Geçtiğimiz aylarda Topkapı Sarayı duvarlarında meydana gelen göçme üzerine uzmanlar araştırmalara başladı. Topkapı Sarayı'nda hazinelerin sergilendiği Fatih Köşkü’nün bodrum katındaki taşıyıcı duvarlarda ortaya çıkan hasarın, çatlak boyutunu aşarak "ayrık ve yarık" oluştuğu tespit edildi.
Uzmanların hazırladığı raporlar ve yaşanan gelişmeler doğrultusunda yürütülen çalışmalar sonucunda şimdi de tarihi yapının zemininde Sarayburnu'na doğru bir kayma ve zemin sıvılaşması olduğu tespit edildi.
Büyük projeler kaymayı tetikliyor
Son iki yıldır deprem kaynaklı sismik hareketler, Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi büyük projelerin oluşturduğu zemin titreşimlerinin kaymayı tetiklediği düşünülüyor. Ayrıca 1920’li yıllarda yapılan saray drenaj sistemininde yer yer tıkanmalar, körelme veya atık suyun deşarj edilememesinin de zemin sıvılaşmasını artırdığı tahmin ediliyor.
Kaymanın önüne geçilmesi için Mecidiye Köşkü ve istinat duvarlarının olduğu kısıma çelik kazık çakma önerisi
Çelik kazıklar 1-1,5 metre aralıklarla ve jeoradar sonuçları göz önüne alınarak kalıntılara zarar vermeyecek şekilde yerleştirilmesi planlandı.Saray’ın zemininde kaymanın yanı sıra zemin sıvılaşması da tespit edildi
Yeraltı su seviyesi altındaki tabakaların mukavemetlerini kaybederek, katı yerine viskoz sıvı gibi davranmaya başlamasına zemin sıvılaşması deniyor. Bir anlamda zemindeki toprağın suya doyması olarak nitelendirilen zemin sıvılaşması taşıma gücünü kaybettiğinde yapıda hasara yol açan, önemli ölçüde oturma ve dönmelere neden oluyor.