Adana 4.1 ile sallandı, büyük panik yaşandı

Adana'nın Seyhan ilçesinde büyüklüğü 4.1 olan deprem meydana geldi. Gece 00.33 saatlerinde meydana gelen deprem çevrede büyük paniğe neden oldu. Deprem sonrasında herhangi can veya mal kaybı yaşanmadı.

Adana 4.1 ile sallandı, büyük panik yaşandı
01 Nisan 2016 Cuma 10:23

Adana'da  yaşanan deprem vatandaşlarda korku dolu anlar yaşattı. Adana'nın Ceyhan ilçesinde gece 00.33 saatlerinde deprem meydana geldi. Merkez üssü Adana Ceyhan ilçesi olan depremin büyüklüğü 4.1 olarak ölçüldü. Yapılan ilk değerlendirmelere göre herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.



T.C Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'nın paylaştığı verilere göre depremin merkez üssü Adana Ceyhan olarak belirtildi. Depremin moment büyüklüğü (Mw) 4.1 olarak ölçülürken, deprem yerin yaklaşık 28 kilometre derinliğinde meydana geldi. 


Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre depremin lokal büyüklüğü (Ml) 4.0, moment büyüklüğü (Mw) 4.1 olarak ölçüldü. Deprem yerin yaklaşık 21 kilometre altında gerçekleşti. 

Yerel (Lokal) Büyüklük (Ml) nedir ? 

Bu büyüklük ölçüm yöntemi büyüklüğü 6,0'dan az ve yakın uzaklığı 700 km'den az depremeler için kullanılır. Doğru değerlerin bulunması için sismometrelerin çok iyi kalibre edilmiş olması esastır.

Moment Büyüklüğü (Mw) nedir?

Bu büyüklük türü, diğerlerine göre en güvenilir olanıdır. Bilim dünyasında, eğer bir deprem için moment büyüklüğü hesaplanabilmişse, diğer büyüklük türlerine gerek kalmadığı düşünülür. Belirleme açısından hepsinden çok daha karmaşıktır. Esas olarak depremin oluşumunun matematiksel bir modelinin yapılmasına karşılık gelir. Otomatik olarak uygulamaya konulabilmesi ise zordur, dünyada sayılı birkaç gözlemevinde, sadece belirli bir büyüklüğün üzerindeki depremler için rutin olarak hesaplanmaktadır. Uygulamada, sadece belli bir büyüklüğün üzerindeki depremler için (M>4,0) Moment Büyüklüğü hesaplanabilir.


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.