Lise öğrencileri 'Mayın Arama ve Etkisizleştirme Robot Aracı'nı tasarladı

Ordu'da bulunan Altınordu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencileri, öğretmenleri İrfan Ardıç yönetiminde, Mayın Arama ve Etkisizleştirme Robot Aracı'nı (MAVERA) tasarladı.

Lise öğrencileri 'Mayın Arama ve Etkisizleştirme Robot Aracı'nı tasarladı
30 Mayıs 2016 Pazartesi 14:59

Ordu'da bulunan Altınordu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencileri, öğretmenleri İrfan Ardıç yönetiminde, Mayın Arama ve Etkisizleştirme Robot Aracı'nı (MAVERA) tasarladı. 'En İyi Tasarım' ödülüne layık görülen bu araç  sayesinde uzaktan kumanda ile mayın aramada görsel ve sesli uyarı verme özellikleride bulunuyor.

Askeri araca görsel ve sesli uyarı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Gaziantep'te düzenlenen 10. Uluslararası Robot yarışmasına, terör olayları ve mayın arama faaliyetlerinde verilen zayiatın etkisiyle katıldığı belirten öğrenciler, 'MAVERA' adı verdikleri mayını algılayan ve askeri araca görsel ve sesli olarak uyarı veren robot tasarımıyla serbest kategoride 'En İyi Tasarım' ödülüne layık görüldüler.Ödüle layık görülen bu aracın ön bölümündeki metal parça mayını gördüğünde sensör sistemiyle oluşturulan ışık ve ses uyarısı devreye giriyor. Mayını algıladığında araç, arkasından gelen askeri araca görsel ve sesli uyarı veriyor. 

Farklı bir projeyle de TÜBİTAK yarışmasında birincilik kazanmışlar

Lisenin Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Bölümü Öğretmeni İrfan Ardıç, öğrencilerinin, katıldıkları yarışmalarda okullarını başarıyla temsil ettiğini belirtirken bölüm öğrencilerinin, geçen sene farklı bir proje ile katıldıkları TÜBİTAK'ın proje yarışmasında birinci olduğunu söyledi.

Ardıç, 10. Uluslararası Robot Yarışması için öğrencilerinin, kendisine başvuruda bulunduğunu belirterek, "Öğrencilerimiz, televizyonda gördükleri, askerlerimizin mayın arama ve tarama çalışmaları esnasındaki riskleri de dikkate alarak böyle bir proje düşündü. Bu proje, 'mayını askerler yerine yapılan elektronik cihazlar veya düzeneklerle tespit edebilir miyiz' fikriyle başladı. Sonunda böyle bir eser ortaya çıktı. Gerçekten öğrencilerimizi tebrik ediyorum." dedi.

MAVERA projesi "Yaralanma ve ölümlerin önüne geçiyor"

Askeri personel açısından önemli bir projenin olduğuna değinen Ardıç, "Mayın arama, tarama yaparken beklenmedik neticeler olabiliyor. Allah göstermesin, şehit olma durumu olabiliyor. Projemiz doğrultusunda bu cihazdan onlarca ya da yüzlerce üretilmesi çok daha ucuz olacaktır. Bu araç her türlü arazi koşullarında gidebilecek şekilde tasarlandı. Mayını tespit ettiği yere bir işaret koyarak, buranın mayınlı bölge olduğunu belirten görsel ve sesli uyarıyı, geriden gelen askerlerimize bildiriyor. Yaralanma ve ölümlerin önüne geçiyor."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.