2017 ÖSYS YGS/LYS Tercih Kılavuzu ve Kontenjanları yayımlandı

2017 LYS Oturumlarının sona ermesi sonrasında adayları tercih heyecanı sardı. ÖSYM, 2017 ÖSYS Tercih Kılavuzunu açıkladı. 2017 ÖSYS tercih kılavuzu hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde.

2017 ÖSYS YGS/LYS Tercih Kılavuzu ve Kontenjanları yayımlandı
22 Haziran 2017 Perşembe 17:10

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavı oturumları 18 Haziran 2017 Pazar günü sona erdi. Sınavdan çıkan adaylar LYS puanlarını hesaplarken, ÖSYM Tercih Kılavuzunun ne zaman açıklanacağını araştırıyor. Peki ÖSYM 2017 Tercih Kılavuzunu hangi tarihte açıklayacak? İşte detaylar.

ÖSYM tarafından açıklanan Tercih Kılavuzunda, adayların merak ettiği tüm sorular yanıt buluyor. Adaylar özellikler Üniversite/bölümlerin taban puanları ve başarı sıraları, kontenjanları gibi öğrencilerin tercihlerini doğrudan etkileyecek olan tüm bilgileri merak ediyor. Bu yıl tercih kılavuzunda yeni açılacak bölümler ve üniversitelerin taban puanlarıda yer alacak. Peki ÖSYM tercih kılavuzunu hangi tarihte açıklayacak? 

Geçtiğimiz yıllara baktığımızda, ÖSYM, ÖSYS tercih kılavuzunu sınavların bitiminden sonraki hafta resmi sitesinden açıklamıştı. Adaylar dört gözle ÖSYM'den yapılacak duyuruya odaklandı. Tahminlerimize göre ÖSYS Tercih Kılavuzunun bu hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. 

ÖSYM resmi internet sitesinden yaptığı açıklama ile tercih kılavuzunu yayımlandığını duyurdu.

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun Yayımlanması

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 22 Haziran-4 Temmuz 2017 tarihleri arasında ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu görüntülemek için TIKLAYINIZ

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?

Adaylar doğru tercih nasıl yapılır merak ediyor. Öncelikle üniversite tercihi yaparken öğrencinin yazacağı bölüme doğru karar vermesi gerekiyor. Karar verme aşamasında "ilgi, yetenek ve beceri" dikkate alınarak tercih yapılmalı. Örneğin Ahmet isimli öğrencimiz tıp okumak istiyor, doktor olmak istiyor ama Ahmet'i kan tutuyor, kan gördüğünde bayılıyor veya Ahmet'in eli titriyor. Ahmet'in ilgisi tıp yönünde olsa da Ahmet'in tıpla ilgili yeteneği ve becerisi düşük olacağı için Ahmet'in tıp yazması ilerde mutsuz olmasına sebep olabilir. 

Gençler yeteneklerini, ilgilerini doğru tartmalı ve seçeceği bölüme ona göre karar vermelidir. Ayrıca tercih edeceği bölümün Türkiye'deki ve dünyadaki iş imkânlarına iyi bakmalı, iş imkânı, potansiyeli düşük olan bölümlerden mümkün olduğunca kaçınmalılar. 

Öğrencilerin kazanacağı bölümü etkileyen bir diğer konu da tercih sıralaması. Şunu unutmayalım ki, ÖSYM tercihlerde yerleştirme işlemini başarı sıralamasına göre yapıyor. 

Tercihlerde yerleştirme işlemine önce 1. sıradaki kişinin tercihlerine yerleştirerek başlıyor. Yani 1. sıradaki kişi 1. tercihine gidiyor. Diyelim ki Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinin kontenjanı 40 olsun. ÖSYM başarı sıralamasına göre ilk 41 kişi tıp bölümü istiyor. Hepsi de 1. tercih olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini yazmış. ÖSYM ilk 40 kişiyi 1. tercihlerine yerleştirecek, 41. kişinin ilk tercihine bakacak, Hacettepe Tıp yazıyor, Hacettepe Tıp'ın kontenjanları dolu olduğu için 41. kişiyi 2. tercihine yerleştirecek. 

Bu demek oluyor ki öğrencinin en çok okumak istediği bölümü en başa yazması gerekiyor. ÖSYM yerleştirme sırası öğrencinin kağıdına geldiğinde öğrencinin 1. tercihinden başlayarak teker teker tüm tercihlerini denetliyor.

LYS Tercihleri ile ilgili en güncel bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.