Erdoğan'dan Yeni Anayasa mesajları

Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" temalı programda konuşarak yeni ve yerli Anayasa mesajları verdi.

Erdoğan'dan Yeni Anayasa mesajları
28 Ocak 2016 Perşembe 13:11

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Anayasa Platformunca ATO Congresium'da düzenlenen "Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" temalı programda konuştu. Erdoğan konuşmasında, yeni anayasa ve başkanlık sisteminin toplumun tüm kesimlerine anlatılması için çalışmalar yapılacağını belirtti ve yeni anayasa çalışmalarına dair, "Bugüne kadar kurulan anayasaların hepsi ithaldir. Şimdi biz yerliye ve milliye dönmeliyiz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları:

"Yeni Anayasa için Hep Birlikte Çağrısı'nın şu ana kadar yaklaşık 300 sivil toplum kuruluşumuz tarafından desteklendiğini öğrendim. Bu sayı kısa süre içerisinde inanıyorum ki çok daha yüksek rakamlara çıkacaktır. Bunun ise ülke genelinde milletin birliğine bir çağrı olduğuna inanıyorum. Çünkü bu mesele herhangi bir kurumun veya şahsın değil bizatihi milletimizin meselesidir"

"Milletimiz, STK'lar aracılığıyla artık konuya el koymuştur. Bu tür toplantılarla, arama konferanslarıyla tüm kesimleri içine alan yeni anayasa süreci hızla olgunlaşacaktır. Bu mesele millidir, bu mesele yerlidir. Milli olan her meselede, yerli olan her meselede Cumhurbaşkanı olarak ben de varım, bunu açıkça söylüyorum. Bugüne kadar kurulan anayasaların hepsi ithaldir, yerli değildir. İthal ürünlerle yönetildik, ithal mantıklar bize hakim oldu. Şimdi biz yerliye ve milliye dönmeliyiz."

"Yeni anayasayı istemeyenler, mevcut anayasadan memnun demektir. Mevcut anayasa yıllar içinde yapılan tüm müdahelelere rağmen, hala darbe izlerini taşıyan bir anayasadır. Mevcut anayasada sürekli değişmesine rağmen ıslahı olmayan bir metin bulunuyor."

"Anayasa metinleri bir toplum sözleşmesidir, öyle de olmalıdır. Oysa ki bizdeki anayasa metinleri dayatmadır. Burada olan herkes darbecilerin hazırladığı anayasa ile ömürlerini geçirdiler. Gelin yeni nesiller darbecilerin hazırladığı anayasa ile yaşamasınlar. Yeni anayasa ruhu, dili ve yönetimiyle milletimizin tarihini yansıtan bir metin olmalıdır. Bu anayasada millet kendini görmeli."

"Yürütme meselesi sanıyorum yeni anayasa çalışmalarının düğüm noktasını teşkil edecektir. Biz, parlamenter sistemin ülkemizde miadını doldurduğuna inanıyoruz. Yeni Türkiye'nin inşası sürecinde yeni anayasaya ve onunla birlikte hayata geçirilecek başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz" 

"Türk tipi başkanlık diyorduk ya, bu durumda da Türkiye modeli anayasa hazırlamayı ortaya koyabilmeliyiz. Millet buna hazır ama ben elitim diye gezinen siyasetçiler buna hazır değil. Millet hazır. Bize göre milleti merkeze alan anayasa Türk tipi anayasadır."

"Benim teklifim; kararın milletimize bırakılmasıdır. Hem parlamento bu noktada bir karar vermelidir, ama parlamentonun kararı arkasından da millete gidilmelidir. Nihai kararı vekiller değil asil olan millet vermelidir"

"Mevcut sistemimiz bir anormallik halidir. Hem seçilmiş başbakan hem seçilmiş cumhurbaşkanıyla bu sistemin yürümesi fevkalade güçtür. Hadi bugün biz aynı siyasi gelenekten gelen, uzun yıllar mesai arkadaşlığı yapmış Cumhurbaşkanı ve Başbakan olarak uyum içerisinde çalışıyoruz. Ama aynı siyasi gelenekten gelmemiş bir cumhurbaşkanıyla da ben çalıştım. Ne getirdiğini ne götürdüğünü biliyorum. Damdan düştüm, biliyorum."

"Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değildir. Bunu böyle bilin. Benim bu konuyu gündeme getirmem Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için bu sisteme olan samimi inancımdan geliyor."

"Akıl süzgecinden geçirmek yerine şahsıma indirgeyen herkes ülkemiz ve milletmize karşı büyük vebalin içine girer. Türkiye'nin geleceği için Başkanlık sistemi doğru bir tercih olacaksa bunun tartışılması ve hayata geçirilmesi gerekir. 93 yıllık Cumhuriyetimizin her döneminde bu mesele konuşulmuştur."

"Nasıl sözde 'cemaat' adı altında devlette paralel yapı oluşturmak isteyenlere dünyayı dar ediyorsak, 'özerklik, öz yönetim' adı altında devlet içinde devlet kurmaya çalışanların da dünyayı başlarına yıkarız, bunun böyle bilinmesi lazım"

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Artık yeni anayasa istiyoruz.
Avatar
Yavuz - 8 yıl önce
Sivil bir anayasa yazılmalı.