Başkentte asbest tartışması

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Maltepe’deki eski havagazı fabrikasının kaldırılması işleminde, bildik oda ve grupların, bu kez de asbest iddiasıyla halkı taciz ve tedirgin ettiklerini ifade etti.

Başkentte asbest tartışması
01 Mart 2017 Çarşamba 19:22

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, uzun yıllar boyunca atıl durumda bulunan ve içinde kanserojen madde asbest bulunan Maltepe Havagazı Fabrikası’nı yıkmak için çalışmalara başladıklarını, Fabrika'da asbestle ilgili bölümde yıkım işlemlerine yarın başlanacağını, yıkımı özel ihale edilen uzman bir ekibin gerçekleştirileceğini, her türlü önlem alındığını, sökülen parçaların imha için özel poşetlerle ve özel TIR'larla İzmit'e götürüleceğini bildirdi.

Gökçek, işlemlerle ilgili olarak, "Ankara’yı ileride maruz kalınacak bir sıkıntıdan, sızıntıdan korumak için yapılan bir operasyon" dedi.

Gökçek, Maltepe’deki eski havagazı fabrikasının kaldırılması işleminde, bildik oda ve grupların, bu kez de asbest iddiasıyla halkı taciz ve tedirgin ettiklerini ifade ederek, “Bunlar her zaman olduğu gibi ideolojik davranıyorlar. Biz oradaki asbestli bölümün yıkımı için alınacak tüm önlemleri aldık. Asbestli bölümün söküm işlemlerini, uzman firma bu konudaki lisanslı elemanlarıyla gerçekleştiriyor” dedi.

Başkan Gökçek, yaptığı açıklamada, “Her dönemde, yaşanan bazı olayları fırsat bilerek, hiçbir bilgi sahibi olmadan, mesnetsiz ve dayanaksız bir şekilde kaos ortamı oluşturmaya çalışan bildik oda ve gruplar, ideolojik saplantılar içinde bir kez daha sahneye çıktılar. Bu oda ve gruplar bu kez de Havagazı Fabrikası'nın sökümünde asbest iddiasıyla halkı endişelendirecek açıklamalar yaparak ortalığı karıştırmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

“KIZILIRMAK SUYU’NDA DA YALAN VE İFTİRA ATMIŞLARDI”

Söz konusu ideolojik çıkarları peşinde koşan oda ve grupların, yıllar önce kuraklık sıkıntısı nedeniyle Kızılırmak’tan su getirildiğinde de suyun arsenikli olduğu iddiasında bulunduklarını hatırlatan Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

“O zaman da toplumda bir endişe oluşturmuşlardı. Oysa ki o dönemde bir bölümünü Kızılırmak’tan aldığımız ve şehir şebekesine verdiğimiz sudaki arsenik miktarı, litrede 1 mikrogramdı. Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul edilebilirlik miktarı ise litrede 10 mikrogramdır. Bizim şebekeye verdiğimiz suyun içindeki arsenik miktarı, Dünya Sağlık Örgütü’nün onda biri olmasına rağmen ortalığı birbirine katan odalar ve dernek adı altındaki bazı ideolojik gruplar, İzmir’in şebeke suyunda litrede 60 mikrogram arsenik çıkmasına seslerini çıkarmadılar. Hatta Ankara için söylediklerini unutarak, bunun halk sağlığı için bir tehlike oluşturmadığını söylemeye başladılar.

Yine aynı şekilde o dönemde bazı dernekler ve odalar halkı yanıltmak için şebeke suyunu alıp elektroliz yapıp 'Bakın Ankara'nın suyu ne kadar tehlikeli" demişlerdi. Oysa ki bu elektroliz işleminde suyun içindeki yararlı organizmalar ayrışarak suyun rengi kirleniyor. Hatırlanırsa biz aynı deneyi, dünyanın en ünlü ve pahalı şişe sularını getirerek yaptık. Elektroliz sonucunda, o sular da tıpkı şehir sularında olduğu gibi renk değiştirmişti. İşte halkı kandırmak için ideolojik davranarak bu yöntemi izleyen aynı oda ve dernekler, şimdi de her türlü bilimsel önlemi almamıza karşın, ideolojik davranış içinde bulunmaya ve halkı tedirgin etmeye devam ediyorlar.”

“ŞİMDİ DE ASBEST İDDİASI”

Başkan Gökçek, “Biz, Çalışma Bakanlığı ile koordineli olarak uzman ekiplere bu Havagazı Fabrikası'nı kaldırtıyoruz. Fabrikanın santral odasında olduğu bildirilen asbestli kısmı söküp, özel bir şekilde paketleyip yine özel araçlar eşliğinde İzmit’teki imha tesislerine götüreceğiz. Odalar kimin yaptığı ve kime yapıldığı bilinmeyen asbest ölçümleriyle Ankaralıları, endişelendirmeyi bıraksınlar, kendi görevlerini yapsınlar” dedi.

Gökçek, "Oradaki mevcut asbest kaçağının bir an önce ortadan kaldırılması, Kurul kararıyla alındı. Orası şimdi, gerekli teknik özelliklere uyulmak kaydıyla ortadan kaldırılıyor. Bunu özel ihale ettik. Bu konuda ehliyetli olan bir firma vardı, o girdi. O firma özellikle burada bu işleri yaparken de özel kıyafetler giyerek yapıyor. Ayrıca üzerine özel bir file geriliyor ve brandalarla kapatılıyor , herhangi bir kaçak olmaması için.  Daha sonra buradaki borular kesildikten sonra, önü ve arkası tamamen özel naylonlarla hava almayacak tarzda kapatılacak.

İzmit Belediyesi’nin şirketi var. O şirket bunun imhası konusunda ehil. Bu malzemeler alınıp, kamyonlarla İzmit’e götürülecek. Yani çevre sağlığını asbestle tehdit etmemesi amacıyla böyle bir iş yapılıyor. Bunu götüren tankerler de son derece özel imal edilmiş. Hava kaçırmayan, yüksekliği de normal bildiğiniz TIR'lardan çok daha yüksek yapılmış özel araçlar. Dolayısıyla herhangi bir tehlikesi, sıkıntısı yok. Tam tersine Ankara’yı bir sıkıntıdan, ileride maruz kalınacak bir sıkıntıdan, sızıntıdan korumak için yapılan bir operasyon. Şu ana kadar da asbestle ilgili bir operasyon başlamadı. Hatta en ufak bir toz ortaya çıkmasın diye devamlı sulanıyor. İnşallah yarından sonra mevcut borular kesilerek, özel naylon içine alınıp, ehliyetli kadro tarafından götürülecek.'' şeklinde bilgi verdi.

EKİPLER BRANDAYLA KAPLIYOR

Bu arada, yıkım sırasında asbestin yayılmasını önlemek amacıyla ekipler Fabrika'nın çevresini brandayla kaplıyor.

 Her türlü güvenlik önleminin alındığını belirten yetkililer, Cumartesi günü  yıkımına başlanan bölümün, Fabrika'nın ambar kısmı olduğunu, asbestli bölgenin ise Fabrika bölümünde olduğunu vurguladılar.

 Fabrika bölümünde henüz yıkımların başlamadığını bildiren yetkililer, “Yıkılacak Fabrika'nın çevresini  kapatarak, zehirli maddenin dışarı çıkmasını önleyeceğiz. Bu kaplama işlemleri bitmeden da yıkım işlemelerine başlamayacağız” dediler.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.