Eğitim-Bir-Sen, MEB'e başvuruda bulundu. Bakanlığa yapılan başvuru ile mesai saatleri içerisinde kurul, komisyon, ekip, öğrenci kulübü, sınıf rehberlik, toplum hizmeti çalışmaları, tören, toplantı, kurs ve seminerlerin ayarlanmasına için il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine genel bir yazının gönderilmesini talep etti.
MEB'e Eğitim-Bir-Sen tarafından başvuru yapıldı. Başvuru ile eğitim kurumları çalışanlarının katılımının zorunlu kılındığı kurul, komisyon, ekip, öğrenci kulübü, sınıf rehberlik, toplum hizmeti çalışmaları, tören, toplantı, kurs ve seminerlerin tarih ve saatlerinin, kişilerin çalışma şartları ve dinlenme saatleri göz önüne alınarak, hafta içi mesai saatleri içinde belirlenmesi gerektiği noktasında il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine genel bir yazının gönderilmesini talep edildi.
Mesai saatleri dışında idarece belirlenen herhangi bir gün veya zaman diliminde yapılabileceğine dair bir hükmün Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Öğretmenlerin görevleri ve sorumlulukları” başlıklı 86. maddesinde bulunmadığını belirten Eğitim Bir Sen, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince adı geçen çalışmaların hafta içi mesai saatleri sonrasında veya hafta sonlarında gerçekleştirildiği açıklamasında yer verdi.
Eğitim Bir Sen açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
Dinlenme hakkı anayasal bir haktır. Ayrıca, yasal zorunluluğun ötesinde, çalışanları yorgunluk ve onun beraberinde getireceği dikkatsizlik sonucu uğrayabilecekleri iş kazalarından korumak, çalışanın bedensel ve ruhsal olarak iyiliğinin devamını sağlamak, iş tatminini artırmak, çalışanın sosyal yaşama da katılımını sağlamak, kamu hizmetinin veriminin azalmasına engel olmak, kamu hizmetinin kalitesinin düşmesini önlemek vb. birçok sebeple kamu görevlisinin dinlenme hakkının tam olarak kullanabilmesinin sağlanması gereklidir.
Danıştay 12. Dairesi’nin 2014/4470 Esas 2016/3903 sayılı kararında da, “görevlendirilen kurul, komisyon, ekip, öğrenci kulübü, sınıf rehberlik, toplum hizmeti çalışmalarına, millî bayram ve mahallî günlere, tören ve toplantılara, kurs ve seminerlere katılmanın öğretmenin görev ve sorumlulukları arasında sayılmış olmasına rağmen bu görev ve sorumluluğun mesai saatleri dışında belirlenen herhangi bir zaman diliminde yapılabileceği, öğretmenin günün hangi saatinde olursa olsun bu görevlendirmeye katılma zorunluluğu olduğu anlamına gelmeyeceği, çalışanların dinlenme hakkının anayasa ile korunmuş bir hak olduğu, idarenin kişilerin çalışma koşulları ve dinlenme saatlerini göz önüne alarak kurs saat ve tarihleri belirlemesi gerektiği” ifade edilmiştir.
Bu itibarla, eğitim kurumları çalışanlarının katılımının zorunlu kılındığı kurul, komisyon, ekip, öğrenci kulübü, sınıf rehberlik, toplum hizmeti çalışmaları, tören, toplantı, kurs ve seminerlerin tarih ve saatlerinin, kişilerin çalışma koşulları ve dinlenme saatleri göz önüne alınarak, hafta içi mesai saatleri içerisinde belirlenmesi gerekmektedir.