Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği, bugünkü 5 Ağustos 2017 tarihli ve 30145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinden:
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARKEOLOJİ
UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarını, faaliyet alanlarını, yönetim organlarını, yönetim organlarının görevlerini ve çalışma şekline ilişkin esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörünü,
d) Senato: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Senatosunu,
e) Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesini,
f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) Bilecik ili ve çevresinde arkeolojik araştırmalar ve faaliyetler gerçekleştirmek.
b) Arkeolojik kazılarda çıkan, tarih öncesi dönemlere ve eski çağlara tarihlendirilen her türlü organik veya inorganik buluntunun yeniden canlandırılması çalışmalarını yapmak.
c) Farklı uzmanlıkları olan yerli ve yabancı bilim insanlarını bir araya getirerek arkeolojik kazılarda çıkan buluntular ışığında, geçmişteki olayları yineleyerek ya da benzerini oluşturarak geçmişin aydınlanmasını sağlamaya katkı sağlayacak deneyler ve araştırmalar yapmak.
ç) Deneysel arkeolojiyi eğitim sistemine katmak, yaygınlaştırmak ve bu alanda ihtiyaç duyulan uzmanlar yetiştirmek, eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermek.
d) Faaliyet alanlarıyla ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla ortak projeler yürütmek, bu kapsamda kültür alanında canlılık yaratmak ve toplumun geçmiş ile olan bağını güçlendirmek.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Bilecik ili ve çevresinde arkeolojik kazı ve yüzey araştırmaları gerçekleştirmek.
b) Arkeolojik kazılarda çıkan buluntuların teknoloji ve işlevlerine dair araştırma ve deneyler yapmak.
c) Nesne ve yapıların yıkılma ve çürüme süreçlerini araştırmak.
ç) Arkeoparklar, açıkhava müzeleri, çocuklar ve toplum için arkeoloji gibi çok sayıda faaliyet ve aktivite için gerekli ve ihtiyaç duyulan alt yapıyı oluşturacak uzman bir ekip ve malzeme sağlamak ve bu alanda çeşitli faaliyetler yapmak.
d) Yurt içinde ve yurt dışında düzenli olarak okullarda, çeşitli kurum ve kuruluşlarda, Merkezde yapılan araştırmaların sonuçlarına göre eski çağlarda sanat, zanaat, tarım, yeme içme geleneği gibi konulardan oluşan tematik arkeoloji sergileri düzenlemek.
e) Üniversitede deneysel arkeoloji konusunda araştırma ve uygulamalar yapacak öğretim elemanı ve öğrenci yetiştirmek.
f) Deneysel arkeoloji konusunda araştırma ve uygulamaları teşvik etmek ve yapılan araştırmaları duyurmak amacı ile ulusal ve uluslararası seminerler, kurslar ve konferanslar düzenlemek, gerektiğinde bu çalışmalar ile ilgili katılım belgeleri ve sertifikalar vermek.
g) Merkezin kuruluş amacına ve Yükseköğretim Kanununun amaç ve ilkelerine uygun diğer çalışmaları yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8 – (1) Müdür; Üniversitenin arkeoloji alanında çalışan öğretim üyeleri arasından Üniversite Yönetim Kurulunca önerilen adaylar arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdür, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere, Üniversitenin arkeoloji alanında çalışan farklı akademik birim öğretim elemanları arasından iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayına sunar.
(3) Müdürün katılmadığı toplantılara, müdür yardımcısı katılır ve müdürlüğe altı aya kadar vekâlet edebilir.
(4) Müdür yardımcılarının görev süresi en çok üç yıldır. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer. Süresi bitmeden ayrılan müdür yardımcısının yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi aynı yöntemle görevlendirilir.
Müdürün görevleri
MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek, Merkez çalışmalarının düzenli bir biçimde yürütülmesini ve geliştirilmesini sağlamak.
b) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak ve toplantıya başkanlık etmek.
c) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.
ç) Yurt içi ve yurt dışı araştırma ve uygulama kuruluşları ile iş birliği yaparak Merkezin amaçlarına uygun ortak proje çalışmaları yapmak ve karşılıklı yardımlaşmayı gerçekleştirmek, çalışma programlarını hazırlamak, Yönetim Kuruluna önermek ve Yönetim Kurulunda karara bağlanan çalışma programlarını yürütmek.
d) Projelerin yürütülmesinde ve araştırmalarla ilgili olarak ihtiyaç duyulduğunda Yönetim Kurulu ile birlikte Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak.
e) Merkezin yıllık faaliyet raporunu Yönetim Kurulunda onaylanmış şekli ile Rektöre sunmak.
f) Personelin görevlendirilmesiyle ilgili teklifleri Rektöre sunmak.
Yönetim Kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu, Müdür ile Üniversitenin arkeoloji alanında çalışan farklı akademik birim öğretim üyeleri arasından Üniversite Yönetim Kurulunca önerilen adaylar arasından üç yıl süreyle Rektör tarafından seçilecek beş üyeden oluşur. Görev süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir.
(2) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında toplanır. Müdürün olmadığı durumlarda Yönetim Kuruluna Müdür Vekili başkanlık eder. Yönetim Kurulu toplantılarına Müdür Yardımcıları oy hakkı olmaksızın katılabilir.
(3) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine her eğitim öğretim yarıyılında en az bir defa olağan olarak toplanır ve Merkezin faaliyetlerini gözden geçirerek ilgili konularda karar alır. Müdür gerekli hallerde olağanüstü olarak da Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oyçokluğu ile alınır. Üst üste üç defa izinsiz ve mazeretsiz Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan üyenin üyeliği, Yönetim Kurulu kararı ile sona erdirilir.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Müdürün faaliyet dönemi sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek ve sunulan raporu değerlendirmek.
b) Merkezin bilimsel ve yönetsel çalışma programlarını düzenlemek.
c) Danışma Kurulunun görüş ve önerileri doğrultusunda yapılacak uygulamalarda Müdüre yardımcı olmak.
ç) Önerilen bilimsel projeleri değerlendirmek, uygun olanları belirlemek, uygulama ve destekleme şekillerini karara bağlamak.
d) Merkezin faaliyetlerini gözden geçirmek, bu Yönetmelikte belirtilen amaçlar doğrultusunda Merkezin çalışma ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak.
e) Teklif edilen eğitim programlarından hangilerinin düzenleneceğine, düzenlenen programlarda kimlerin görevlendirileceğine karar vermek.
f) Eğitim programları sonunda verilen başarı belgesi, sertifika ve benzeri belgelerin verilme koşullarını Senatoya önermek.
g) Araştırmacıların çalışma alanları hususunda, yönlendirici ve teşvik edici kararlar almak.
Danışma Kurulu
MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Üniversiteye bağlı birimlerden ve istekleri halinde ilgili kamu ve özel sektör kurum ve kuruluş temsilcileri ve uzmanlar arasından Yönetim Kurulunca belirlenen sayıda ve öngörülen süre için Rektör tarafından görevlendirilen en az beş en fazla dokuz üyeden oluşur. Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Süreleri bitmeden ayrılan üyelerin yerine, kalan süreyi doldurmak üzere yenileri aynı yöntemle görevlendirilir.
(2) Danışma Kurulu, Yönetim Kurulu ile birlikte yılda en az bir kez toplanır.
(3) Danışma Kurulu, üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oyçokluğu ile alınır.
Danışma Kurulunun görevleri
MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Araştırma projelerinin etkinlik ve verimliliğinin artırılmasına yardımcı olmak.
b) Merkezin çalışmaları hakkında görüşler bildirmek ve yeni çalışma konuları hakkında Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmak.
Çalışma birimleri ve görevleri
MADDE 14 – (1) Merkezin çalışma konularıyla ilgili faaliyetlerin verimliliğini ve etkinliğini artırmak üzere proje, yayın, saha araştırmaları, teknik işler, proje ofisi, döner sermaye, halkla ilişkiler gibi sürekli veya geçici çalışma birimleri oluşturulabilir. Çalışma birimleri, çalışma birimi başkanı veya bir Yönetim Kurulu üyesi sorumluluğunda çalışmaları planlamak, koordine etmek ve yürütmek üzere görevlendirilen Üniversitedeki ilgili personelden oluşur.
(2) Çalışma birimleri; Müdürün teklifi ve Rektörün onayıyla kurulur. Çalışma birimlerindeki elemanlar Yönetim Kurulunca öngörülen süreler için Rektör tarafından görevlendirilir. Müdür çalışma biriminin faaliyetlerini izler ve denetler.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 15 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Harcama yetkilisi
MADDE 16 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Rektör yardımcısına veya Müdüre devredebilir.
Döner sermaye kapsamındaki hizmetler
MADDE 17 – (1) Merkezin döner sermaye kapsamında verdiği hizmetlerde 13/9/2009 tarihli ve 27348 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Ekipman ve demirbaşlar
MADDE 18 – (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaş, Merkezin ve gerektiğinde Üniversitenin kullanımına tahsis edilir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü yürütür.