Milyonlarca öğrencinin daha iyi bir lise eğitimi görmek için girdiği Teog 2. dönem sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Nisan ayında yapılan sınav ile ilgili büyük tartışmaların yaşandığı TEOG 2. Dönem sınav sonuçları açıklandı mı? Sınava giren öğrencilerin en çok merak ettiği Teog sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Teog 2. Dönem Sınavları ile ilgili detaylar haberimizde.
27-28 Nisan 2016 tarihinde yapılan ve milyonlarca öğrencinin girdiği TEOG 2. Dönem Sınavı sonuçları büyük bir merakla bekleniyor. Nisan sonunda yapılan Teog sınavı büyük tartışmalara yol açmıştı. Özellikle Tarih ve Fen sınavında sorulan birkaç soru öğrenciler, veliler ve bazı eğitimciler tarafından eleştirilmişti. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Sınavı sonuçları bu yönden özellikle merak ediliyor. Sınav yapılalı 1 ayı geçmesine rağmen MEB, henüz Teog sonuçları ile ilgili ne bir resmi açıklama ne de sonuçları açıklamadı. Peki Teog sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?
Daha iyi bir lise eğitimi görmek isteyen yüzbinlerce öğrenci, teog sınavlarında ter döktü. Bir kısım öğrenciye göre sınavların zor olduğu ifade edilse de çalışan öğrenci için sınavların zor olmadığı ve kolay geçtiği söyleniyor. Elbette sınav sonrasında, yanlış soruların veya iptal edilmesi gerek soruların olduğu belirtilirken, MEB sınavda sorulan soruların hatalı veya yanlışlığı konusunda resmi bir açıklamada bulunmadı.
27 Nisan 2016 Çarşamba günü ilk oturumun gerçekleştiği TEOG'da öğrenciler Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavlarına girdiler. 28 Nisan 2016 Perşembe günü yapılan ikinci oturumda öğrenciler Fen ve Teknoloji, T.C İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavlarında ter döktü.
Elbetteki sınav bitiminden sonra öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği konu sınav sonuçlarının ne olduğu. Her öğrenci sınavdan çıktıktan sonra kaç puan aldığını merakla beklerken, sınav sonucunun ne zaman açıklanacağı da öğrenciyi strese sokuyor. Konu ile ilgili MEB'den herhangi bir açıklama yapılmazken, sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı merak konusu.
Elbette her sınavda olduğu gibi sınav sonrasında birçok soruya öğrenciler itirazda bulundular. Peki Teog sorularına nasıl itiraz edilir?
2016 Teog 2. Dönem Sınav Sonuçları ne zaman açıklanacak ?
Nisan ayı sonunda yapılan TEOG 2. Dönem sınavlarının sonuçları henüz açıklanmadı. Sınava giren milyonlarca içerisinde açıklanması bekleniyor. Sınavların yapıldığı tarihten bu güne kadar 7 gün geçtiği göz önüne alınırsa, sonuçların hafta sonu veya hafta başında açıklanması bekleniyor. 2015-2016 TEOG sınavları bugün gerçekleşen ikinci oturum yapılarak sona erdi. Yüzbinlerce öğrencinin daha iyi bir liseye gitmek için girdiği Teog sınavlarının 2. dönem oturumları gerçekleşti. Dün yapılan Teog 2. dönem sınavlarında öğrenciler, Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; 28 Nisan Perşembe yani bugün gerçekleşen ikinci oturumda öğrenciler Fen ve Teknoloji, İnkılâp tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı dil sınavlarına girdiler.
Öğrencilerin sınavdan sonra en merak ettiği konulardan biriside TEOG puanının kaç olacağı. MEB, TEOG puanını hesaplarken, ağırlıklandırılmış ortak sınav puanına göre hesaplama yapıyor. Öğrencilerin sınavlardan aldığı puanları katsayılar ile çarparak, Ağırlıklandırılmış Teog Ortak Sınav Puanı elde ediliyor. Peki TEOG sınav puanı hesaplama nasıl oluyor?
AĞIRLIKLANDIRILMIŞ ORTAK SINAV PUANI (AOSP) NE DEMEK?
Milli Eğitim Bakanlığı her yıl 2 defa yaptığı TEOG sınavlarının puan hesaplamasında ağırlıklandırılmış ortak sınav puanına göre öğrencilerin tam puanını hesaplıyor. TEOG sınavlarında her dersin belli bir katsayı puanı var. Sınava giren öğrenciler, girdikleri derslerin katsayıları ile puanlarını ayrı ayrı çarparak derslerin AOSP puanını hesaplamış oluyor. Daha sonrasında bu puanlar toplanarak, 700 tam puan üzerinden AOSP hesaplanıyor.
TEOG sınavında derslerin katsayıları
Türkçe 4
Matematik 4
Fen Bilgisi ve Teknolojileri 4
T.C İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 2
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2
Yabancı Dil 2
Örnek TEOG AOSP hesaplaması
Örneğin bir öğrenci yıl sonunda sınav ortalamaları, Türkçe sınavında 90, Matematik sınavından 90, Fen Bilgisi'nden 80, İnkılap Tarihi'nden 85, Din Kültürü dersinden 95 ve Yabancı Dil Dersinden 80 olsun.
1. Dönem Teog Ortak Sınav Puanı=(((90*4+90*4+80*4+85*2+95*2+80*2)/18)/100)*700 = 606.6667
2. Dönem Teog Ortak Sınav Puanı=(((100*4+100*4+85*4+90*2+95*2+85*2)/18)/100)*700 = 653.3333
Öğrenci ilk dönem ve ikinci dönem puanları bu şekilde olmuş olsun.
Ağırlıklandırılmış Teog Ortak Sınav Puanı =(Birinci Dönem Teog OSP (606.6667) +İkinci Dönem Teog OSP(653.333))/2= 630.0000
Her dönem için ayrı ayrı bu şekilde puan hesaplanarak, iki dönemde alınan puanların aritmatik ortalaması alınır ve TEOG puanı hesaplanmış olur.
Örnek olarak yapılan hesaplamada öğrencinin AOSP TEOG puanı 630.000 gibi olacaktır.
TEOG YERLEŞTİRMEYE ESAS PUANI HESABI NASIL YAPILIR?
Teog ortak sınav puanın üzerine 6. 7. ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanları eklenerek toplamın yarısı alındığında Teog Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) elde edilir.
6. Sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı = 90
7. Sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı = 92
8. Sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı = 95
Teog Yerleştirme Puanı = ( 630.00 +90 +92 +95 )/2 = 453.5000
TEOG PUAN HESAPLAMA ROBOTU
TEOG sınavlarında 4 yanlış 1 doğruyu götürmüyor.
TEOG puan hesaplama işlemleri için öğrencinin hem 6 ve 7. sınıf yıl sonu ortalamalarını hem de TEOG puanlarını iyi bilmek gerekiyor. TEOG puanları hesaplanırken öğrencilerin doğru sayılarına bakılıyor. Öğrencilere her dersten 20 soru soruluyor. Her doğru sorunun cevabı 5 ile çarpılıyor ve öğrencinin o dersten alacağı ders puanı ortaya çıkıyor. Daha sonra her dersin puanları kendi ağırlıkları ile çarpılıyor. Ağırlıklara ekranın biraz üzerindeki Ağırlık Katsayıları tablosundan bakabilrisiniz.
Toplam ağırlıklar hesaplandıktan sonra 18'e bölünerek adayın ortak sınav puanı ortaya çıkarılıyor.
ÖRNEK TEOG PUAN HESAPLAMA
Bir öğrenci altı farklı dersin tamamından bütün soruları doğru cevapladığında toplam 120 soruya doğru cevap vermiş oluyor. Bu öğrencinin alacağı puan 700 puandır. Sistem TEOG puan hesaplama işlemi yaparken ders başına şu puanı veriyor.
Türkçe, Matematik, Fen: 8
İngilizce, İnkılap Tarihi, Din Kültürü: 4
Öğrencinin TEOG puanı hesaplanırken her doğru yukarıdaki sayılarla çarpılıyor. Örneğin öğrenci her dersten birer yanlış yaparsa şöyle bir puan alır:
Türkçe, Matematik, Fen: 56 Doğru x 8 puan = 448
İngilizce, İnkılap Tarihi, Din Kültürü: 56 Doğru x 4 puan = 456
TEOG Puan Hesaplama Robotuna gitmek için TIKLAYINIZ