ÖSYM Başkanı Ömer Demir'den LYS öncesi adaylara önemli uyarılar

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, 2017 LYS öncesi adaylara önemli uyarılarda bulundu. Sınav günlerinde adayların 15 dakika kuralına göre sınav salonlarına gitmesini isteyen Demir, "Adayların bu kuralı düşünerek, trafik durumunu göz önüne alarak yola vakitli çıkmaları önem arz ediyor." dedi.

ÖSYM Başkanı Ömer Demir'den LYS öncesi adaylara önemli uyarılar
08 Haziran 2017 Perşembe 14:59

1 Milyondan fazla adayın ter dökeceği Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ilk oturumları bu hafta sonu yapılacak. ÖSYM Başkanı Ömer Demir, LYS öncesi adayları 15 dakika kuralı konusunda uyardı. ÖSYM'nın bu yıl kural olarak koyduğu 15 dakika kuralı, önceki sınavlarda çok sayıda mağduriyete yol açmıştı. Ömer Demir adayların mağduriyet yaşamaması için 15 Dakika Kuralı konusunda tedbirli davranılması gerektiğini ifade etti. 

ÖSYM Başkanı Demir, LYS adaylarına sınav başlamadan 15 dakika önce sınav binalarının kapatılacağından, sınav için yola vakitli çıkmaları gerektiğini hatırlattı. Demir, "Sınavın sağlıklı yürümesi, tüm adaylara sınav kurallarının eşit bir şekilde uygulanabilmesi ve olası hataların minimize edilmesi için zorunlu bir kural. Adayların bu kuralı düşünerek, trafik durumunu göz önüne alarak yola vakitli çıkmaları önem arz ediyor. Sınavda başarılı olabilmenin en önemli şartı, kurallara uygun bir şekilde sınava girebilmektir. Ondan sonra bilgi başlıyor." dedi.

LYS'de Kural İhlallerine Dikkat

Sınavlarda kural ihlallerinin de önemine işaret eden Demir, "Sınav ortamında huzursuzluk çıkarmak, yasaklı eşya ile sınav salonuna gelmek, 'Sınav bitmiştir' uyarısından sonra ek süre kullanmak gibi kural ihlalleri sınavın geçersiz sayılmasına neden olacaktır. Dolayısıyla adaylar, 'Ben kopyaya çekmeye teşebbüs etmedim ki' gerekçesiyle kurallara itinasızlık göstermesinler. Kopya çekmek ayrı bir konu, kurallara uyup uymamak ayrı bir konu. O nedenle adaylarımız, kuralları iyi okusunlar. Başkalarının yaptığı kural ihlali, diğer adayları da etkiliyor. " diye konuştu.

Görevliler adaylara uyarı yapmak zorunda değildir

Demir, sınav görevlilerinin adaylara sınav kurallarına ilişkin uyarıda bulunmak zorunda olmadığını belirterek, "Bazen adayları uyarma ile ilgili ortaya çıkan durum, salondaki asayişi bozmaya yol açıyor. Dolayısıyla, görevlilerin adaylarla yakın temas kurup kuralı hatırlatmak anlamında bile olsa ikili konuşmalarını istemiyoruz. Sınava gelen aday, soruları cevaplamak için öngörülen kuralları da biliyordur, çünkü biz onları çok önceden açıkladık. Dolayısıyla, görevliler adaylara uyarı yapmak zorunda değildir." dedi.

Açık Uçlu Sorular, YÖK'ün nasıl yol izleyeceğine karar verecek

Açık uçlu sorulara, en basit örneği olan kısa cevaplı sorularla adım atmak istediklerini dile getiren Demir, "Buradan elde edilecek sonuçlara göre, Yükseköğretim Kurulu daha sonraki sınavlarda nasıl bir yol izleneceğine karar verecektir." dedi.

2016 LYS'de Kural İhlali Sayısı

2016-LYS'lerde adayların 11'inin cep telefonu, 2'sinin cüzdan, 30'unun geçerli kimlik belgesi olmadan sınava girme, 8'inin kopya, 39'unun kol saati, 14'ünün fazladan işaretleme, 12'sinin sınav öncesi okuma, 59'unun metal takılar, 117'sinin de diğer kural dışı davranış nedeniyle sınavı iptal edildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.