sonuc.osym.gov.tr ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi ile sınav sonucu sorgula

ÖSYM tarafından yapılan her sınavın sonucu sonuc.osym.gov.tr üzerinden online olarak sorgulanabilir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin internetin gelişmesiyle birlikte sonuc.osym.gov.tr adresinden yayına soktuğu 2016 ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi ÖSYM'nin yaptığı bütün sınav sonuçlarını sorgulamak için hazırlanmıştır. KPSS, ALES ve 2016 YGS gibi tüm sınav sonuçlarını 2016 ÖSYM sınav sonuç açıklama sayfası üzerinden sorgulayabilirsiniz. İşte ÖSYM SONUÇ sayfası ile ilgili tüm detaylar... Ayrıca ÖSYM YGS sonuç sayfası da haberimizde.

sonuc.osym.gov.tr ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi ile sınav sonucu sorgula
25 Mart 2016 Cuma 08:09

Türkiye'nin tüm kurumlarıyla kıyaslandığında ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi ile bile diğer kurumlardan bir adım öndedir. Teknolojiyi kullanma noktasında oldukça girişken olan ÖSYM söz konusu sınav güvenliği ve sonuç açıklama (sonuc.osym.gov.tr) işi olduğunda teknolojiden daha çok yararlanmayı tercih eden bir kurumdur. 19 Kasım 1974 yılında kurulan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, bu tarihten itibaren her yıl artan sınav yüküyle birlikte Türkiye'nin tüm kurumlarına sınav ve yerleştirme hizmeti vermektedir. ÖSYM Sonuç Açıklama sistemi de bu kapsamda verdiği hizmetlerden bir tanesidir. 

ÖSYM'nin yaptığı tüm sınav sonuçları 2016 ÖSYM sınav sonuçları açıklama sayfası üzerinden T.C. kimlik numarası, aday şifresi ile sorgunabilir. Özellikle ÖSYM sınav sonuçları açıklama gününde bu sınav sonuçlarını osym.gov.tr giriş ekranı üzerine yansıtarak adayların sınav sonuçlarına daha hızlı erişmesini sağlıyor. 

ÖSYM 2016 yılında yaptığı tüm sınav sonuçlarını tıpkı 2015 yılında olduğu gibi adaylara anlık olarak gösteriyor. Ayrıca adaylar dilerse geçmişe dönük sınav sonuçlarını yine kendinden istenen bilgilerle ÖSYM Sonuç açıklama sistemi giriş ekranı ile sorgulayabiliyor, dilerse çıktı alabiliyor. 

2016 YGS sonuçlarını öğrenmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

ÖSYM SONUÇ BELGESİ HALÂ KULLANILIYOR MU?

ÖSYM sınav sonuçları açıklandığında bu ekranda bir yazdırma butonu veriyor. Bu buton sayesinde aday sınav sonuç belgesini yazdırıp resmî evrak gibi kullanabiliyor. Bir kuruma, işyerine başvurduğunda işyeri, kurum sahibi evrak üzerindeki sorgulama numarası ile osym.gov.tr üzerinden bu belgenin ÖSYM sonuç açıklama sitemi üzerinden çıkarılıp çıkarılmadığını öğrenebiliyor.

ÖSYM sonuç açıklama sistemi üzerinde yapılan bu düzenlemeler ile ÖSYM artık birçok kâğıt israfından da kurtulmuş oldu. Adaylara sınav sonuç belgesi göndermediği için hem gereksiz iş yükünden hem de kâğıt israfından kurtulmuş oldu. Ayrıca adaylara sınav sonuçlarını daha hızlı duyurma imkânı da sunmuş oldu.

ÖSYM 2016 YGS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

ÖSYM tıpkı ALES, KPSS, JANO, ALS gibi sınavlarda olduğu gibi 2016 YGS ve 2016 LYS sınavlarında da sınav sonuçlarını sonuç açıklama sitemi üzerinden adaylara duyuruyor. Adayların tek yapması gereken Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan ÖSYM sonuç sayfasına sonuc.osym.gov.tr  adresi ile giriş yapmak ve burada adaydan istenen T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile sisteme giriş yapmak. Peki aday şifresi kaybolursa ne olur?

2016 YGS sonuçları için Kamu Saati android uygulamasını indirebilir, ÖSYM 2016 YGS sonuçlarını açıklandığı anda size bildirim göndermesini sağlayabilirsiniz. Bu işlem için tek yapmanız gereken bu adresten Kamu Saati uygulamasını indirmek.

Dilerseniz de aşağıdaki adresten ÖSYM sonuç açıkladığı anda sayfaya eklenen bağlantı ile YGS sonuçlarını öğrenebilirsiniz. 

ÖSYM ADAY ŞİFRESİNİ YENİLEME

Öğrenciler ÖSYM sınav başvuru merkezlerinde herhangi bir sınav başvurusu yaparak buradan aynı zamanda ÖSYM sınav sonucu sorgulama sayfası için ve AİS giriş sayfası için aday şifresi alıyor. Bu aday şifresini başvuru kâğıdının altında yazıyorlar. Adayın bu kâğıdı kaybetmesi halinde ais.osym.gov.tr üzerinden  sisteme tanımlı kimlik bilgileriyle "Aday şifremi Unuttum" demesi ve yeni şifre oluşturması gerekiyor. 

ÖSYM sisteminde adayın kimlik bilgileri eksikse adayın en yakın ÖSYM sınav başvuru merkezine gelmesi ve 5 TL karşılığında yeni şifre alması gerekiyor. 

2016 YGS SONUÇLARI İLE İLGİLİ İSTATİSTİKİ BİLGİLER

ÖSYM 2016 YGS sonucu ile birlikte bazı istatistiki bilgileri yayımlıyor. Kamu Saati olarak biz de ÖSYM'nin 2015 YGS sonucu oluşan istatistik bilgilerini yayımlıyoruz.

YGS'ye başvuran toplam öğrenci sayısı: 2 milyon 126 bin 684

Sınavsız Geçişe Başvuran Aday Sayısı 79.969

Sınava Giren Aday Sayısı 1.987.488

Sınava Girmeyen Aday Sayısı 59.227

Sınavı Geçerli Aday Sayısı 1.986.995

Sınavı Geçersiz Aday Sayısı 493

Aşağıda 2016 YGS sonuçları oluşan standart sapma değerleri verilmiştir. 

2016 ÖSYS Başvuran Aday Sayısı 2.256.422
Sınavsız Geçişe Başvuran Aday Sayısı 77.863
Sınava Giren Aday Sayısı 2.117.077
Sınava Girmeyen Aday Sayısı 61.482
Sınavı Geçerli Aday Sayısı 2.116.604
Sınavı Geçersiz Aday Sayısı 473

2016 ygs standart sapma

Bu istatistiklerle birlikte ÖSYM sınav sonuç sonrası oluşan kız erkek cinsiyet istatistiğini de vermiştir. 

ygs cinsiyete göre başarı

Sınava giren kız adaylar erkek adaylara göre YGS sonucu daha başarısızdır. Erkeklerin başarı oranı yüzde 53.96 iken kızların başarı oranı yüzde 46.04'te kalmıştır.

ÖSYM SINAV SİSTEMİ DEĞİŞECEK Mİ?

Bugün ÖSYM'nin kendini geliştirmek adına birçok yeniliği bünyesine kattıığı biliniyor. her yeniliğin önce araştırmasını yapıp daha sonra pilot uygulamasını yapan ÖSYM sonuçlar eğer başarılı ise o uygulamayı tüm Türkiye'de uyguluyor. 2015 2016 yılı içerisinde ÖSYM sınav sistemi ile ilgili bazı değişiklikler yapma kararı aldı. YGS ve LYS gibi sınavlarda açık uçlu sorulara geçileceğini yavaş yavaş duyuran ÖSYM 2016 yılında Ankara'da bazı okullarda yaptığı deneme sınavları ile bunun da sinyalini vermiş oldu. Yapılan deneme sınavlarında öğrencilere dağıtılan soru kitapçıklarının içerisinde her sorunun altında o soru için ayrılan cevap işaretleme yeri vardı.

2016 YGS denemesine giren adaylara ayrıca bir optik form vermeyen ÖSYM bu şekilde sınav sisteminde değişiklik yapacağının sinyalini verdi. YGS denemesine giren adayların deneme sonuçlarını ÖSYM sınav sonuç sorgulama sayfasından bu deneme sonuçlarını yayımlamadı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
selim - 8 yıl önce
haydi Bismillah
Avatar
hanne - 8 yıl önce
çok heyecanlıyım aslında bakmak istiyorum amaaa korkuyorum istediğim sonucu alamadıysam vay benim halime...