir-Sen ailesine katıldınız, M. Akif İnan’ın mesajına karşılık verdiniz. Bu imza ile İnsanlığın, Bu ülkenin, çalışma yaşamının sorunlarına kayıtsız kalmayacağınızı deklare ettiniz. Sonra bir adım daha atarak daha ileri bir vicdani sorumluluk aldınız. Delege olarak, İş Yeri Temsilcisi olarak bir adım öne çıktınız. İnsiyatif aldınız. Şimdi 3 oturumda bu insiyatifin, bu öne çıkmanın gerektirdiği eğitim sürecini ifa edeceğiz.’ dedi.
Şube Başkanı Şenol Metin’in konuşmasının ardından ilk oturuma geçildi. İlk oturumda ‘Sendikal İhtiyaç ve Faaliyet Analizi’ başlıklı bölümde Çalışma ortamlarında sendikalara hangi alanlarda ihtiyaç hissediliyor? Eğitim-Bir-Sen bu ihtiyacın karşılanmasında nasıl bir rol üstleniyor? sorularına cevap arandı. Serbest Kürsü Tekniği ile icra edilen oturumda ana sorun alanı olarak çalışanların yönetime katılmasındaki kısıtlar ile burokratik erkin irade ve alan paylaşımındaki ‘Ben Merkezli’ tavrı belirdi. KYK taşra teşkilatının birlikte çalışma kültürü noktasında iyi bir noktada olduğu tesbitinin ardından akademinin yönetişimin güzel bir örnekliğini sunması gerekirken maalesef birlikte çalışma kültürünü içselleştirmesi noktasında son 3 yılda önemli aşama kaydetmesine rağmen gelinen noktanın hala yeterli olmadığı ifade edildi. Özelikle akademinin ‘Üniversitede sendika mı olur?’ noktasından ‘sendika ile birlikte çalışmalıyız.’ anlayışına evrilmesi bu kültürün kazanılması sürecinin doğum sancılarını çektiği tespitinde bulunuldu.
Programın ikinci oturumunda ‘Misyon Farkındalığı’ temalı sunumlar gerçekleştirildi.
Sunum Başlıklarından ‘Sendika; üyelerinin maddi özelikli hak ve menfaatlerini taleb etmek, geliştirmek için vardır. Ancak bunun yanında Yeniden Büyük Türkiye, Nizam-Alem, Adil Düzen gibi formüle edilen bir Dünya tasavvuru da vardır. Bu yönü ile kendi köklerini Hılf’ul Fudul’da bulur.’ Başlığı ile ‘Sendika, icra mercii değil, ikna merciidir. Sendika iktidar mücadelesinin aracı değildir. Ancak Adil Yönetici Davranışının tesisi için çaba harcar.’ Başlıkları uzun uzun müzakere edildi.
Son oturumda Eğitim-Bir-Sen Konya 2 No’lu Şube 2018-2022 Vizyonu 3 Başlıkta tartışıldı. İlk başlıkta ‘üye sayısını arttırmak için yapılması gerekenler’, ikinci başlıkta ‘üye aidiyetini artırmak için yapılması gerekenler’ ve son başlıkta ‘sendikal etkinliği artırmak için yapılması gerekenler’ tek tek müzakere edildi.
Hatıra fotoğrafı ile program sonlandı. Sonuç olarak verimli, ufuk açan bir programdı.