Bilsem 2016 sınav sonuçları açıklandı, Bilsem sonucunda puan neden yazmıyor? Bilsem sinav sonucu www.meb.gov.tr üzerinden sorgula öğren

14 Şubat Pazar günü MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yaptığı Bilsem sınavı sonuçları açıklandı. 2016 Bilsem sınav sonucunuzu www.meb.gov.tr üzerinden haberimiz aracılığıyla sorgulayabilirsiniz. Bilsem sınav sonuçları açıklandı ancak Bilsem sınav puanları neden açıklanmadı? Puanlar neden yazmıyor? 2016 Bilsem sonuçları ve bilsem puanları ile ilgili tüm bilgiler haberimizde.

Bilsem 2016 sınav sonuçları açıklandı, Bilsem sonucunda puan neden yazmıyor? Bilsem sinav sonucu www.meb.gov.tr üzerinden sorgula öğren
10 Mart 2016 Perşembe 10:11

MEB tarafından ilkokul 3. ve 4. sınıflara yönelik yapılan Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Seçme Sınavı yani BİLSEM sınavı sonuçları açıklandı. MEB'in özel yetenekli öğrencileri seçme amacıyla 14 Şubat 2016 tarihinde yaptığı sınav sonuçlarının açıklanması bekleniyor. MEB, 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik yaptığı BİLSEM sınavında 14 Şubat günü yapılan ilk aşama sınavında başarılı olan öğrenciler ikinci aşama sınava katılma hakkı elde edecek. MEB'in hazırladığı ikinci aşama sınavda ise öğrenciler müzik, resim ve zihinsel yetenek gibi alanlarda bireysel sınavlara alınacak. 

Binlerce ailenin merakla beklediği BİLSEM sonuçları açıklandı. Bilsem sonuçlarına ulaşabileceğiniz bağlantı aşağıdaki linke eklenmiştir.

Dilerseniz Kamu Saati Android uygulamasını indirip sonuçlar açıklanır açılanmaz telefonunuza gelecek bildirim ile Bilsem sınav sonucunuzu anında öğrenebilirsiniz. Kamu Saati Android uygulamasını indirmek için tıklayınız

Türkiye genelinde 219 sınav merkezinde ve KKTC'de gerçekleştirilen sınava 118 bin 609 öğrenci başvurdu. Bu öğrencilerin kaçının BİLSEM'e göre başarılı olacağı ise merak konusu. Çocukları Bİlim ve Sanat Merkerzi Öğernci Sınavına giren velilerin merak ettiği Bilsem sonuçları sonunda açıklandı. Bilsem sonuçlarını aşagıdaki balğlantıya tıklayarak rahatça öğrenebilirsiniz.

Siz de BİLSEM sınav soruları ve sınav sonuçları ile ilgili her türlü yorumunuzu sayfanın en altındaki yorum bölümünden iletebilirsiniz.
BİLSEM SINAV SONUCUNU SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ.  

BİLSEM Sınav sonuçlarında puanlar neden yazmıyor?
2016 - 2017 eğitim öğretim yılında BİLSEM'e yani Bilim ve Sanat Merkezlerine yerleşecek öğrenciler için Bilsem sınavı 14 Şubat 2016 tarihinde grup tarama sınavı yapıldı.

Bu sınavda başarılı olan öğrenciler bireysel taramaya hak kazandı. Bilsem için taban puan 3. ve 4. sınıflar için 270 olarak belirlenmiştir.
 
Resim ve müzik alanında bireysel incelemeye hak kazanan öğrenciler, Bilim ve Sanat merkezlerine yerleştirilecek öğrenci sayısının dört katı olarak belirlenmiştir.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Müdürlüğünün Bilsem sonuçlarında puanların neden yazmadığıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştır. Kamu Saati olarak puanların açıklanmaması ile ilgili bizim tahminimiz de bunun bir yerleştirme, rekabet sınavı olmamamasından kaynaklanmasıdır. Bu sınavda belirli bir puanın üzerinde alan öğrenciler Bilim ve Sanat Merkezlerine yerleştirilmemiş sadece bireysel taramaya hak kazanmıştır. Nisan ayında yapılacak bireysel taramalar sonucu yerleştirmeler kesinleşecektir.

2016-2017 Eğitim öğretim yılından itibaren Bilim ve Sanat Merkezlerimizde eğitimlerine devam edecek öğrencilere yönelik 14 Şubat 2016 tarihinde merkezi olarak gerçekleşen grup tarama sınavı sonuçlanmıştır. 
Bu sınav ile genel zihinsel alanda bireysel incelemeye hak kazanan öğrenciler için taban puanlar Türkiye ortalaması üzerinden yapılmış, 3 ve 4. sınıflar için 270,00  puan olarak belirlenmiştir. 
Resim ve müzik alanında bireysel incelemeye hak kazanan öğrenciler, Bilim ve Sanat merkezlerine yerleştirilecek öğrenci sayısının dört katı olarak belirlenmiştir.
Bilsem'de ikinci aşama nasıl uygulanacak?
İl Tanılama Sınav Komisyonu tarafından başarılı olan öğrenciler 21 ile 30 Mart 2016 tarihleri arasında özel yetenek alanlarına göre belirlenecek ve her öğrenciye bir randevu verilecek. Öğrencilerin randevuları okuduğu okullar vasıtasıyla öğrencilere duyurulacak. 

Randevunun arkasından 4 Nisan 2016 ile 24 Haziran 2016 tarihleri arasında özel yetenekli öğrenciler alanında uzman öğretmenlerle birebir görüşme imkanı sunacak. Öğretmenler birebir görüşme sırasında öğrencilerin özel yetenekli olup olmadığını belirlediği form vasıtasıyla değerlendirecek ve MEB'e bildirecek. 

BİLSEM özel yetenekli öğrencilerin belirleme işlemi 27 Haziran 2016 ile 16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ailelere ve okullara bildirilecek. 

bilsem sınav sonucu
BİLSEM ( Bilim ve Sanat Merkezleri) nedir?
Türkiye'nin dört bir yanındaki üstün zekalı öğrencilerin ilgi alanlarına, beceri alanlarına göre yönlendirilip daha iyi bir eğitim almasını sağlayan merkezlere BİLSEM denir. 

BİLSEM'de ders veren öğretmenler alanının uzmanı, üstün zekalı öğretmenlerden oluşur. Bu sebeple öğrencinin alacağı eğitim üst düzey bir eğitim olur. Bu merkezlerde öğrenci bireysel yeteneklerini geliştirecek bir eğitimle karşı karşıya kalır. Böyleyece üstün zekasını kullanmayı öğrenen öğrenci mevcut eğitim sistemi içinde yitip gitmeden bilgiyi kullanma becerisini öğrenir. 
BİLSEM sonuçlarına ve sorularına nasıl itiraz ederim?
Öğrenciler Bilsem sınav sonuçlarına itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz etmek için Bilsem sınav sonuçları açıklandıktan sonra 5 gün süresi vardır. Öğrenciler 5 gün içerisinde Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne Bilsem sonuçları ile ilgili itirazlarını yapabilirler. İtirazlar için Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Döner Sermaye İşletmesine ait T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye  Halk  Bankası şubelerinden bir tanesine 30 TL itiraz ücreti yatırılacaktır. İtiraz ücretinin yatırıldığı dekontla birlikte başvuruda bulunulacaktır.
Bilsem'e öğrenci seçimi nasıl yapılıyor?
Her yıl Bilsem tarafından her sınıf düzeyinde öğrenci seçmek için bir BİLSEM sınavı adında bir uygulama sınavı yapılıyor. Bu uygulama sınavı sonrasında başarılı olan öğrenciler illerde bulunan bilim ve sanat merkezleri tarafından grup değerlendirme ve bireysel değerlendirme işlemine tabi tutuluyor. Her aşamanın titizlikle yürütüldüğü Bilsem sınavı uygulaması İl tanılama sınav komisyonu özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinden sorumlu milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında bilim ve sanat merkezi müdürü/müdürleri, rehberlik ve araştırma merkez müdürleri olmak üzere en az 3, en fazla 7 üyeden oluşturululara yürütülüyor. 

bilsem sınav sonucu öğrenci seçimi

BİLSEM GRUP TARAMA SİSTEMİ DEMOSU YAYIMLANDI
Bilim ve Sanat Merkezleri'nin 1. ve 2. sınıf grup taraması daha önce belirtildiği gibi online sistem üzerinden ilk defa tabletlerle yapılacak. Bu kapsamda öğrencilerin ve velilerin yabancılık çekmemesi adına bir demo uygulaması www.meb.gov.tr tarafından yayınlandı. Yayımlanan uygulamada sistemi anlatan 3 adet animasyon ve 3 adet alıştırma bulunuyor. 

Öğrencilerin her soruyu belirlenen süre içerisinde cevaplaması gerekiyor. Kalan süre ise ekranın üstünde 10-9-8 şeklinde gösteriliyor. Süre bitiminde eğer öğrenci soruya cevap vermezse otomatik olarak bir sonraki soru geliyor. 
 
Animasyonlar ve sorular grup tarama sorularının benzeri ve ya kapsadığı konular değildir. Uygulama sadece grup tarama sistemindeki ekran görüntüleri hakkında bilgilendirme ve cevaplamada pratiklik kazandırma amaçlanmaktadır.

Sınav ekranında denemeler yaparak öğrencinin sisteme hazırlanmasının amaçlandığı BİLSEM Grup Tarama Sistemi Demo yazılımı Google Play üzerinden https://play.google.com/store/apps/details?id=air.meb.bilsemdemo  adresinden indirebilirsiniz.

BİLSEM'DE KAÇ SORU ÇIKMIŞTI?
 
3. sınıf öğrencileri için  40 sorudan oluşan dört seçenekli soru kitapçığı hazırlandı ve sınav 60 dakika sürdü. 4'üncü sınıf öğrencilerinden ise çoktan seçmeli 50 soruyu 75 dakikada çözmeleri istendi. 


Velilerden Bilsem yorumları
"bilim ve sanat merkezi. turkiye'de ustun zekali cocuklar icin kurulmus 11 okula verilen ortak isim. bu tip okullara girmek icin cocuklarin once ogretim gordukleri okullarda farkedilip ogretmenleri tarafindan bilsem'e gonderilmeleri gerekiyor. daha sonra bilsem'e giris sinavi niteliginde degisik zeka testlerine tabi olan cocuklar eger 130 ve ustu iq'ya sahip olduklari belirlenirse ve diger testleri de gecerlerse bakanliktan onay alinarak okullariyla ilisikleri kesiliyor ve bilsem ogrencisi oluyorlar. halen şu illerde bilim ve sanat merkezleri bulunuyor: ankara, istanbul, izmir, trabzon, tekirdağ, bursa, sinop, bayburt, denizli, isparta, afyon, uşak, amasya, ordu, kastamonu, tokat. açılmasına karar verilen ama henüz öğrenime başlamayan 5 il de şunlar: zonguldak, siirt, van, kırşehir, manisa."
 
"üstün zekalı ve yetenekli çocukların okul harici hatfada en az beş saat geçirdikleri ve yeteneklerini geliştirme ve kullanma imkanı buldukları merkezler. öncelikle ülke genelinde pilot bölgelerde denendi. sonradan ülke çapında bu merkezler yayılmaya başladı. 
 
devam eden öğrenciler 3. sınıftan lise sona kadar geniş bir aralıktan birkaç aşamadan geçtikten sonra seçilir. ilk aşamada sınıf hocaları ilk sınava girecek olan öğrencileri seçer. bu seçilen çocuklar bilim ve sanat merkezlerinin hazırladığı ve genellikle 100 sorudan oluşan bir sınava tabi tutulur. eğer öğrenci 3. sınıftaysa kendi sınıfı için düzenlenen sınava girer. bu sınavda en az 60 alınması gerekir. bu durum aslında sınıftan sınıfa değişir. 4. sınıf için en az altmış net gerekirken, 5. sınıf için net sayısı yetmişe çıkabililir. sorular bilgi gerektirmeyen zeka sorularıdır. 
 
bu ilk aşamayı geçen çocuklar bu sefer de ankara dan gelen iq uzmanlarınca iq testine tabi tutulurlar. üstün zekadan alınacaklasa, bilsem'e girebilmek için en az 130 puan almış olmaları gerekir. resim ya da müzikten girilecekse bu puan almış olmaları gerekmez ya da en azından ben öyle biliyorum.
 
merkezlerde görev yapacak hocalar, eğitimden geçtikten sonra göreve başlarlar. hemen hemen her branştan hoca bulunur ve bununla birlikte geniş laboratuvar imkanları mevcut. çocuklar hocalarıyla birlikte proje yapma imkanı yakalarlar. 
 
hocaların ne kadar yeterli olabildiği tartışılır olsa da, bilim ve sanat merkezleri, bu çocuklar için kendilerini ifade edebildikleri, enerjilerini kullanabilecekleri, toplum nazarında daha anlaşılır hale gelebilmeleri için küçük de olsa bir adım gibi gözüküyor."

"buranın sınavına ikinci sınıfta girmiştim, genel zeka yetenek ve resimden, üçüncü sınıfta başladım lise ikiye kadar da devam ettim. 
 
ben resim ve dil sanatları alanlarında devam ettiğim için sadece kendi alanlarım adına konuşacağım. bünyesinde çok iyi öğretmenler barındırıyor bir kere, hemen hepsi çocuk psikolojisinden gerçekten iyi anlıyorlar ve eğitim stili açısından okuldan oldukça farklı davranıyorlar. örneğin okuldaki resim derslerinden nefret eden ben bilsem'de resim derslerine bayılırdım. çünkü, ilgi çekici şeyler öğreniyorduk ve en önemlisi hiç kimse bize ne yapmamız gerektiğini söylemiyordu. tabii ki zaman zaman yönlendiriliyorduk fakat benden hiçbir zaman 29 ekimle ilgili ya da 10 kasımla ilgili resim yapmam istenmemişti. üstelik üniversitede resim bölümü okuyabilecek kadar donanımlı hale gelebiliyorduk. oradaki resim çalışmalarımın bana verdiği doyumu henüz hayatımın hiçbir alanında yakalayamadım. okuldan çıkmak için can atardım, çünkü biliyordum ki okul çıkışı gittiğim yerde bana bambaşka bir dünyanın kapıları açılıyor. kişisel gelişim ve farkındalık için bu tarz eğitimlerin küçük yaşta başlaması devletin geleceği için bir yatırım olduğu kadar bizler için de birer yatırımdı. eğer buraya başlama imkanım olmasaydı, resim yeteneğimi ve bilgimi bu kadar geliştiremezdim. aynı zamanda yazılarım için bu kadar desteklenmezdim. 
 
eğitimin farklı olması, öğretmenlerin donanımlı olması, akranlarımızla bir arada farklı çalışmalar yürütmemiz, sergiler açmamız, şiir, öykü, denem kitapları yazmamız ve şu an aklıma gelmeyen sayamayacağım kadar çok şey bu okullarda eğitim alan öğrenciler için birer artıdır. 
 
fakat eleştirilmesi gereken noktalar da var; mesela hem normal okula devam edip okul çıkışı bilsem'e gitmek benim için zor bir aktiviteydi. bazı günler sınavım oluyordu, mecburen devamsızlık yapmak durumunda kalıyordum, bir de evime çok uzaktı. zaten liseye başladığımda devamsızlıklarım artmaya başladı çünkü dersler zorlaşmıştı, karşıma tüm hayatımı etkileyecek bir sınav çıkmıştı. bu nedenle lise ikide bırakmak zorunda kaldım, keşke üniversite sınavı olmasaydı da buradaki çalışmalarıma devam edebilseydim diyorum hala. çünkü gerçekten şu an yaptığım hiçbir şey beni buradaki çalışmalarım kadar mutlu etmiyordu. çok net hatırladığım bir şey var, dokuzuncu sınıfın başlarında paul klee'den bahsederken arjantinli ressam xul solar'ı keşfediyordum ve onun resimlerinden birini yapmaya karar verdim. haftada bir gün resim dersim olduğu için çalışmayı çabuk bitiremeyeceğimin farkındaydım bu nedenle tuvali yanıma aldım, iki hafta boyunca evin her köşesinde o resmi çizdim ve bunun ruhumda bıraktığı tatmini, mutluluğu anlatmaya kelimeler yetmez. üretebilmenin, kendi potansiyelinin farkında olmanın mutluluğunu yaşamıştım. böyle anlarda insan her şeyi yapabilecekmiş gibi hissediyor, güzel günlerdi.
 
fakat bir yandan sanatsal çalışmalara devam etmeye çalışmak, bir yandan bütün sıradanlığıyla okula devam etmek dr. jekyll gibi hissettiriyordu. çünkü birbirine taban tabana zıt iki farklı eğitim sisteminin parçasıydım, benim için doğru olan ailem tarafından seçilmişti bu nedenle çalışmalarıma ara vermek zorunda kaldım. ama gerçekten çok pişmanım keşke mutlu olabileceğim, gerçekten becerebileceğim alanlarda eğitim almayı seçseymişim, bu gidişle bir şey olacağı yok çünkü.
 
bu durumda biraz eğitim sistemiyle alakalı, sınırlar dahilinde çizilmiş sistemi seçersek başarılı olacağımız öğretiliyor. devletin de bu noktada aslında bilsem için fazla yatırımlar yaptığını söyleyemeyeceğim. zaten kimin umrunda? ülke gündeminde olan ''sanatçılar'' ''yazarlar'' belli."
BİLSEM'DE KAÇ SORU ÇIKMIŞTI?
 3. sınıf öğrencileri için  40 sorudan oluşan dört seçenekli soru kitapçığı hazırlandı ve sınav 60 dakika sürdü. 4'üncü sınıf öğrencilerinden ise çoktan seçmeli 50 soruyu 75 dakikada çözmeleri istendi. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet - 9 yıl önce
Arkadaş açıklanmadı gitti sonuçlar, kesin sonuncu oldum ama olsun yine de merak
Avatar
Musti - 9 yıl önce
Bilsem sonuçları açıklanmadı mı daha? Ne zaman açılanır, saat kaçta lütfen bilgi verin
Avatar
ozgenur ozgen - 9 yıl önce
sonuclar aciklandi mi nezamsn aciklanacak
Avatar
Simge - 9 yıl önce
Kızım için çok endişeleniyorum. Bu sınavı geçmesini istiyorum. Bilsem lütfen açıkla artık
Avatar
Selim - 9 yıl önce
Haydi bismillah.
Avatar
Akif - 9 yıl önce
Sonuçların bugün açıklanması bekleniyor ama çocuk kazansada göndermeyi düşünmüyorum. İçi boş gibi...
Avatar
Akif - 9 yıl önce
Bu okullar işlevsel olarak çalışıyor mu? Görüntü mü?
Avatar
kerim - 9 yıl önce
ne zaman