12 il tasarım için hiç başvuru yapmadı

Türkiye'de yaklaşık 39 bin patent başvurusu yapıldı. Başvuruda lider İstanbul olurken, 12 ilden müracaat yapılmadı.

12 il tasarım için hiç başvuru yapmadı
17 Şubat 2016 Çarşamba 08:23

2015 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) 38 bin 665 yerli endüstriyel tasarım başvurusu yapıldı. Başvuruda 15 bini aşan başvuru sayısıyla lider olan İstanbul oldu. 

Tasarım başvurusunda, Adıyaman, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Hakkari, Kars, Muş, Tunceli, Yozgat, Kırıkkale, Ardahan ve Karabük olmak üzere 12 il hiç başvuruda bulunmayarak "sıfır" çekti. 

Ağrı, Artvin, Iğdır ve Siirt'ten başvuru sayısı 1'de kaldı. 

Mardin ve Şırnak'tan 2'şer başvuru yapılırken, Kastamonu, Rize, Sinop ve Osmaniye'den 3'er tasarım müracaatında bulunuldu. 

Adres Patent'in TPE verilerinden çıkardığı "Türkiye'nin Endüstriyel Tasarım Haritası"na göre, Türk tasarımcıların enstitüye başvuru sayısı yüzde 6.11, dosya başvurusu yüzde 1.22 azaldı. Hem dosya hem de tasarım başvuru sayısı açısından İstanbul açık ara önde geldi. 

Listenin 2'nci sırasındaki Gaziantep'ten yapılan dosya başvurusu 3 bin 584'e ulaştı. Gaziantep, yerli endüstriyel tasarım başvurularında da 4 bin 534 ile 2'nci sırayı aldı. 3'üncü sıraya 3 bin 387 başvuruyla Bursa yerleşti. Geçen yıl ilk 10'a giren iller arasında Kayseri 4'üncü, Ankara 5'inci oldu. 100 başvuru sayısını aşan il sayısı 26'da kaldı.

İstanbul, 2015'te yapılan 15 bin 296 yerli endüstriyel tasarım başvurusu ile listede 2'nci sırasında bulunan Gaziantep'i 3'e katladı. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.