Samsung, Apple, Sony büyük suç altında!

Samsung, Apple, Sony çok büyük suç altında kaldı, çocuk işçi suçu delirtti.

Samsung, Apple, Sony büyük suç altında!
19 Ocak 2016 Salı 23:40

Samsung, Apple, Sony çok büyük suç altında kaldı, çocuk işçi suçu delirtti.

Son dönemde özellikle gelişmişlik seviyesi düşük ülkelerin en büyük sorunlarından biri olan çocuk işçi sıkıntısı büyük firmaların başına ağrılar verebilir. İnsan Hakları Örgütünün yaptığı yeni bir araştırma Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kobalt madeninde çocukların çalıştığı tespit edildi. Bu işin sonu ise Foxconn’a dolayısı ile o da pek çok büyük firmaya çıkıyor. Peki bu nasıl oluyor?
Günümüz telefonları ve nerdeyse tüm elektronik aletler Lityum İyon teknolojisi ile geliştirilmiş bataryaları kullanıyor. Bu pillerin üretimi içinse kobalt gerekiyor. Madenden kobaltı çıkarma işini ise yapılan araştırmaya göre yaklaşık toplamda 40,000 kişilik çocuklar çıkartıyor. Bu rakamlar korkutucu. 24 saate kadar süren çalışma süreleri bu işin eziyet olduğunu ispatlıyor.
İşin ikinci aşamasında ise durum şöyle. Foxconn, Çin’de yer alan ve büyük firmaların da kullandığı dev bir üretim şirketi kabul edilebilir. Adı ise sık sık zor çalışma koşulları ve çocuk işçi ile anılıyor. Anlayacağınız sicili baya kabarık. Bunun yanında Samsung, Sony ve Apple gibi firmalar buna kesinlikle karşı çıktılarını ve sıfır tolerans gösterdiklerinin altını çiziyorlar. Aynı zamanda hepsi ortak şekilde bu işi yapan firmalarla ilişkilerini kestiklerini ve asla bu durumu desteklemediklerini söylediler.
Ancak sivil toplum örgütleri üreticileri suçlamakta kararlı. Madalyonun diğer yüzü olarak tüketici tarafını düşünelim. Siz telefonunuzun parçalarının bu şekilde tedarik edilmesine karşı çıkar mısınız? Böyle bir şeye göz yumabilir misiniz? Bazı kuruluşlar kullanıcıları firmaları boykot etmeye dahi çağırmış. Bu iddialar önümüzdeki günlerde çok daha fazla konuşulacak gibi görünüyor. Neler olacağını ise hep birlikte göreceğiz. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.