LYS'da açık uçlu soru dönemi geliyor. YÖK Başkanı Yekta Saraç, LYS'de açık uçlu soru sisteminin uygulanacağını açıkladı. Peki açık uçlu soru nedir? Öğrencilerin merak ettiği LYS açık uçlu sorular nasıl olacak? Yekta Saraç'ın açıklamaları ve detaylar haberimizde.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyen üniversiteye geçiş sınavı LYS sistemi değişiyor. LYS'da açık uçlu soru dönemi önümüzdeki sınavlarda uygulanacak. Peki öğrencilerin merak ettiği açık uçlu soru nasıl olacak? İşte detaylar.
Üniversite sınavına girecek milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren açıklama YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'tan geldi. Saraç, LYS sorularının açık uçlu olacağını ifade ederek, "Üniversiteye girişteki ikinci aşama olan LYS'de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak şekilde az sayıda soru sorulacağını ifade edebilirim. Öğrencilerimizi hiçbir şekilde tedirginliğe sevk etmemiz lazım. Açık uçlu soruya yavaş yavaş geçilecek. Bu bağlamda öğrencilerimizin açık uçlu sorularla tanışmasını istiyoruz." açıklamasında bulundu.
LYS de açık uçlu soru sorulması gündemde ancak uygulama tarihi henüz belirtilmedi. Bu yüzden öğrencilerin 2017 Ocak ayında yayınlanacak olan kılavuza göre hareket etmesi gerekiyor.
Açık Uçlu Soru Sistemi Nasıl Olacak?
Elbetteki öğrencilerin merak ettiği konu, açık uçlu soruların nasıl uygulanacağı. Öğrencilere sorulması planlanan açık uçlu soru sistemi bir pilot uygulama olacak. Yani sorular tam açık uçlu değil kısmi açık uçlu olacak.
Açık uçlu sorular; belirli bir konuda detaylı bilgi almak için sorulan sorulardır. Ne, niçin, neden, nasıl, nerede, hangi vb. sözcükleri içeren sorular bu türdendir.
Bunlara, “sistemleştirilmemiş” ya da “özgür yanıtlı” sorular da denilmektedir. Burada bir soru sorulmakta ve yanıtlayıcıya özgürce ve kendi seçtiği sözcük ve kavramlarla dilediği gibi yanıtlayabilmesi olanağı tanınmaktadır. “Bilgi” ve “sondaj” soruları genellikle açık uçlu sorular şeklinde biçimlendirilmektedir.
Açık uçlu sorular, herhangi bir cevap alternatifi içermeyen, nispeten kısa sorulardır. Cevaplayıcı, genel kapsamdaki bu sorulara serbestçe cevap verir; yük daha ziyade cevaplayıcıdadır.
Bu tip soruların kullanılması halinde soru sayısının sınırlı tutulması, gerekiyorsa cevaplayıcıdan açıklaması beklenen fikir ve cevapların hacmi ve sayısının belirtilmesi ve mümkünse soru formu üzerinde kodlamayı kolaylaştıracak boşluklar bırakılması iyi olur.
ÖSYM 2013 yılında açık uçlu soru sistemi ile ilgili deneme sınavı yayınlamıştı. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak örnek açık uçlu sorulara bakabilirsiniz.
ÖSYM Açık Uçlu Deneme Sınavına Erişmek İçin TIKLAYINIZ
İlahiyat ve Öğretmenlik bölümlerine Geçiş LYS ile olacak
YGS puanları ile İlahiyat ve Öğretmenlik bölümüne geçişlerin kaldırıldığını ifade eden Saraç, "YGS puanları ile öğrenci alan bu programları LYS puanlarına naklederken YGS'deki test içeriklerini dikkate alacağız. Bütün bu LYS'den öğrenci kabul edecek programlar için de başarı sıralaması şartı getirdik. Bu başarı sıralaması şartı da 240 bin. 240 binden aşağısının artık bu programlara girmesi söz konusu olmayacak." dedi. YÖK Başkanı Saraç, "Yükseköğretim Kurulu olarak ilahiyat fakültelerinde artık bu yıldan itibaren ikinci aşamadan öğrenci alınacağını burada açıklamak isterim." açıklamasında bulundu.
YGS ve LYS'ye girecek milyonlarca öğrenci, açık uçlu soruların nasıl olacağını merak ediyor.
PS: sınava girecekler twitterdan bakanın, iktidardaki partinin üyelerinin vs onların tweetlerinin hepsini rt yapın mümkünse fan page açın ama adınız da belli olsun değil mi canlar :) ?? İnstagram, Facebook vs onlara da el atın mümkünse. Kobay faresi yerine konulduğumuzu da kimseye söylemeyin, mazAllah şimdi duyarlar falan bir yerden aramızda sır olarak kalsın. İşin ucunda YGS ve LYS savaşı var. Bu savaşlarda her şey mübahtır :) unutmayalım YÖS e girecekler varsa bu kadar zahmete girmesin, gerek yok belki yaparsanız size de gelir mi bi torpil bilemem ama size en büyük torpil başta yapılmış bize de okumayalım diye en büyük kazık yapılmış :) bu kadar yorum yapmışken bana hak vermeyen de elbet olacak, can sağlığı, it gibi çalışmak düşüyor bize de napalım?? Bu kadar enayi yerine konulduğu halde hala bir şey demeyenlere de canı gönülden topkekler, yerlerse :) sanırım ps adı altında destan oldu ama savaşın destanı olsun bu da. Enayi yerine yerine konulan, kobay olarak kullanılan ve büyük işler yapması beklenen gençliğin destanı
Bunu yazarken acaba gireceğim sınavı etkiler mi diye düşünmüyor değilim, New Ottoman hayırlı uğurlu olsun...