Milyonlarca aday Mart ayı içerisinde YGS'ye girmeye hazırlanıyor. Sınava çok az bir süre kala YGS'ye nasıl hazırlanılır,sınav sorusu kaygısı nasıl yenilir, YGS'de nasıl başarılı olunur ve YGS sonucu bu kadar kısa zamanda değişir mi gibi sorulara değindik. Peki YGS nedir ve başarı nasıl artar ?
Liseyi bitiren her gencin hayali,saygın bir üniversitede okumaktır. Ne var ki çiçeği burnunda üniversiteli adayının önünde aşması gereken birçok engel vardır. Bunlardan en önemlileri üniversiteye giriş sınavlarıdır. Sistem değişse de, yapılan sınavların şekli ve isimleri başkalık gösterse de, sınavın varlığı değişmemektedir. Engelleri aşmanın ilk adımı onları tanımak ve uygun yöntemler geliştirmektir. Dolayısıyla sınavlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmak başarılı olmak için oldukça önemli bir adımdır.
Aşağıda YGS'ye hazırlanan adaylar için geniş bir zamanda nasıl bir strateji izlenir onu irdelemeye çalıştık.
YGS Nedir?
2010 yılından bu yana üniversiteye giriş sınavları iki aşamalı yapılmaktadır. Bunlardan ilki açılımı Yükseköğretime Geçiş Sınavı olan YGS’dir. Bu sınav aynı zamanda LYS ’ye girmek için bir ön şart niteliğindedir.Sınavda 160 soru bulunurken verilen süre de 160 dakikadır. YGS de soru dağılımı şu şekildedir;
Türkçe: 40 soru
Matematik: 40 soru
Fen Bilimleri: 40 soru
Sosyal Bilimler: 40 soru
Adaylar YGS ’de 180 puan barajını geçebilirlerse LYS ye girme hakkı kazanırlar. Ayrıca YGS ’den alınan puan % 40 oranında üniversite giriş puanını etkiler. Sadece YGS puanının yeterli olduğu bölümler de vardır. Bunun yanında yetenek sınavlarına girecek olan adaylar için de YGS puanı yeterli olacaktır.
LYS Nedir?
LYS’nin açılımı Lisans Yerleştirme Sınavıdır. Bu sınavdan alınan puan %60 oranında adayın üniversiteye giriş puanını etkiler. LYS 5 farklı oturum içerir. Bu oturumların içerdikleri dersler şu şekildedir;
LYS 1. Matematik ve Geometri
LYS 2; Fizik, Kimya Biyoloji
LYS 3; Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1
LYS 4; Tarih, Coğrafya 2 ve Felsefe
LYS 5; Yabancı Dil
Adaylar bu oturumlardan istediklerine girebilirler. Üniversitelerin çoğu bölümü içinadayların en az iki oturuma girmeleri gerekecektir.
YGS ve LYS ’de Başarıyı Arttıracak Taktikler
YGS ve LYS ye hazırlana adayların bu süreçte bilmeleri gereken önemli ipuçları vardır. Unutulmamalıdır ki sınav mutlaka geçecektir. Önemli olan bu sürecin en istenilen biçimde geçirilmesidir.
1-Bir Hedefe Sahip Olmak
Adaylar bu süreçte kişi önce kendini tanımalıdır. Yaşamını nasıl geçirmek istediğini, kendini nerelerde görmek istediğini çok iyi düşünmelidirler. Bunun için kişinin içinde yaşattığı, hayalini kurduğu ve onu heyecanlandıran bir hedefin olması çok önemlidir. Ne olmak istediğine karar verememiş birinin çalışmasının da verimli olması beklenemez. Aklında cevaplanmayı bekleyen onca soru varken, sınav sorularına odaklanmaları oldukça zor olacaktır. Başarıya giden yolda en önemli şeylerden biri de güdülenmektir. Koyulan hedef bir taraftan gerçeğe yakın olmalıyken bir taraftan da kişinin hayallerini süslemelidir. Böyle olduğunda karşılaşılan hiçbir güçlük aşılmaz gelmeyecektir. Aksine karşılaşılan tüm engeller başarıya ulaşma yolunda bir basamak halinin alacaktır.
2- Programlı Çalışmak
Bir program dâhilinde çalışmak adayların işini oldukça kolaylaştıracaktır. Burada bahsedilen saati saatine tüm günü planlayan ve değiştirilemeyen bir program değildir. Ancak konu dağılımların yapılması, günlük hedeflerin konulması, her ders için yaklaşık bir takvimin yapılması çok önemlidir. Örneğin bir takvim halinde her gün için bitirilmesi planlanan konuların isimleri yazılır ve bitirildikten sonra da bir çentik atılırsa halledilmiş işlerin rahatlığı kişiyi oldukça rahatlatacaktır. Programa uyulamayan günlerin telafisi de başka günler yapılırsa planın dışına çok çıkılmamış olunacaktır. Plan yapılırken bir derse çok ağırlık verilip diğer ders ihmal edilmemelidir. Derslerin dağılımı makul bir şekilde yapılmalıdır.
3- Verimli Ders Çalışma Ortamı Oluşturmak
Ders çalışırken verim alabilmek için uygun bir ortam oluşturmak çok önemlidir. Çalışılan yer ne rahatsız ne de çok rahat olmalıdır. Odadaki ışık ders çalışırken masanın üzerine gölge düşürecek şekilde olmamalıdır. Ayrıca masa yatağa dönük olmamalıdır. Sürekli yatağın görülmesi çalışmanın verimini azaltacak ve uykuyu getirecektir. Ortamda televizyon, bilgisayar gibi dikkat dağıtacak her hangi bir unsur olmamalıdır. Sakin ve huzurlu bir ortamda ders çalışmak verimi önemli ölçüde arttıracaktır.
4- Konuları Bitirmek
YGS ve LYS sınavlarında çıkacak soruların kapsadığı konular bellidir. Bu konular tamamen bitirilmeden yapılan soru çözme eksik kalacaktır. Bu yüzden bir program dâhilinde konular çalışılmalı ve konulara hâkim olunmalıdır. Konu çalışması yapılırken hatırlatıcı notlar alınırsa soru oldukça faydalı olacaktır. Soru çözüm anında bu notlardan da yararlanılabilir.
5- Çok Çeşitli Sorular Görmek
Konuları bitirmiş olmak sınav başarısı için büyük bir adım olsa da soru çözmeden çok eksik kalacaktır. Konular bittikten sonra yoğun bir soru çözme süreci geçirilmelidir. Her gün biraz daha arttırılmak üzere hedef soru sayısı belirlenirse soru çözmek daha kolay olacaktır. Yanlış yapılan soruların çözümleri ise dikkatle incelenmelidir. Yanlış yapılan sorular zarar gibi görünse de doğru yolu öğrenildiğinde sınavda doğrusunu yapabilmek için bir fırsattır. Parça parça sorular çözmenin yanında deneme sınavları yapmak da önemlidir. Sınav anının bir provası niteliğinde olan deneme sınavları adayın kendisini görmesini sağlar. Ayrıca sınava yakın çıkmış soruları da çözmek gerekir. Soru biçimine aşina olmak sınavda bir artı olacaktır.
6-Vazgeçmemek
YGS ve LYS sınavına hazırlık süreci oldukça zorlayıcı dönemeçler barındırır. Böyle durumlarda vazgeçmemek başarının anahtarı olacaktır. Pes etmenin eşiğine gelindiğinde hayalleri süsleyen hedef hatırlanmalı ve tekrar başlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki hevesi kıran ve daha güçlü görünen birçok rakip de vazgeçme girdabında takılıp kalabilir. Ancak emin adımlarla hedefe kilitlenmek ve beraberinde çok çalışmak arzu edilen üniversiteye geçek için bir koridordur.
7-Olumlu Düşünmek
Sınava hazırlık süresince herkesin çok anlayışlı olacağını her işin rast gideceğini ummak pek gerçekçi değildir. Önemli olan tüm olumsuzluklara rağmen motivasyonu düşürmeden ileriye bakabilmektir.Unutulmamalıdır ki ulaşılan başarının verdiği haz uğrunda harcanan emek kadardır. Olumsuz düşüncelere kilitlenmektense aşılan tüm engellerle birlikte daha güçlü olarak gelecekteki güzel günlere koşar adım ilerlemek en güzelidir.
8-Sağlığa Dikkat Etmek
Sağlıklı olmayan bir vücutla ders çalışılamayacağından üniversiteyi kazanmak da hayal olabilir. Kendini unuturcasına ders çalışmak birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir. Her zaman olduğu gibi sına hazır süresince de sağlığa dikkat edilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Meyve, sebze, protein ve kalsiyumun dengeli bir şekilde alınması vücuda sağlık vereceği gibi zihni de öğrenmeye hazır hale getirecektir. Bu süreçte acele ile hızlı yemek tüketimine yönelmeler sık görülür. Fakat hızlı ve sağlıksız gıdalar tüketmek ders çalışma verimini düşüreceğinden kazanılıyor gibi görünen zaman hiçbir yarar sağlamayacaktır. Yeterince su içmek de hücrelerin dolaşımını etkilediğinden su tüketimine de dikkat edilmelidir. Öte yandan zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Unutulmamalıdır ki sınav bir süreçtir ve geçecektir ancak ardında sağlığı bozulmuş bir vücut bırakılmamalıdır.
9- Spor Yapmak
Spor yapmak hayatın her aşamasında olduğu gibi sınava hazırlık süresince de gereklidir. Bütün gün boyunca masada oturarak ders çalışarak verim almak mümkün değildir. Günün belli bölümünde zihnin ve bedenin farklı aktivitelerle meşgul olması sonrasında çalışılan dersi daha etkili kılacaktır. Spor yapmak enerjiyi de arttırdığından sınava çalışma süresinde sporu asla ihmal etmemek gerekir.
Çiçeği burnunda üniversite adayları YGS ve LYS’yi bir geçilmesi gereken bir engel olarak görmekten çok hayal ettikleri üniversiteye açılan bir kapı olarak görürlerse başarı daima onlarla olacaktır. Yapılması gerekenler yapıldıktan sonra geriye sadece üniversite kayıt gününü beklemek kalacaktır. Azim ve gayretle açılamayacak kapı yoktur.