Bir İlimizde Daha Kuduz Karantinası Başlatıldı

OSMANİYE'de kuduz olduğu belirlenen bir köpeğin 3 kişiyi ve 7 kurbanlık hayvan ısırması üzerine, karantina uygulaması başlatıldı. Valilik, bunlarla teması olan ya hayvanların kurban etinden yiyen 104 kişinin tedavi altında olduğunu açıkladı. Peki kuduz nedir? Kuduzun belirtileri nelerdir ? Kuduz nasıl bulaşır? Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşır? Kuduzdan korunmak için nelere dikkat edilmelidir? detaylarıyla haberiimizde...

Bir İlimizde Daha Kuduz Karantinası Başlatıldı
22 Eylül 2016 Perşembe 20:29



Gökçayır Köyü'nde, sahipsiz bir köpek, 6 büyükbaş ve 1 küçükbaş hayvan, 10 yaşındaki F.U., 13 yaşındaki E.U. ve 18 yaşındaki K.U.'ya saldırıp ısırması üzerine, çocuklar yakınları tarafından Düziçi Devlet Hastanesi'ne götürülerek kuduz aşısı yapıldı. 3 çocuk uzmanlar tarafından takibe alınırken, İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü yetkilileri köpeğin kafatasını tahlil için Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderdi. Yapılan tahlil sonucunda köpeğin kuduz olduğu tespit edildi. Köpeğin ısırdığı hastalar tek tek evlerinde ziyaret edilerek, hasta ve yakınlarına gerekli bilgilendirmeler yapıldı.Köyün girişine 'Kuduz Risk Bölgesi' yazılı tabela asılıp gerekli uyarıların yapıldığı, bölgede bulunan bütün büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara kuduz aşısına başlandığı, karantinaya alınan bölgeye hayvan giriş ve çıkışının yasaklandığı belirtildi.

Gökçayır Köyü Muhtarı Mehmet Yıldırım, akşam saatlerinde başıboş bir köpeğin 3 çocuğu ısırdığını, köylüler tarafından öldürülen köpeğin Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiğini ve tahlil sonucunda köpeğin kuduz olduğunun tespit edildiğini ifade etti. Yıldırım, köpeğin kuduz olduğu anlaşılınca köyün karantinaya alındığını ve vatandaşların sağlık kontrollerinin devam ettiğini söyledi.

Düziçi İlçesi'ne bağlı Ellek Beldesi Çevlik Mahallesi'nden kuduz şüphesi üzerine Adana Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne gönderilen şüpheli köpek kafasında kuduz hastalığı belirlenmiş, olayla ilgili 104 kişinin tedavisine başlanmıştı.

Osmaniye Valiliğinin konuyla ilgili açıklamalarında şunlar kaydedildi:
"Kuduz vakasının bölgede herhangi olumsuz sonuca yol açmaması için beldeden gelenlerin aşılanmasına Düziçi Devlet Hastanesinde devam edilmektedir. Alınan tedbirler kapsamında, kuduz köpeğin ısırdığı 6 büyükbaş hayvan, veteriner hekimler kontrolünde, 3 metre derinliğinde çukura kireç dökülerek ve tüm tedbirler alınarak imha edilmiştir.
Kuduz köpek tarafından ısırılan ve kurbanda kesildiği tespit edilen bir küçükbaş hayvanın ise tüm etleri imha edilmiş, kurban etinin çekildiği kıyma makinesine el konulmuş, kıyma makinesini kullanan diğer vatandaşlar da hastaneye yönlendirilmiştir. Köpeğin temas ettiği tüm bölgeler belirlenmiş ve dezenfekte edilmiştir."

KUDUZ NEDİR ?

Kuduz hastalığı, et yiyen hayvanların çok kez tükürük bezlerinde bulunan, çoğunlukla salyadan yaraya bulaşan ve beyin iltihabına neden olan hastalıktır. İnsanlara hayvanlardan geçen bir hastalıktır.
Kuduz, insan ve tüm sıcakkanlı hayvanlarda merkezi sinir sistemini etkileyerek ölüme neden olan, zamanında müdahale edilip tedavi edilmesi halinde bir viral hastalıktır.
HAYVANLARDA KUDUZ BELİRTİLERİ
* Başlangıçta hasta hayvanların huyunda değişim gözlenir.
* Uysal hayvanlar huysuzlaşırken, huysuz hayvanlar sakinleşirler.
* Kuduz hayvanlarda genellikle şiddetli ısırma isteği vardır.
* Bunların ısıracak canlı bulamadıkları zaman havayı ısırdıkları gözlenir.
* Işığa ve suya karşı aşırı duyarlılık bulunur.
* Yutkunma güçlüğü, salya akması, kasılmalar gibi belirtiler gözlendikten sonra, bunlarda da felç dönemi başlar.
* Bulgular görülmeye başladıktan sonra, kuduz hayvanlar genellikle 7-10 gün içerisinde ölürler.
İNSANDAKİ BELİRTİLER
Kuduz bir hayvan tarafından ısırılıp tedavi edilmeyen bir insanda ilk belirtiler kuluçka devrinden sonra ortaya çıkar.
İLK BELİRTİLER
* Ateş
* Baş ağrısı
* İştahsızlık
* Bulantı
* Boğaz ağrısı
* Aşırı halsizlik
* Isırık yerinde hassasiyet ve kaşıntı
* Kuru öksürük
İLERİ BELİRTİLER
* İçine kapanma, her şeyden alınma
* Gözlerinde korku hissi, yüz mimiklerinde değişme, hırçınlaşma,
* Beş duyuya ait hayaller, kavgacılık,


Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşır?

    Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
Kuş, yılan, balık, kaplumbağa, kertenkele ve böceklerde asla kuduz virüsu bulunmaz. Yarasa hariç bütün hayvanlar enfeksiyonun sonucu olarak ölürler. Kan emici yarasalarda virüs tükürük bezlerine yerleşir ve onları hasta etmez fakat diğer hayvanlara ve insanlara bulaştırabilir.

Kuduz Hastalığının Bulaşma Şekli ?

Kuduza yakalanmış bir memeli hayvanın (özellikle köpek) ısırması ve yaralaması ile,
Kuduz hayvanın salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz ağız veya buruna temas etmesiyle,
Kuduz hayvanın salyası ile bulaşık eşyanın (tasma, yular, dizgin vb.) yaralı deri ile temas etmesi ile,
Kuduz hayvan tarafından tırnaklanarak meydana gelen yaralanmalar ile, (hayvanın tırnağı kendi salyası ile bulaşıktır.)
Kuduz hayvanın eti ve sütünün çiğ olarak yenmesi ile,
Kuduza yakalanmış bir insan ile yakın temasta bulunulması ile bulaşabilir.
Virus, vücuda girdiği yerde bulunan sinirler yoluyla beyine gider, yerleşir ve orada çoğalır. Virusun vücuda girmesi ile hastalığın ortaya çıkması arasındaki süreye Kuluçka Dönemi denir. Genel olarak kuluçka süresi insanlarda 2-8 haftadır Hayvanların virusu bulaştırıcılık süresi de değişkenlik göstermektedir. Kedi ve köpekler klinik semptomların başlamasından 3 ile 10 gün öncesine kadar virusu bulaştırabilirler.
 
Kuduzun bulaşma süresi ne kadardır?

Köpek ve kedilerde, belirtiler başlamadan 3-7 gün önce bulaştırıcılık başlar ve hastalık belirtileri olduğu sürece bulaştırıcılık devam eder.

Korunmak için nelere dikkat edilmelidir?
  • Evcil hayvanlar kontrol altında tutulmalı.Özellikle geceleri serbest bırakmamaya çalışın.
  • Evde beslediğiniz hayvanların kuduz aşılarını zamanında yaptırın.
  • Tanımadığınız hayvanlara yaklaşmayın ve oynamayın.
  • Hasta gibi görünen hayvanlara yardım etmek için dokunmayın.
  • Ölü hayvanlara yaklaşmayın ve dokunmayın.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.