Üniversiteye Sınavsız Giriş Yapılabilir mi?

2o17 YGS sınavına az bir süre kaldı. Binlerce kişi üniversiteye gitme hayali kuruyor. Peki Üniversiteye sınavsız geçmek mümkün müdür? Üniversiteye sınavsız geçiş şartları ve merak edilenler haberimizde.

Üniversiteye Sınavsız Giriş Yapılabilir mi?
21 Şubat 2017 Salı 08:26

Birçok lise öğrencisinin hayali liseyi bitirdikten sonra iyi bir üniversitenin gelecek vadeden bir bölümüne geçiş yapmaktır. Ancak kaliteli bir bölümü kazana bilmek amacıyla ÖSYM bünyesinde bir kısım sınavları öğrenciler geçmek zorundadır. Birçok öğrenci bu sınavlar olmaksızın üniversiteye sınavsız giriş mümkün müdür? sorusunu kendisine sormaktadır.
 
Geçtiğimiz yıllarda bir lise öğrencisi meslek lisesinde öğrenim görmekte iken ön lisans düzeyi (2 yıllık) bölümlere dikey geçiş yapabiliyor ve böylelikle üniversiteye öğrenci sınavsız giriş hakkını kullanmış oluyordu. Bu dikey geçiş hakkını kullanan kimse 4 yıllık bir üniversitede eğitim görmek istemesi halinde gelecek puan kırılması gibi bir durumla karşı karşıya kalmaktaydı. Ancak 9 Aralık 2016 tarihinden itibaren bu hak tamamen uygulamadan kaldırıldı.

Sınavsız Geçiş Kaldırıldı

9 Aralık 2016 tarihinde yayımlanan Resmi gazete kararı ile, üniversitelere sınavsız geçiş kaldırıldı. Karar ile ilgili 25. madde ise şu şekilde;

MADDE 25- 2547 sayılı Kanunun 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"d. Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir önlisans programına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara bu fıkranın (b) bendine göre hesaplanan ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilecek katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak puan eklenir."

Elbette öğrenciler bu kararın ne zaman uygulanacağını merak ediyor. Bir karar Resmi gazete'de yayımlandığı andan itibaren yürürlüğe girer. O yüzden Üniversiteye sınavsız geçiş uygulaması 9 Aralık 2016 tarihinden itibaren tamamen kalktı.
 

 
 


Etiketler; #ygs
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.