Ankara'daki patlama 1.4 şiddetindeki depreme eşit

Ankara Kızılay'da yapılan terör saldırısına ilişkin sismik kayıtları analiz eden Kocaeli Üniversitesi'ndeki sismoloji çalışma grubu, patlamanın etki olarak 1,4 büyüklüğündeki depremle eşdeğer olduğunu belirledi.

Ankara'daki patlama 1.4 şiddetindeki depreme eşit
15 Mart 2016 Salı 12:03

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünde görev yapan Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, Doç. Dr. Serkan Irmak, Doç. Dr. Fadime Sertçelik, Doç. Dr. İbrahim Sertçelik ve araştırma görevlileri Evrim Yavuz ile Hamdullah Livaoğlu'ndan oluşan çalışma grubu Ankara Kızılay'daki terör saldısındaki patlamanın gerçekleştirildiği noktaya 8,5 kilometre mesafedeki Lodumlu Deprem İstasyonu'nun kayıtlarını incele yaptı.

Doç. Dr. Fadime Sertçelik benzer bir çalışmanın 11 Eylül saldırılarında New York'taki ikiz kulelerin çökmesi sırasında yapıldığına ve Türkiye'de ise ilk defa yapıldığına dikkat çekerek, "Birinci kulenin çökmesinin 3,2, ikincisinin de 2,8 büyüklüğünde bir depreme karşılık geldiği gözlendi. Amerikalıların orada çok fazla istasyonları var. Bize en yakın istasyon Kandillinin istasyonu. AFAD'ın verilerini alarak da bu çalışmayı güçlendireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kocaeli Üniversitesi Çalışma grubunun yaptığı incelemeye göre terör saldırısının 1,4 büyüklüğündeki depremin etkisiyle aynı olduğunu ve patlama sırasında çıkan enerjinin Richter ölçeğine göre 60 kilogram dinamitin patlatılması ile ortaya çıkan enerjiye eşdeğer olduğu belirlendi. İncelemeler yapılırken sismik kaydın frekans içeriğinin olayın milisaniye aralığında iki patlamadan oluştuğunu ortaya koyduğu tespit edildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali - 8 yıl önce
1.4 büyüklüğündeki depremi ve ona denk sallantıyı insan hissedemez