Türkiye’nin ilk Belediye Konservatuarı’na büyük talep

Türkiye’de belediyeler bünyesinde kurulan ilk konservatuarı olan Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı’na ilgi katlanarak artıyor.

Türkiye’nin ilk Belediye Konservatuarı’na büyük talep
01 Kasım 2016 Salı 18:12

Her biri kendi branşında uzman öğretim kadrosunun kurslarına katılmak isteyen vatandaşlar, yoğun talep sebebiyle birbirleriyle yarıştı. Kurs başvuruları aylar öncesinde sona ermesine ve yedek kayıtlar dahil kontenjanların dolmasına rağmen konservatuvara her gün yüzlerce insan müracaat etmeyi sürdürüyor.

1979 yılında kurulup meclis kararıyla, 1982 yılında da Bakanlar Kurulu kararı ile faaliyetlerine resmi olarak devam eden Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı, 37 yıllık süreçte sanat camiasına binlerce sanatçı, müzisyen, oyuncu ve dansçı kazandırmanın haklı gururunu yaşıyor. Konservatuar, bu sene de birbirinden güzel konserler verecek, halk dansları ve tiyatro gösterileri sahneleyecek.

Eğitim kalitesi, ciddiyeti ve profesyonel 34 öğretici kadrosuyla Güzel Sanatlar Fakülteleri gibi çalışan Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı, Türk Halk Oyunları, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Resim, Tiyatro, Çok Sesli Polifonik Batı Müziği Korosu ve enstrüman kursu bölümlerinden oluşuyor.

20 Ağustos-1 Ekim tarihleri arasında iki bin kişinin ön kayıt yaptırdığı konservatuarda öğreticiler, eğitim öğretimin başarılı, sağlıklı ve verimli geçmesi adına kursiyer adayları ile mülakat yapmak zorunda kaldı. Mülakatlarda adayların yetenekleri keşfedilmeye çalışılırken, kurslara keyif alarak gelip gelmeyecekleri ve devam edip etmeyeceklerinin bilgisi alınarak seçim yapıldı. Geçen sene aşırı talep sebebiyle 600 öğrencinin eğitim gördüğü kurslarda bu yıl da sayı 700 olarak sabitlendi. Kursa alınamayan insanları mağdur etmeyen Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı konservatuarı, referans olarak müracaat sahiplerini Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Merkezleri’ne, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezleri’ne yönlendiriyor.

Konservatuarda en çok talebi halk eğitim merkezleri iş birliği ile açılan enstrüman ve resim kursları görüyor. Bu sene piyano ve keman kursları Atakum Halk Eğitim Merkezi, Bağlama ve Halk Oyunları kurslarını ise İlkadım Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile düzenlenecek. Piyano ve keman kursları Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde, bağlama, halk oyunları ve diğer kurslar ise Anakent İş Merkezi’ndeki konservatuar proje ofisinde verilecek.

KURSİYERLERE BİREBİR EĞİTİM VERİLİYOR

Karşılaştıkları yoğun talebin nedenleriyle ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuar Müzik Koordinatörü ve Türk Halk Müziği Bölüm Şefi Hakan Demir, “Toplu ders vermekten ziyade öğrencilerimizle birebir ilgilenerek yeteneklerini geliştirmeye çalıştırıyoruz. Çünkü birebir eğitim her zaman daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Aslında özel ders veriyoruz. Öğrencilerimiz eğitim aldıkça bireysel yeteneklerini daha iyi keşfediyor. Geçmiş yıllarda profesyonel eğitim alıp yaşamlarını sanatın birçok dalında devam ettiren çok öğrencimiz var.  Bu da talebi artırıyor. Diğer bir sebebi, vaktini güzel değerlendirmek isteyenlerin ilk adresinin konservatuarımız olmasıdır. İkinci neden, Büyükşehir Belediyesi olarak çalışma alanlarımız, imkanlarımız diğerlerinden çok daha iyi. Bunun yanında öğretim elemanı kadromuz çok kaliteli.” şeklinde konuştu.

Bu sene de dolu dolu bir eğitim öğretim sezonu geçireceklerini ifade eden Demir,  ortaya çıkacak kaliteyi ve başarıyı her yıl olduğu gibi yıl içinde verecekleri konser, gösteri, oyun ve sergilerle Samsunlularla paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.

700 KURSİYER EĞİTİLECEK

Türk Halk Oyunları, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Resim, Tiyatro, Çok Sesli Polifonik Batı Müziği Korosu ve enstrüman kursu bölümlerinde toplam 700 kursiyeri eğitecek olan konservatuar, branşında uzman öğretim üyelerinin önderliğinde ortaya çıkacak kalite ve başarıyı, her zaman olduğu gibi yine halkla paylaşacak.
 
Her yıl çok sayıda kültürel ve sanatsal etkinliklere imza atan Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı, yeni sezonda da Samsunlulara yine unutulmaz anlar yaşatacak.  Konser, gösteri, oyun ve sergi tarihlerini belirleyen konservatuar, 20 Ocak'ta Türk Sanat Müziği Koro Konseri, 17 Şubat'ta THM Koro Konseri, 8 Mart'ta Türk Sanat Müziği Kadınlar Günü Özel Konseri, 17 Mart'ta Türk Halk Oyunları Çanakkale Şehitlerini Anma Özel Gösterisi, 7 Nisan'da Türk Sanat Müziği Koro Konseri, 14 Nisan'da Türk Halk Müziği Yıldıray Çınar Anma Konseri, 28 Nisan'da Türk Halk Oyunları Çocuk Bölümü Gösterisi, 30 Nisan'da Türk Sanat Müziği Çocuk Korosu Konseri, 5 Mayıs'ta Türk Halk Oyunları Bölüm Gösterileri, 12 Mayıs'ta THM-TSM-THO Ortak Gösteri, 21 Mayıs'ta ise Çalgı Kursları Dinletisi ile sanatseverleri bir kez daha büyüleyecek.

2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINA MUHTEŞEM AÇILIŞ

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Konservatuarı, 2016-2017 dönemi kültür ve sanat eğitimlerine start verdi.  Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde 37. yaşına giren konservatuarın açılış törenine Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, Kültür ve Sosyal İşler Şube Müdürü Ahmet Ayan, öğrenciler, eğitmenler, bölüm şefleri, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

Konservatuarın resim bölümü öğrencilerinin birbirinden güzel Samsun resimlerinin de sergilendiği gecede Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği bölümü mini konser verdi. Seslendirilen şarkılara eşlik eden sanatseverler, keyifli dakikalar yaşarken, Türk Halk Oyunları ekibinin gösterisini ise beğeni ile izledi. Gecede ayrıca özel olarak hazırlanan konservatuvar tanıtım videosu izletildi. Gecenin sonunda Sanat Merkezi fuaye alanında katılımcılara kokteyl verildi.

Konservatuarın açılış töreninde konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, Samsun’un kültür ve sanatta sadece İstanbul ve İzmir ile kıyaslanabileceğini söyledi. Samsun’un en önemli değerinin insanı olduğunu ifade eden Çamaş, “Samsun’un değerlerini ifade etmek için saatlerce konuşabiliriz. Ama yaşayan, Samsun’u güzelleştiren, tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerini ön plana çıkartan sizlersiniz. Özellikle sanatın ve kültürün Anadolu’nun başkenti diyebileceğimiz Samsun’u kendi ölçeğinde diğer büyükşehirlerle asla kıyaslamayalım. Sanatçısı, şiiri, kültüre önem veren halkıyla kıyaslamayalım. Çünkü bu değerler, diğer hepsinin önünde. Biz ancak kendimizi İstanbul ve İzmir’le kıyaslayabiliriz. Ankara bile bizim ölçeğimizde değil. Bunu biraz araştırdığınız zaman ortaya çıkacaktır. Onun için sizlere gönül dolusu teşekkür ediyoruz.” dedi.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın 13 yıllık süreçte çalışmalarıyla Türkiye’nin birçok belediyesine örnek olabilecek hale geldiğinin altını çizen Necmi Çamaş, “ 300’ün üzerinde çalışanı olan önemli bir daire başkanlığı pozisyonundayız. Bunda sizden gelen öneri ve taleplerin çok büyük rolü oldu. Güzel sanatın hangi dalıyla ilgili olursa olsun iştirak eden insanların bizlerden çok önemli farkları, üstünlükleri var. Toplum içinde sahip oldukları bu meziyeti, medeni cesaretleriyle gün yüzüne çıkarıyorsunuz. Şarkı söylüyorsunuz, resim yapıyorsunuz, ruhun inceliklerine ulaşıyorsunuz. Biz ise bunları yapamıyoruz. O yüzden sizler çok özelsiniz. Sahip olduğunuz değerlerin geleceğe taşınması anlamında yardımınızı rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.




Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.