23-24 Kasım 2016 tarihlerinde yapılacak TEOG öncesinde öğrenciler nelere dikkat etmelidir? Sınav öncesi ve sınav sırasında dikkat edilmesi gereken hususları Nokta Eğitim Uzmanlarına sorduk. TEOG Uzman yorumları ve görüşleri kamusaati.com adresimizde.
Yüzbinlerce öğrencinin katılacağı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı için sayılı saatler kaldı. Sınava girecek öğrenciler TEOG öncesi uzman yorumlarını merak ediyor. Nokta Eğitim Uzmanları TEOG öncesinde öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Peki sınav öncesi ve sınavda öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir? İşte uzmanlardan TEOG öncesi önemli tavssiyleler ve uyarılar haberimizde.
2016 yılında 8. sınıf öğrencileri 23-24 Kasım tarihlerinde TEOG kapsamında yılda 1.dönem Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlak bilgisi derslerinden sınava girecekler. Sınava giremeyecek durumda olup mazeretini bildiren öğrencilerin mazeret sınavları ise 17-18 Aralık 2016 tarihinde yapılacak. Milli Eğitim müfredatına göre hazırlanan sınavlarda, iki günde altı oturumda sınava girecek öğrencilerin sınav öncesi yapması gerekenler genel hatları ile şunlardır: Sınavın yaklaşması ile birlikte öğrencilerin de stresi artar. Stres ve olumsuz psikoloji hem çalışmayı hem de sınav başarısını olumsuz etkiler. Sınıfta dersleri iyi dinleyen, not tutan, bol soru çözüp konu tekrarı yapan, anlaşılmayan konuları öğretmene sorma ve zaman planlaması gibi hususlara dikkat etmeyen öğrencilerin sınav sonuçları istendiği gibi olmuyor. Öğrenciler öncelikle kendine güvenmeli, yapabileceklerine inanmalılar. Sınıfta dersleri iyi dinleyen, not tutan, konuyla alakalı bol soru çözen ve tekrar yapan, iyi bir planlama ve huzurlu bir ortamda ders çalışan öğrencinin başarıyı yakalamaması için hiç bir neden yoktur. Kendine inanan, iyi bir hazırlık yapmış öğrenci istediği sonuca rahatça ulaşır. Ayrıca şu konulara dikkat etmeliler:
Kahvaltı yapmadan sınava girmeyin!
Sürenin tamamını kullanın. Sınav esnasında her bir ders için 20 soru, 40 dakika süre veriliyor. Size verilen sınav süresini sonuna kadar kullanın. Unutmayın; erken bitirenlere ekstra puan verilmiyor.
Soruları anlamadan çözmeyin. Bir soruyu anlamak çözmenin yarısıdır. Önce sorunun ne demek istediğini anlayın.
Takıldığınız soruyu geçin. Sınav anında sorularda takılma yaşadığınızda bunun geçici olduğunu bilin. Gerekirse takıldığınız soruya bir işaret koyarak, sınava devam edin.
Molalarda soruları konuşmayın. Sınav aralarında verilen otuz dakikalık molalarda ve birinci günün sonunda sınava ilişkin değerlendirmeler yapmayın. Molalarda hiçbir arkadaşınıza “X sorusunu ne işaretledin?” diye sormayın. Unutmayın, bir sonraki dersin sınavını olumsuz etkileyebilir. Ailenizle de sınav günü çıkışı ve birinci günün akşamı sınav değerlendirmesi yapmayın.
Strese kapılmayın: Sınavda heyecanlandığınızı hissettiğinizde, mevcut oturma pozisyonunuzu değiştirin, omuzlarınızı dikleştirin, arkanıza yaslanın. Aralarda nefes alın, içinizden üçe kadar sayın ve bırakın. Bu nefes egzersizleri; kaslarınızı gevşetecek ve yorulduğunuzda gereken enerjiyi tekrar hissetmeniz için size yardımcı olacaktır.
Sınırlarınızı kabul edin: Elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığınızdan emin olun. Önemli olan; sınava hazırlandığınız bu dönemde çalışma sorumluluğunuzu üstlenmeniz ve sürece sahip çıkmanızdır.
TEOG hayatın sonu değil! Sınavın sonucu ne olursa olsun sonuca odaklanma. Önemli olan çalışma sürecin ve gösterdiğin çaba. Önünde gireceğin bir sınav daha olduğunu unutma!
23-24 Kasım tarihleri arasında yapılacak TEOG sınavında birinci gün Türkçe, Matematik ve Din Kültürü branşlarında yirmişer soru sorulacak. 09.00'da Türkçe oturumu ile başlayan sınavda öğrencilere her ders için 40 dakika verilecek. Öğrenciler ikinci gün ise Fen ve Teknoloji, TC İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil branşlarından sınava girecek. 2. dönem TEOG sınavları 26-27 Nisan tarihleri arasında yapılacak.