Sağlık-Sen, Arnavutluk Bağımsız Sağlık Hizmet Çalışanları Sendikası (SPPSSH) İle İşbirliği Anlaşması imzaladı. Anlaşma, bağımsız sendikacılık, sendikal hak ve özgürlükler temelinde çalışanlar için makul yaşam ve çalışma koşulları sunulmasına ve bölgelerinde ve uluslararası alanda olumlu gelişmelerin önünü açacak küresel bir anlayışın tesisine katkı sunmayı amaçlıyor.
Sağlık-Sen, Arnavutluk Bağımsız Sağlık Hizmet Çalışanları Sendikası (SPPSSH) İle İşbirliği Anlaşması imzaladı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş ile SPPSSH Başkanı Dritan Korumi arasında imzalanan anlaşmaya göre, iki sendika arasında bilgi, tecrübe paylaşımı yapılacak.
İmza töreni ve konuk heyetin sendikamızı ziyaretinde Memiş’in yanı sıra Genel Başkan Vekili Semih Durmuş, Genel Başkan Yardımcıları Kemal Çırak, Himmet Bayar, İdris Baykan, Mustafa Örnek ve Abdülaziz Aslan da yer aldı.
İmza töreninde konuşan Metin Memiş, sağlık hizmet kolunda çalışanların sorunları, çözüm önerileri gibi konularda bu tür işbirliklerinin önemine dikkat çekti. Sağlık-Sen’in, Türkiye’de sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yetkili sendikası olduğunu ve en çok üyeye sahip sendika olduğunu söyleyen Memiş, “Hem sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, hem bütün kamu görevlileri hem de dünya mazlumları ve mağdurları için sendikacılık yapıyoruz. Faaliyetlerimizi ülkemiz sınırları ile sınırlamıyor, gönül coğrafyamızın uzandığı, ortak değerlerimizin olduğu bütün dünya ülkelerine gidiyoruz. Gerek insani yardımlar, gerek sendikal işbirlikleri olsun geçmişin mirasına sahip çıkıyor, kadim medeniyet değerlerimizi geleceğe taşıyoruz. Yaptığımız bu işbirliği anlaşması ile de Arnavutluk’taki sağlık çalışanlarının çalışma şartlarını, sorunlarını ve çözüm önerilerini yerinde görme ve tespitte bulunma imkanı elde edeceğiz. Aynı şekilde biz de tecrübelerimizi, ülkemiz sağlık çalışanlarının durumunu karşı tarafla paylaşacağız.” şeklinde konuştu.
İmzalanan işbirliği anlaşmasının sendikal alana hapsedilmeyeceğini de belirten Memiş, iki ülke devletleri ve milletleri arasındaki işbirliğine katkı sunmak, ilişkilerin geliştirilmesini sağlamak gibi konularda da üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti.
''Sendikacılıkta Memur-Sen ve Sağlık-Sen’i ‘ağabey’ olarak görüyoruz''
SPPSSH Başkanı Dritan Korumi de konuşmasında, Türkiye’de olmaktan ve Sağlık-Sen ile böyle bir anlaşma imzalamaktan dolayı memnun olduklarını söyledi. Korumi, sendikacılıkta Memur-Sen ve Sağlık-Sen’i ‘ağabey’ olarak gördüklerini de belirterek, “Bu işbirliği anlaşması bizim için de çok önemli. Hem sendikal anlamda hem sağlık çalışanlarının sorunları ve çözümü bakımından sizden alacağımız çok şey olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu. Arnavutluk’taki sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili de bilgi veren Başkan Korumi, misafirperverliklerinden dolayı Memur-Sen ve Sağlık-Sen’e teşekkür etti.
Konuk heyet, daha sonra Sağlık-Sen’in birimlerini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
İmzalanan işbirliği anlaşması, Sağlık-Sen ve SPPSSH’nın dünya ekonomisinde ve siyasal sisteminde süregiden değişimleri dikkate alarak, bağımsız sendikacılık, sendikal hak ve özgürlükler temelinde çalışanlar için makul yaşam ve çalışma koşulları sunulmasına ve bölgelerinde ve uluslararası alanda olumlu gelişmelerin önünü açacak küresel bir anlayışın tesisine katkı sunmayı amaçlıyor.
İmzalanan anlaşmanın maddeleri şu şekilde:
Sağlık-Sen ve SPPSSH (bundan böyle TARAFLAR olarak anılacaktır), ülkelerinde sosyal ve ekonomik hayatta yaşanan son gelişmeleri hesaba katarak, bilgi ve deneyim paylaşımı için ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla;
Çalışma yaşamı ve sendikal faaliyetler hakkında birbirlerinin bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak üzere karşılıklı heyet gönderilmesi;
Karşılıklı yarar temelinde sendikalar, devletler ve halklar arasında güçlü ilişkiler kurulmasına katkı yapılması;
Çalışma hayatı ve sendikaların faaliyetleri hakkında bilgi paylaşımı için gazete, dergi, broşür, kitap gibi farklı materyaller gönderilerek literatür paylaşılması;
Taraflar arasında; uzmanlar yetiştirilmesi için ülkelerindeki ve sendikalarındaki eğitim programları hakkında danışmanlık hizmeti sunulması,
Karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımı temelinde, uzman, personel, temsilci gibi farklı kategorideki katılımcılar için eğitim programları düzenlenmesi,
Sosyal politika, sağlık politikaları, işgücü politikaları, sosyal güvenlik gibi çalışma hayatıyla ilgili alanlarda yaşanan gelişmeler hakkında karşılıklı düzenli bilgilendirmeler yapılması, ortak eylem alanları oluşturulması.