Sosyal Güvenlik Kurumu İşyerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesine Dair Usul ve Esaslarını yayınladı.
Günlük hayatta pek çoğumuzun maruz kaldığı veya yakın çevresinden arkadaşından duyduğunda küçümseyerek önemsemediği mobbingin, hükümet ve yasama organları tarafından ciddiye alınması ve hayli ileri uygulamaların hayata geçirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması bir hayli sevindirici.
Psikolojik Tacizi (Mobbing) ifade olarak; bir iş yerinde çalışanlar tarafından bir başka kişiye/kişilere yıldırıcı hareketlerle tekrarlanan, rahatsız edici, ahlak dışı ve sistematik söz ve davranışlar ile uygulanan ve o kişi/kişilerin iş verimini düşüren psikolojik saldırıları olarak tanımlanmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu İşyerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesine Dair Usul ve Esaslarını yayınladı.
Bu Usul ve Esasların amacı, çalışanların itibarını ve onurunu zedelemekte, verimliliğini azaltmakta ve sağlıklarını kaybetmelerine neden olarak çalışma hayatını olumsuz etkilemekte olan iş yerinde sistematik psikolojik taciz vakalarının önlenmesine dair Kurumumuzda (SGK) yürütülecek çalışmalara temel oluşturacak usul ve esasları belirlemektir.
Yayınlanan bu Usul ve Esaslar, 19/03/2011 tarih ve 27879 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2011/2 sayılı Başbakanlık Genelgesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Usul ve Esaslar da; Ön Değerlendirme Komisyonu, Mobbing ile Mücadele Komisyonu ve Ombudu (Arabulucu) ifadesi kullanılmış olup, kuruluş işleyiş ve görev tanımları da yapılmıştır.Ayrıca komisyonlar kendisine sunulan vakaları ayrıntılarıyla inceleyip, gerekirse çalışan ve mobbing uygulayan kişileri toplantılara çağırarak dinler.
Tüm mobbing sürecinde gizlilik esasları önemlidir.
Bir kamu kuruluşunda (Sosyal Güvenlik Kurumu) ilk defa bu kadar ayrıntılı ve yol haritası belli bir çalışma yayınlandı. İnşallah önümüzdeki günlerde diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda da Psikolojik Tacizi (Mobbingi) önleyen, tedbir alan ve mağduru koruyan daha güzel çalışmaların olacağı beklenmektedir.