Üniversiteye giriş sisteminde bilindiği üzere bir çok yenilik yapıldı. YGS'ye girecek adaylar da bu noktada oldukça stres yaşıyor. Bu zorlu maratonda size faydalı olacağını düşündüğümüz bir kaç bilgiyi hatırlatmak istedik. İşte o önemli bilgiler...
Bu yıl üniversiteye giriş sisteminde bilindiği üzere bir çok yenilik yapıldı. Yapılan bu değişiklikler üniversite adaylarımızda kaygı meydana getirebilir. Ancak unutulmamalıdır ki; bu değişiklikler bütün adaylar için geçerlidir. Bu stres ve kaygıyı tüm adaylar yaşıyor, yani bu şartlara bakıldığında herkes eşit olarak sınava girecek. Sistemde her ne değişiklik yapılırsa yapılsın, düzenli ve verimli bir şekilde çalışma kararlılığını sürdüren adayların mutlaka başarılı olacağı gerçeği değişmeyecektir. Bununla birlikte yapılan değişikliklerin farkına varmak ve değişikliklerden kötü etkilenmemek adına bu zorlu süreçte size faydalı olacağını düşündüğümüz bir kaç bilgiyi hatırlatmak istedik. Sınav öncesi yazıyı dikkatlice okumanızda fayda var.
1- Sınavsız Geçiş Kaldırıldı ve yerine ek puan sistemi geldi. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunları, alanlarının devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ön lisans programlarını tercih ettiklerinde ek puan alacaklar. Başka bir ifade ile sınavsız geçiş yapılan programlara artık ek puan verilecek. Ek puan, Ortaöğretim başarı puanının 0,06ile çarpımından elde edilen puandır. Kısa yol olarak da diploma notunuzu 0,3 ile de çarpabilirsiniz. Böylece ek puan öğrencinin ortaöğretim başarısına (lise başarısı) göre en az 15, en fazla 30 olacak.
2- Tüm öğretmenlik programlar ve İlahiyat bölümleri artık bu yıldan itibaren ikinci aşamadan (LYS puan türü) öğrenci alınacak. Buna göre;
* Daha önce YGS1 puan türü ile öğrenci alan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği yeni düzenleme ile artık MF-1 puan türü ile öğrenci alacak.
* Daha önce YGS-2 puan türü ile öğrenci alan Kimya Öğretmenliği yeni düzenleme ile artık MF-3 puan türü ile öğrenci alacak.
* Daha önce YGS-4 puan türü ile öğrenci alan İlahiyat/Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni yeni düzenleme ile artık TS-1 puan türü ile öğrenci alacak.
* Daha önce YGS-4 puan türü ile öğrenci alan Özel Eğitim Öğretmenliği yeni düzenleme ile artık TS-1 puan türü ile öğrenci alacak.
* Daha önce YGS-5 puan türü ile öğrenci alan Okul Öncesi Öğretmenliği yeni düzenleme ile artık TS-1 puan türü ile öğrenci alacak.
* Daha önce YGS-6 puan türü ile öğrenci alan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği yeni düzenleme ile artık TM-2 puan türü ile öğrenci alacak. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliklerinde hem merkezi yerleştirme puanı ile alım yapılacak hem de LYS puan şartı ve baraj sınırı aranacak. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerde bu şart aranmayacak. Özel yetenek sınavlarına katılmaları için öğrencilerin 2017 YGS’ ye girmiş olmaları ve herhangi bir puan türünden ham puan olarak en az 150 puan almış olmaları yeterli olacak.
3- Açık uçlu soruların LYS’ye dahil edilmesi. Her LYS oturumunda 3’er kısa yanıtlı soru olacak. Buna göre oturumlarındaki kısa yanıtlı (açık uçlu) soruların dağılımı şöyle;
* LYS-1 Matematik Sınavı: Matematik Testi’nde 3 kısa yanıtlı soru yer alacak.
* LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı: Fizik, Kimya, Biyoloji Testlerinin her birinde 1’er olmak üzere toplam 3 kısa yanıtlı soru yer alacak.
* LYS-3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı: Dili ve Edebiyatı Testinde 2 ve Coğrafya-1 Testi’nde 1 olmak üzere toplam 3 kısa yanıtlı soru yer alacak.
* LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı: Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testlerinin her birinde 1’er olmak üzere toplam 3 kısa yanıtlı soru yer alacak. Felsefe Grubu testindeki kısa yanıtlı soru, tüm adaylar için ortak olan sorulardan yani Sosyoloji, Psikoloji veya Mantık sorularından biri olacak.
* LYS-5 Yabancı Dil Sınavı: Yabancı Dil Testi’nde 3 soru kısa cevaplı soru olacak.
Adaylar bu soruların cevabını cevap kâğıdının ilgili alanına kodlayacaklardır. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış kodlanan cevaplar değerlendirilmeye alınmayacaktır.
Bu konu ile ilgili önemli bir nokta da kısa cevaplı soruların doğrulardan götürmeyecek olması. Mevcut YGS-LYS test uygulamasında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Fakat kısa yanıtlı soruların yanlış olması puan kesintisine neden olmayacak.
4- LYS-1(MATEMATİK) sınavı tek sınav haline getirilmesi.2017 LYS’de yapılan önemli değişikliklerden biri de LYS-1‘de sadece Matematik Testi’nin yer alması oldu. daha önceki yıllarda uygulanan 30 soruluk geometri (ayrı kitapçık) sınavı yapılmayacak olup, GEOMETRİ SORULARI, Matematik testinde sorulacak 80 sorunun içinde yer alacak. Daha önce Matematik ve Geometri testlerinden oluşan LYS-1 sınavı yine 80 sorudan oluşacak ve 135 dakika olacak. Yeni uygulamada geometri soruları da Matematik Testinde yer alacak. Böylece sınavda iki kitapçık yerine tek kitapçık kullanılacak. Bu durum hem kitapçık toplama ve dağıtma sürecindeki zaman kaybını önleyecek hem de geometri yapmayan veya yapamayan adayların bütün süreyi matematik sorularına ayırmalarına fırsat tanıyacak.
5- Açık öğretim bölümlerine puan türü getirildi. Örgün öğretim puan türleri göz önünde tutularak yeni puan türleri belirlendi.
6- Tüm öğretmenlik programlarına 240.000 baraj sınırı getirildi. Öğrenciler artık eğitim fakültelerini tercih ederken 240 binden aşağısının artık bu programlara girmesi söz konusu olmayacak. (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümleri de dahil.)
Herkese bu zorlu maratonda kolaylıklar dileriz.