LYS Ek Yerleştirme işlemleri ne zaman başlıyor?

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ek yerleştirme işlemleri başlıyor. ÖSYM tarafından belirlenen devlet ve vakıf üniversitelerdeki boş kontenjanlara LYS ek yerleştirme işlemlerinde tercih yapan üniversite adayları yerleştirilecek. LYS Ek Yerleştirme işlemleri ne zaman başlıyor? Ek yerleştirme ücreti ne kadar? Üniversitelerde boş kontenjan sayısı ne kadar? Detaylar haberimizde...

LYS Ek Yerleştirme işlemleri ne zaman başlıyor?
25 Ağustos 2016 Perşembe 12:26

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) yerleştirme sonuçları açıklanmasının ardından üniversiteye yerleşemeyen adayların beklediği LYS ek yerleştirme tercihleri başlıyor. 

Üniversitelerde boş kontenjan sayısı 53 bin

Yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile 53 bin kontenjan boş kaldı. Bu kontenjanların  34 bin 468'i devlet üniversitesinde bulunurken 18 bin 538'i ise vakıf üniversitesinde.

26 Ağustos'ta başlıyor

Devlet ve vakıf üniversitelerine yapılacak olan ek yerleştirme ÖSYM tarafından 26 Ağustos 2016'da başlatılacak. 30 Ağustos'a kadar sürecek olan LYS Ek Yerleştirmeleri için ÖSYM adaylardan 15 TL ek yerleştirme ücreti alacak. LYS'de ilk yerleştirmede üniversiteye yerleşen adaylarına kaandıkları üniversiteye kayıt yaptırmasalar bile bu ek yerleştirme işlem hakkından yararlanamayacak. 

Ayrıca ek yerleştirme imkanından yararlanmak isyeyenlerin 2016- ÖSYS'ye başvuru yapmış olmaları gerekiyor.

Kayıtlar 6 Eylül'de

LYS Ek Yerleştirme işlemlerinde tercih yapan adayların üniversiteye kayıtları ise 6 ve 9 Eylül tarihleri arasında yapılabilecek.

"Son fırsatı iyi değerlendirmeliler"

LYS ek yerleştirme dönemi ile ilgili Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı-Tercih Danışmanı Ahmet Alkayış'ın önerileri:

"İlk tercihlerde ÖSYM tarafından herhangi bir programa yerleşemeyen adayların üzülmemeleri gerekir,üniversite tercihleri henüz bitmedi. Ek tercih döneminde adaylara bir şans daha verilecek. Adaylar bu son fırsatı iyi değerlendirip ideallerindeki üniversitelere kavuşabilirler.

Bu yıl üniversite yerleştirme oranlarına baktığımızda ciddi bir artış görüldü fakat bununla beraber boş kontenjanlarda da bir artış var. Ayrıca ilk yerleştirmede kazanıp kayıt yaptırmayan adaylar da olduğu için yaklaşık 90-100 bin arası boş kontenjan olabilir. Adayların bu süreci iyi takip edip, biraz sabırlı olmalarını ve araştırma yapmalarını öneriyoruz.

Çünkü tercih yapacak aday sayısı azaldı. Ayrıca merkezi yerleştirmeyle bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip olmadıkları için rakiplerimizin sayısı epeyce azalmış sayılır. Ayrıca tıp, hukuk, mimarlık ve mühendislikte baraj taban başarı sırasının uygulaması da boş kontenjan sayısını hayli artırmıştır. Bu yılki ÖSYM değişikliklerinde adayların ilk tercihlerde 24 tercih hakkı vardı. Muhtemelen ek tercihlerin sayısı da 24 olacaktır. Aday tercihlerin tümünü doldurmak zorunlu değildir."

Alkayış, ek tercih yapma hakkına sahip olan adaylar hakkında nemli detaylarada yer verdi.

İşte dikkat edilmesi gereken detaylar:

  • İlk tercihlerde Genel Lise ya da Meslek Lisesi'nde (sınavsız geçiş OBP ile), olup da yerleşen adayların ek tercih yapma hakları yoktur.
  • Adayların 2016-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurmak için 2016-ÖSYS'ye başvuru yapmış olmaları gerekir.
  • Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.
  • Tablo 4'te kontenjan açığı oluşan lisans programlarının, en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih yapabilecekler.
  • Tablo 3'teki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmamaktadır.
  • Tercih kılavuzunda herhangi bir programa ait en küçük puan bulunmuyorsa, bu programlara ilgili puan türünde 180 veya daha yüksek puan alan adaylar başvurabilirler.
  • İlgili Y-YGS/Y-LYS puanınız tercih edeceğiniz programın en küçük puanından daha küçük ise o programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Bu uyarıları göz önünde tutmadığınız takdirde ilgili tercihleriniz geçersiz sayılır; bu tür tercihlerinizdeki programlardan birinin kesin kayıt listesinde adınız yer almış olsa bile programa kaydınız yapılmaz.
  • Sınavsız geçiş hakkı olan veya ilgili YGS puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercih edebilirler. Aynı zamanda açıköğretim programları için YGS puan türlerinden az 150 puan alınması gerekir.
  • Özel yetenek sınavlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahiptirler.
  • Adayın okumak istediği yükseköğretim programlarını tercih listesine yazarken çok dikkatli davranması gerekmektedir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet gibi koşulları tam olarak karşılayan programları tercih edilmemesi gerekir. Aksi durumda koşullarını taşımadığınız tercihler geçersiz sayılır. Koşullarını taşımadığınız için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Tercih bildirmeden önce mutlaka programların koşul ve açıklamalarını okuyunuz.
  • Adayların tercih bildirimi tamamladıktan sonra ek yerleştirme ücretini ödemesi gerekir. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların tercihleri geçersiz sayılacaktır.

 


Etiketler; #LYS
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.