Anadolu'nun önemli geleneklerinden olan Hıdırellez'e saatler kaldı. Peki Hıdırellez ne anlama geliyor? Çeşitli etkinlikler ile kutlanan Hıdırellez hangi gün? Hıdırellez'de neler yapılır ve nasıl kutlanılır? Cavapları haberimizde.
Hıdırellez'e çok az bir süre kaldı ama Hıdırellez nedir? Hıdırellez'de ne dilekler dilenmeli ve neler yapılmalıdır? Hıdırellez bu yıl hangi gün kutlanacak? Hıdırellez günü hangi dualar edilmelidir? İşte Hıdırellez ile ilgili tüm merek edilenler haberimizde...
HIDIRELLEZ NEDİR VE NE ANLAMA GELİR?
Türk geleneğinin önemli simgelerinden olan ve çeşitli etkinliklerle karşılanan hıdırellez baharın gelişini müjdeleyen bayramlardan biridir. Hızır ve İlyas Peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olduğuna inanılan Hıdırellez, Hızır ve İlyas peygamberlerin isimlerinin birleştirilmesiyle oluşmaktadır.
Hızır'ın kara, İlyas'ın da suyun hakimi olduğuna inanılır. Hz. Hızır ve Hz. İlyas'ın yeşillik ve sulak bir yerde bir araya geldiği kabul edilir. Bu nedenle bütün kutlamalar su kenarlarındaki yeşil alanlarda gerçekleştirilir. Böylece her türlü istek ve dileklerinin, onların vasıtasıyla Allah tarafından gerçekleştirileceğine inanılır.
HIDIRELLEZ DE NELER YAPILIR VE NASIL KUTLANIR?
Hıdırellez her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece, yurdun birçok yerinde farklı ritüeller yerine getirilir.
5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Hıdırellez'de, doğa ve insan sevgisi oldukça önem taşır. Çünkü Hızır ve İlyas Peygamberler, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır. Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz. 6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdırellezin bittiğine inanılsa da eğlenceler hava kararıncaya kadar devam eder.
Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına taşlarla da çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Çocuk isteyenler de bir ağaca küçük dallardan beşik yapıp içine dallardan yaptıkları bebek koyar. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.
Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs cuma sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.
HIDIRELLEZ DUASI
Bazı inançlara göre dileklerin kabul olması için Hıdırellez duasının okunması gerekir. Bu dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır. Hıdırellez dilek duası şu şekilde;
''Bin bir adım bir adım,
ALLAH bir adım adım,
Kerim Kerem ALLAH,
Başım da bir duman var, yardım eyle ALLAH.
La ilahe illallah Muhammederresullallah
Yetiş imdadıma Hızır ile,
ALLAH birsin sen kula mişersin
Biz gibi kulların yardımcısı sensin
Hızır derya da erdim murada Amin.''
Bir başka inanışa göre de, 5 Mayıs ikindi namazından sonra sabah namazına dek olan vakitte Allah rızası için 2 rekat namaz kılınır,ve namazdan sonra şöyle dua edlilir;
“Ya Rabbi Sen dünyanın kainatın sahibisin.Her canlıyı yaratan Sensin.Benim ve her canlının Rabbi de Sensin.Benim hem dünyamı hemde ahiretim güzel eyle.Bana ve tüm kullarına hak ettiğimiz gibi değil lutfunla ve merhametinle muamele eyle.Hızır (as) ve Hıdır(as) bana yoldaş eyle.Bizleri hata ve yanlışlarımızdan döndürsünler.Maddi ve manevi sıkıntılarımızda her zaman yanımızda olsunlar.
Dualarımızı Senin güzel isimlerin hürmetine,habibin hürmetine kabul buyur. Amin.”