YGS hesaplama aracı ile 2016 LYS hesaplama nasıl yapılır? ÖSYM puan hesaplama işlemleri

LYS hesaplama ve YGS hesaplama aracı ile 2016 YGS sonuçlarının doğru olup olmadığını, 2016 YGS sonuç belgesinde yer alan netlerin LYS'ye etkisini hesaplamak için kullanılabilir. YGS hesaplama aracına 2016 YGS'den aldığınız Türkçe, Matematik gibi netleri yazarak LYS'den de tahmini netlerinizi yazarak okul puanı hesaplanmamış yerleştirme puanlarınızı bulabilirsiniz. Peki YGS hesaplama aracı nasıl kullanılır? LYS hesaplama nasıl yapılır?

YGS hesaplama aracı ile 2016 LYS hesaplama nasıl yapılır? ÖSYM puan hesaplama işlemleri
25 Mart 2016 Cuma 17:44

 Bir üniversite hayali kuran 2 milyon 168 bin öğrenci için 2016 YGS bir kader günüydü. YGS puan hesaplama sonucu 150 barajını geçip yola devam edecek öğrenciler ile 150 barajının altında kalıp üniversite hayallerini bir sonraki seneye erteleyen lise mezunu gençler için birkaç saat önce tamamlanan 2016 YGS sınavı bir dönüm noktası olacak. Ayrıca LYS puan hesaplama işlemleri de yapılabilir. 2015 YGS puan hesaplama sonucu 140 barajı altında kalan 700 bin öğrencinin de bu sene sınava girdiği düşünülürse ve YGS barajının 150'ye çıkarıldığı düşünülürse bu sene YGS puan hesaplama aracı ile puan hesaplayan 700 ile 1 milyon arasında öğrenci yine YGS barajını geçemeyecek. Peki YGS puanı nasıl hesaplanır?

2016 YGS sonuçlarının ÖSYM tarafından 25 Mart Cuma günü sabah saatlerinde açıklanmasıyla birlikte milyonlarca öğrenci 2016 YGS puanlarının ve 2016 YGS netlerinin LYS'ye ne kadar etki edeceğini merak ediyor. Bu etkiyi YGS hesaplama aracı ile bulabilirsiniz. Ayrıca LYS hesaplama aracını da kullanabilirsiniz. YGS hesaplama aracı ile 2016 YGS'deki Türkçe, matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih, felsefe ve din kültürü doğru yanlış sayılarınızı ve sınav netlerinizi sisteme yazarak 2016 YGS verisini hesaplamaya dahil edebilirsiniz. YGS hesaplama aracının diğer bölümüne de LYS'de gireceğiniz LYS türündeki tahmini alabileceğiniz netleri yazarak ağırlıklı orta öğretim başarı puanının eklenmediği bir LYS puanı bulabilirsiniz. Bu LYS puanına okul puanı da eklenecek ve sizin yerleştirme puanınız ortaya çıkacak. Okul puanı hesaplama formülü sayfanın en altında yazmaktadır.

YGS puanı hesaplamak için birkaç farklı yöntem mevcut. Dilerseniz taban puan ekleyip her sorunun belirli oranda çarpanını ele alarak dilerseniz de online YGS puan hesaplama aracını kullanarak YGS puanınızı hesaplayabilirsiniz.  Buradaki puanlara stanadart sapmalar eklenmeyeceği için gerçek sınavda alacağınız puanlarla arasında fark olabilir. Bu sebeple buradaki hesaplamaya kesin gözüyle bakmayın.

2016 YGS Hesaplama

Öncelikle 2016 için kullanılacak YGS baraj puanlarına göz atalım. 

4 yıllık fakülte yani lisans bölümlerini tercih etmek isteyen öğrencinin 180 barajını geçmesi şart. 

Açık öğretim fakültesi dahail herhangi bir üniversiteye girebilmek için YGS'ye giren öğerncilerin YGS puanlarının en az 150 olması gerekiyor. 150 ile 180 puan arasında alan bir öğrenci açık öğretim fakültesinin herhangi bir bölümü ile 2 yıllık ön lisans bölümlerinden birini tercih edebiliyor. 
 
Eğer öğernci Ygs puanı ile tercih yapmayacaksa öğrencinin YGS puanının hesaplanması aslında pratikte hiçbir işe yaramayacaktır. Çünkü öğrencinin dört yıllık bir üniversiteye gidebilmesk için genelde LYS puan türlerinden birini alması gerekiyor. Burada şuna dikkat etmek lazım. Örneğin bir öğrenci mühendisliklerden herhangi birini yazmak istiyorsa MF 4 puan türüne YGS ve LYS sınavlarının etkisi şöyle:


Türkçe yüzde 11, 
Temel Matematik yüzde 14, 
Sosyal yüzde 6, 
Fen yüzde 9, 
Matematik yüzde 22, 
Geometri yüzde 11, 
Fizik yüzde 13, 
Kimya yüzde 9 
ve Biyoloji yüzde 5.



Demek ki bu öğrencinin girdiği 2016 YGS puan hesaplama sonucu Türkçe yüzde 11, Mat 1 yüzde 11, sosyal yüzde 6, geometri yüzde 11 ve fen yüzde 9 puan veriyor. Demek ki bu öğrencinin LYS puanına bu YGS sınavlarının katkısı bu oranda olacak. Aynı şekilde edebiyat bölümünü okumak isteyen öğrencinin YGS sınavındaki Türkçe başarısı LYS puanını daha çok etkileyecek.

2016 LYS HESAPLAMA ARACI

2016 ygs sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adayların YGS puanları ve YGS netleri tam anlamıyla belli oldu. Üniversiteye girmek için çaba sarf eden adaylar bu netlerle birlikte LYS hesaplama işlemleri yapabilirler. Tek yapmaları gereken girmek istedikleri üniversitenin puan türünü bilmek. 

Mesela tıp okumak isteyen bir öğrencinin yapması gereken LYS hesaplama aracına Türkçe, Matematik, fen filimleri ve sosyal bilimler netlerini yazmak. Bunun üzerine de tıp bölümü MF 3 puan türünden aldığı için ve MF 3 puan türü ağırlıklı olarak biyolojiden ve matematikten puan aldığı için tahmini LYS netlerini de LYS hesaplama aracına yazacak. Haliyle LYS hesaplama aracı YGS netlerini ve LYS tahmini netlerini baz alarak okul puanı eklenmemiş bir sonuç çıkaracak. Bu puan öğrencinin LYS puanı olacak. 

LYS puan hesaplama veya YGS puan hesaplama aracı okul puanı hesaplayamadığı için bu puanlar okul puanı eklenmemiş hali oluyor. Adaylar bu puanların üzerine okul puanını da ekleyerek daha gerçekçi bir sonuca ulaşırlar. Ancak Kamu Saati olarak bizim önerimiz hesaplama yaparken puanları değil başarı sıralamasını baz almaları. Başarı sıralamaları üniversite tercihlerinde daha çok kullanılan bir değerdir. Çünkü YGS veya LYS'nin zorluğuna, kolaylığına göre puanlar değişkenlik gösterebilir. Ancak sıralama aynı kalacaktır. Örneğin geçen sene YGS'den 250 alan bir öğrenci 300 bindeyken bu sene 250 alan öğrenci 400 binde olacaktır. Çünkü sorular kolay olduğu için o aralıkta yığılma fazladır. 

Kaç netle YGS barajını geçerim?

Öğrencinin 150 barajını geçmek için 12 matematik veya 13 Türkçe veya 13 sosyal veya 11 fen sorusu yapması yeterlidir. Aynı oranda öğrencinin YGS 180 barajını geçmesi için ise 22 Türkçe, 20 matematik, 22 sosyal veya 20 fen sorusu yapmış olması yetiyor. 
 

YGS Okul Puanı, Ortaöğretim başarı puanı (OBP) nasıl hesaplanır?

Ortaöğretim başarı puanı yani OBP öğrencinin lise hayatı boyunca aldığı derslerden aldığı notun belirli bir formülle hesaplanması sonucu ortaya çıkar. Türkiye genelindeki tüm okulların ortaöğretim başarı puanı bu yöntemle hesaplanır. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden lise mezuniyet puanı) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50`nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.

Ortaöğretim başarı puanı (OBP) nedir?

Ortaöğretimden mezun olan her öğrenci görmüş olduğu derslerden aldığı notların başarısına göre belli bir formülle hesaplanan ortaöğretim başarı puanı alır. Bu puana ortaöğretim başarı puanı ya da kısaca OBP denildiği gibi öğrenciler arasında okul puanı da denilmektedir.

Örnek YGS okul puanı hesaplama


Ortaöğretim Başarı Puanının değer aralıkları 250 ile 500 arasında bir sayıda eş değer olmalıdır. Liseden mezun olan öğrencinin diploma notu 100 üzerinden 5 ile çarpılır ve diploma notu AOBP'ye dönüştürülür. Böylece diploma notunun en az 50 en çok da 250 olması sağlanır. Zaten diploma notu 50 altında olan öğrenci liseden mezun olamayacağı için 50 altındaki puanlar hesaplamaya dahil edilmez. 

Çıkan OBP sonucu 0,12 ile çarpılır ve gelecek tam puan hesaplanır. Diyelim ki öğrencinin diploma notu 50 olsun. 

50 x 5 = OBP puanı 150 olacaktır. 

250 x 0.12 = 30 Demek ki diploma notu dipte olan bir öğrenciye okuldan 30 puan gelecektir. 

Öğrencinin diploma notu 100 olsun. 

100 x 5 = OBP puanu 500

500 x 0.12 = 60 Demek ki diploma notu 100 olan bir öğrenciye de okul puanı en fazla 100 gelecektir.

Açık lise öğrencisinin okul puanı nasıl hesaplanır


Aslında öğrencilerin burada kafasını karıştıran şey öğrencinin okuduğu okula göre OBP'nin değişecek olması düşüncesidir. Birkaç sene öncesine kadar okulun başarısı da öğrencinin Ortaöğretim başarı puanına etki ediyordu. Ancak yeni sistemle birlikte öğrencinin diploma notu dışında okulun başarı puanı öğrencinin OABP'sine etki etmiyor. Yani açık liseden mezun olan bir öğrenci de diploma notuna sahip olacağı için aynı hesaplama bu öğrenci için de geçerli olacak. 

2016 YGS HESAPLAMA İŞLEMİ VE YGS PUANI HESAPLAMA ARACI

Aşağıdaki YGS puan hesaplama aracına her dersten aldığınız neti yazın ve sonucu tıklayın. YGS puanı hesaplamak için tıklayın.



Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
gülcan - 9 yıl önce
2016 ek puan geri mi geliyor?????
Avatar
Erhan - 9 yıl önce
Ygs puanımı diğer sitelerden de sorguluyorum ÖSYM nin hesapladığı puanı tutmuyor
Misafir Avatar
SEZAİ UYSAL - 9 yıl önce @Erhan
Kardeşim standart sapmadan dolayı puanınoynamş olabilir.
Avatar
Ayberk - 9 yıl önce
Merhaba ben 146da kaldım bana okul puanı etki ediyormu
Avatar
mavi gözler - 9 yıl önce
aynen ayberk bende 147 de kaldım okul punaı gelcekmi
Avatar
gamze - 8 yıl önce
Peki açık lise yi bitiren öğrenci için sosyal hizmetler için kaç puan lazım