'Anayasa ve İçtüzük sürecinde artık görev Meclis'in'

Başbakan Davutoğlu, "Anayasa ve İçtüzük bundan sonra Meclis içinde yürütülmesi gereken süreçlerdir. Yani yürütme olarak biz görevimizi yapıp muhalefetle ortak bir zemin oluşturduk, şimdi artık görev Meclis'in görevidir" dedi.

'Anayasa ve İçtüzük sürecinde artık görev Meclis'in'
06 Ocak 2016 Çarşamba 21:05

TBMM (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Meclis yönetiminin oluşması ve hükümetin teşekkül etmesinin ardından verilen vaatleri birer birer yerine getirmek için harekete geçtiklerini belirten Davutoğlu, vadettikleri reformların başında yeni anayasa geldiğini kaydetti.

"33 yıllık kimsenin memnun olmadığı anayasa halen yürürlükte" diyen Davutoğlu, "Özgürlükçü, katılımcı, sivil, güçler ayrılığı prensibine dayanan, kısıtlayıcı ve yasaklayıcı olmayan, insan onurunu öne çıkaran, vatandaşlığı esas alıp devleti vatandaşa göre tanımlayan yeni bir anayasa fikriyle kamuoyumuzun önüne çıktık" diye konuştu.

"Son derece medeni, demokratik olgunluğa uygun görüşmeler yaptık"

Seçim öncesinde verdiği sözü yerine getirerek, yeni bir geleneği başlatmak üzere muhalefet partilerinin liderlerinden randevu talep ettiğini hatırlatan Davutoğlu, bunun demokrasilerin bir gereği olduğuna inandığını, ayrıca böyle bir geleneğin yerleşmesini ümit ettiğini söyledi. 

Kendisine ciddiyet ve samimiyet gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldiğini, son derece medeni, demokratik olgunluğa uygun görüşmeler yaptıklarını aktaran Davutoğlu, kendilerine teşekkür etti. 

Kılıçdaroğlu ile konuları açık yüreklilikle ele aldıkları bir görüşme yaptıklarını belirten Davutoğlu, üç temel konuda mutabakata vardıklarını bildirdi. Kılıçdaroğlu ile mutabık kaldıkları konularda Bahçeli ile de mutabık olduklarını kaydeden Davutoğlu, Bahçeli'nin üç konuda olumlu kanaatini ilettiğini anlattı. 

"Mutabık kaldığımız hususları aktardım"

Üç siyasi partinin, üç konuda anlaştığını aktaran Davutoğlu, "Bir siyasi partinin genel başkanı ve Başbakan olarak benim vazifem bu diyaloğu sağlamak, bu tartışma ve konuşma zeminini oluşturmak. Bu oluştu, netice de hasıl oldu" diye konuştu. 

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa ve İçtüzük bundan sonra Meclis içinde yürütülmesi gereken süreçlerdir. Yani yürütme olarak biz görevimizi yapıp, muhalefetle ortak zemin oluşturduk, şimdi artık görev Meclisin görevidir. Bu çerçevede de bundan sonra atılacak adımlar bağlamında arkadaşlarımla Sayın TBMM Başkanımızı ziyaret ettim. 

Kendisiyle yaptığım görüşmede iki değerli siyasi liderle mutabık kaldığımız hususları aktardım. Ancak bundan sonra bu sürecin işlemesi için Meclis mekanizmalarının çalışması gerekir. Gerek Anayasa Uzlaşma Komisyonu gerekse İçtüzük ile ilgili komisyonun oluşması için değerli Başkanımızın devreye girmesi ve bütün partilere bu konuda çağrı yapmasının uygun olacağı kanaatimi kendilerine arz ettim. Biz bu anlamda görevimizi belli bir aşamaya getirdik. Şimdi Sayın Meclis Başkanımız hangi yöntemle, nasıl yapacağı tamamen kendi takdirleridir, partiler arasında oluşan mutabakatı hayata geçirmek üzere gerekli adımları herhalde atacaktır, değerlendirecektir."

"Dokunulmazlık zırhı etrafında yapılacak eylemler değil"

Davutoğlu, dokunulmazlık tartışmalarına ilişkin şunları kaydetti:

"Bize en aykırı fikri savunanın da dokunulmazlığını savunmak benim görevimdir, kadrolarımın görevidir. Ama eğer bir açık suç işleniyorsa, bir kamu düzenini yok edecek şekilde isyan çağrıları yapılıyorsa, terör suçu işleniyorsa, bazen bu teröristlere arabalarında silah taşıyan milletvekilleri söz konusu ise bunlar herhangi bir şekilde bu dokunulmazlık zırhı etrafında yapılacak eylemler de değildir. Orada hukuk devleti kuralları neyi gerektirirse ona bakarız."

Muhabir:  Alper Atalay-Seval Güler-Melda Çetiner Karagöz


Etiketler; #politika
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.