TEOG Kalksın Gölgesinde 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı


İbrahim Aydın

İbrahim Aydın

20 Eylül 2017, 20:40

Sözlerime başlarken peşinen şunu belirtmekte fayda var. Dünyanın en zor işidir insan eğitmek. Ne kadar insan o kadar fikir, o kadar düşünce. Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifi ile TEOG fiilen kaldırıldı. Ancak yerine nasıl bir uygulama gelecek tam net belli değil. Hatta Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Müsteşarlığı’nın da bu duruma hazır olmadığı ortaya çıktı. Aileler panik içerisinde. Ki benim kızım da 8. sınıf ve bu uygulamadan etkileniyor.

Bu tip uygulamalarda yöntem nasıl olmalı? Tabandan mı, yoksa tepeden mi gelmeli? Yoksa işin uzmanları mı önermeli? Gerçi ben dahil birçok uzman eğitimle ilgili bilgi ve raporları sunuyoruz ilgili yerlere. Ancak zamanlama ve yöntem bence sorunlu. Aileler ve çocuklar yaz tatillerini bile bu sınava göre planlarken, sınava yaklaşık 2 ay kala kaldırılması şok etkisi yarattı. Öncelikle geçen eğitim öğretim yılı sonunda aileler de bilinçlendirilerek ve gerekli açıklamalar yapılarak, yerine gelecek yöntem de belirtilerek yapılması daha uygun olurdu. Bu konular yeterince konuşuluyor ve konuşulacak. 

Benim asıl ele almak istediğim konu öğretmen ve idareci atamaları. Bu atamalardaki liyakat, ölçme, değerlendirme gibi zor ve çetrefilli konular değil. Daha kolay, atama takvimi ile ilgili konular. Meşhur bir sözümüz var; “Kervan yoldan düzülür” diye. Kardeşim bir de hazır, tüm tedbirleri alınmış bir kervanla işe başlasak kötü mü olur? Dönem başladı öğretmenlerin il içi, özür gurubu, yönetici atamaları sürüyor. Öyle olunca görev ve ders dağılımları, haftalık ders programları gibi birçok iş eğitim öğretim başlamasına rağmen oturmuyor. İlk 2-3 hafta ve son 2-3 hafta verimsiz geçiyor. Geriye de eğitim için çok kısa bir süre kalıyor. Öyleyse ne yapmalı. 

Naçizane benim atama takvimi ile ilgili önerim şöyle. İller arası öğretmen atamaları ile ilgili başvuralar 15 Mayıs’ta başlasın. Bir hafta başvuru süresi ve 1 hafta da değerlendirme süresi toplam 15 gün sürsün. Atamalar 1-15 Haziran döneminde yapılsın ve dönemin bitmesi ile ilişiğini kesen öğretmenler yeni görev yerlerine gitsinler. 15 Haziran’dan sonra il içi, mazeret ve özür gurubu atamaları gerçekleşsin. 15 Temmuz-15 Ağustos döneminde de sınavların, mülakatların tamamlanması ile müdür ve müdür yardımcısı atamalarıyla taşlar yerine otursun. Bu takvimin uygulanması durumunda meyil müddeti kullanılsa bile Eylül ayı başında tüm idareciler ve öğretmenler görev yerlerinde olur. Dönem başındaki hizmet içi eğitimler, seminerler tüm öğretmenlerin katılımı ile amacına uygun bir şekilde gerçekleştirilir.

Personel hareketliliği tamamlandığı ve stabil hale geldiği için ders dağılımları, görev dağılımları ve haftalık ders programları yapılır ve bir daha değiştirme zorunluluğu da ortadan kalkar.

Sayın Milli Eğitim Bakanımız ve Milli Eğitim Müsteşarımıza bizden tavsiye. Karar onların. 2017-2018 öğretim yılımız 18 milyon öğrencimiz, 1 milyon öğretmenimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.