Doğuş Üniversitesi'ne ait yönetmelikler Resmi Gazete'de yayımlandı

Doğuş Üniversitesi'ne ait yönetmelikler bugünkü 19 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Doğuş Üniversitesi'ne ait yönetmelikler Resmi Gazete'de yayımlandı
19 Mart 2018 Pazartesi 13:10

Doğuş Üniversitesi'ne ait, İngilizce Hazırlık Sınıfı Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması, Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması, bugünkü 19 Mart 2018 tarihli ve 30365 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Doğuş Üniversitesinden:

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM
VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 23/6/2013 tarihli ve 28686 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğuş Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfı Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 5 – (1) Üniversitenin eğitim-öğretim dili İngilizce olan bölümlerine kabul edilen öğrencilerin İngilizce seviyesi Seviye Tespit Sınavı, yeterliliği ise her eğitim-öğretim yılı başında yapılan DÜİYES ile belirlenir.

(2) Eğitim-öğretim yılı başında yapılan DÜİYES’e, Seviye Tespit Sınavı sonucu Avrupa Ortak Diller Çerçevesi B1 Düzeyi ve üzeri olan Üniversitede eğitim-öğretim görmeye hak kazanmış yeni öğrenciler, bu Yönetmelik ile imkân tanınanlar ve 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesine göre sınav hakkını kullanmak isteyen öğrenciler girebilir. Bu sınavda başarılı bulunan öğrenciler kabul edildikleri eğitim programlarına başlarlar.

(3) DÜİYES’te yeterlik ölçütü 100 üzerinden en az 60’tır. Sınav sonuçları ‘başarılı’ ya da ‘başarısız’ ibareleriyle açıklanır. Sınavda başarılı olamayanlar hazırlık programına alınırlar.

(4) Lisansüstü eğitim öğrencilerinin İngilizce bilgi düzeyleri ilgili enstitü ve hazırlık programı iş birliği ile belirlenir ve DÜİYES ile ölçülür.

(5) DÜİYES’in geçerlilik süresi beş yıldır. DÜİYES’te başarılı olduktan sonra herhangi bir sebeple ilişiği kesilen öğrencilerden beş yıl içinde yeniden Üniversitenin İngilizce programlarına yerleştirilip kayıt yaptıranlar DÜİYES’ten muaf tutulurlar. Bu öğrenciler için DÜİYES’i alıp başarılı oldukları tarih esas alınır. Üniversitenin İngilizce programlarında okuyup mezun olmuş olan öğrenciler için ise muafiyet süresi mezuniyet tarihi ile başlar.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Üniversiteye ilk defa kayıt olan öğrencinin başka bir üniversitenin yabancı dil hazırlık sınıfından almış olduğu başarı belgesine istinaden hazırlık sınıfı muafiyeti kararı Üniversitenin yabancı diller biriminin kararı ile kabul edilebilir. Belgenin hak edildiği tarihten itibaren beş yıl geçmemiş olması gerekir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 7 – (1) Hazırlık Programı, sırasıyla Temel, Orta ve Orta-Üstü olmak üzere üç düzeyden oluşur. Eğitim-öğretim yılı başında yapılan Seviye Tespit Sınavı sonuçlarına göre öğrenciler bu seviyelere yerleştirilir.

(2) Bir akademik yıl, her biri en az on dört haftalık olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Her yarıyılda bu düzeylerin tümünde eğitim yapılabilir.

(3) Yaz öğretimi, ilgili mevzuat çerçevesinde düzenlenir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Orta-Üstü düzeyi başarı ile tamamlayıp DÜİYES’te başarısız olan öğrencilere Fakülte Öncesi Programı açılabilir. Fakülte Öncesi Programı bir düzey grubu değildir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 10 – (1) Öğrenciler, Hazırlık Programında ders ve uygulamaların en az %85’ine katılmakla yükümlüdürler. Sağlık kurumlarından alınan sağlık raporu ve kabul edilebilir nitelikteki sair belgeler mazeret olarak değerlendirilebilir. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen öğrenciler devamsızlıkları nedeniyle başarısız sayılır ve düzey sonu sınavlarına giremezler. Bu durumdaki öğrenciler devamsız oldukları düzeyi tekrar ederler.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 11 – (1) Üniversitede öğretim ücretlidir. Öğretim ücretleri Mütevelli Heyetince her yıl yeniden belirlenir ve ödeme şekliyle birlikte duyurulur.

(2) Burslar ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

(3) İki akademik yılın sonunda başarılı olamayıp ilgili mevzuat hükümlerine göre tanınan haklarını kullanarak sonraki dönemlerde girdikleri DÜİYES veya muadili olan sınavlarda başarılı olan öğrenciler eğitimlerine başladıklarında, ilgili mevzuat çerçevesinde burslarından yararlanmaya devam ederler.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Bulunduğu düzeyde başarılı olan öğrenciler bir sonraki düzeye geçme hakkını kazanırlar.

(5) Bulunduğu düzeyde başarısız olan öğrenciler başarısız oldukları düzeyi tekrar ederler.

(6) DÜİYES’e girmeyen veya girip de başarısız olan öğrenciler 8 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen programa devam edebilirler.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 14 – (1) Yarıyıl içinde yapılan sınavlara giremeyen öğrenciler, mazeretlerini gerekli belgelerle birlikte en geç üç iş günü içinde Üniversitenin Yabancı Diller Birimine yazılı olarak bildirdikleri takdirde, bu öğrenciler, söz konusu birimin kararı ile mazeret sınavına alınabilirler. Mazeret sınavının yapılış şekli söz konusu birimce belirlenir.

(2) DÜİYES için mazeret sınavı düzenlenmez.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kayıt dondurma ve izinli sayılma işlemleri, 14/4/2015 tarihli ve 29326 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğuş Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde iki yılın sonunda başarılı olamayan Hazırlık Programı öğrencilerine DÜİYES hakkı verilir.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Doğuş Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri ve Senato kararları uygulanır.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 14 – Bu Yönetmelik 2017-2018 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 15 – Bu Yönetmelik hükümlerini Doğuş Üniversitesi Rektörü yürütür.

Doğuş Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfı Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik için TIKLAYINIZ.

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE
SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 14/11/2016 tarihli ve 29888 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğuş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Üniversite içindeki aynı veya başka bir enstitü anabilim/anasanat dalından veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, ilgili enstitü lisansüstü programına başvuru koşullarını sağlamak kaydıyla yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş başvurusunun, ilgili anabilim ya da anasanat dalının olumlu görüşü alınarak Senato tarafından belirlenen kabul koşullarına uygunluğu enstitü yönetim kurulunca incelenir ve karara bağlanır.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 21 – (1) Öğrenciler kayıtlı oldukları ders, uygulama, laboratuvar, proje ve bunların gerektirdiği sınav ve diğer akademik çalışmalara katılmakla yükümlüdür. Öğrencilerin devam durumlarının ders başarı durumuna etkisi, ilgili dersin öğretim elemanı tarafından dönem başında açıklanır ve öğrencilerin devam durumları, ilgili dersin öğretim elemanları tarafından izlenir. Daha önce alınmış ve devamsızlık (IA) nedeniyle başarısız olunan dersler hariç, tekrar edilen derslerde devam zorunluluğu aranmaz.

(2) Rektörlüğün onayı ile Üniversiteyi veya Türkiye’yi temsilen toplantı, spor, sanat ve benzeri faaliyetlere katılan öğrencilerin bu faaliyet günlerindeki devamsızlıkları dikkate alınmaz.

(3) Hangi gerekçeyle olursa olsun, birinci fıkrada belirtilen şekilde bir dersin devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci o dersten başarısız sayılır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Öğretim planında yer alan tüm kredili derslerini alarak devam koşullarını sağlamış ve tek ders dışındaki derslerinden başarılı olmuş veya tüm derslerini başarmasına rağmen bu Yönetmelikte öngörülen not ortalamasını sağlayamamış öğrenciler, ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile yarıyıl sonu sınavlarının bitimini müteakip akademik takvimde ilan edilen tarihte yapılacak tek ders sınavına girebilir. Tek ders sınavında başarılı olamayan veya bu Yönetmelikte öngörülen azami süreleri aşmış öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Kayıtlı olduğu program çerçevesinde mezuniyet için gereken tüm şartları dört yarıyıldan önce sağlayan öğrenci mezuniyete hak kazanır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Tezli yüksek lisans programına devam edenler aynı alandaki tezsiz yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezli yüksek lisans programında alınan dersler enstitü yönetim kurulu kararı ile tezsiz yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir. Tezli programda geçirilen süre tezsiz programda geçirilmiş sayılır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler, başvurdukları tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek ve 4,00 üzerinden en az 3,00 genel not ortalamasına sahip olmak koşulu ile aynı alandaki tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler enstitü yönetim kurulu kararı ile tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir. Tezsiz programda geçirilen süre tezli programda geçirilmiş sayılır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci ise en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Dönem sonu itibari ile öğretim planında yer alan tüm derslerini ve seminer dersini tamamlama durumuna gelecek öğrenciler, Yeterlilik Sınavı İçin Bireysel Çalışma dersine kayıt yaparak akademik takvimde ilan edilen tarihte yeterlilik sınavına girebilirler. Dönem içerisinde aldığı derslerden ya da seminer dersinden başarısız olan öğrenciler ile bu Yönetmelikte belirtilen not ortalamasını sağlayamayan öğrenciler, Yeterlilik Sınavı İçin Bireysel Çalışma dersinden de başarısız olmuş sayılırlar.

(4) Yeterlik sınavları, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından önerilen ve ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurabilir. Sınav jürisi en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı konusunda ilgili yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur. Yeterlik sınavı toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 52 – (1) İlgili enstitü yönetim kurulu kararı ile;

a) Kendi isteği ile kaydını sildirmek isteyen,

b) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre Üniversiteden çıkarma cezası alan,

c) Sağlık raporu ile belgelenen ruhsal hastalıklar nedeniyle öğrenimine devam edemeyeceği anlaşılan,

ç) Özel öğrenci statüsünde kayıt yaptırmış olup azami iki yarıyıl eğitim süresini tamamlamış ve/veya ilgili lisansüstü programda verilen derslerin %50’sini tamamlamış,

d) Ders, proje, tez, yeterlik sınavı, tez önerisi aşamalarının herhangi birinden ilgili mevzuatta tanımlanmış bulunan azami süreleri doldurmuş ancak başarılı olamamış,

öğrencilerin kayıtları silinerek Üniversite ile ilişikleri kesilir.”

MADDE 9 – Bu Yönetmelik 2017-2018 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Doğuş Üniversitesi Rektörü yürütür.


Doğuş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik için TIKLAYINIZ.

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE
SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 14/4/2015 tarihli ve 29326 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğuş Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) ÇAP: Çift Ana Dal Programını,

c) Değişim programı: Yurt içi veya yurt dışı iki yükseköğretim kurumu arasında düzenlenen protokol çerçevesinde kurumların birine kayıtlı olan öğrencilerin kısa süreli olarak diğer kurumda eğitim görmelerini ve bir kurumdan alınan derslerin diğer yükseköğretim kurumunda eşdeğer olarak kabul edilebilmesini öngören programı,

ç) DÜİYES: Doğuş Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavını,

d) Fakülte: Üniversiteye bağlı fakülteleri,

e) GNO: Genel not ortalamasını,

f) Hazırlık sınıfı: Doğuş Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfını,

g) İlgili yönetim kurulu: Doğuş Üniversitesine bağlı fakülte ve meslek yüksekokullarının yönetim kurullarını,

ğ) Meslek Yüksekokulu (MYO): Üniversiteye bağlı meslek yüksekokullarını,

h) Mütevelli Heyeti: Doğuş Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

ı) Ortalama ders AKTS kredi yükü: Ders programında tüm yarıyıllardaki ders AKTS kredi yüklerinin toplamının, toplam yarıyıl sayısına bölümünden çıkan sonucu,

i) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

j) Özel öğrenci: Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenci olup, farklı bir yükseköğretim ortamı, kültürü, kazanımı edinmek isteyen veya özel durumu, sağlık ve benzeri nedenlerle kayıtları kendi üniversitelerinde kalmak şartıyla farklı bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etme imkânı tanınan öğrenciyi,

k) Rektör: Doğuş Üniversitesi Rektörünü,

l) Senato: Doğuş Üniversitesi Senatosunu,

m) TYYÇ: Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesini,

n) Üniversite: Doğuş Üniversitesini,

o) ÜYK: Doğuş Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ö) Yan dal: Yan dal programını,

p) Yarıyıl ders AKTS kredi yükü:  Ders programında ilgili yarıyıldaki staj dışındaki toplam AKTS kredi yükünü,

r) YNO: Yarıyıl not ortalamasını,

s) YÖK: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığını,

ifade eder.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Değişim programları ve özel öğrenci olarak ders alma

MADDE 11 – (1) YÖK tarafından tanınan başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrenciler, disiplin cezası almamış olmak koşuluyla, Üniversitenin ve diğer yükseköğretim kurumunun kararları çerçevesinde Üniversitenin programlarına özel öğrenci olarak kayıt olabilir. Özel öğrenciler, katıldıkları derslerin kredileri esas alınarak belirlenen öğretim ücretini öderler.

(2) Yurt içinde veya yurt dışında bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olan öğrencinin, ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programları kapsamında veya özel öğrenci olarak aynı düzeyde başka bir yükseköğretim kurumundan aldığı ders veya uygulamaların kredileri, ilgili yönetim kurulu kararı ile kayıtlı olduğu diploma programındaki yükümlülüklerinin yerine sayılabilir.

(3) Özel öğrenciler en fazla ilgili programın ortalama AKTS kredi yükü kadar ders alabilir. Bu öğrencilere aldıkları ders ile başarı notlarını gösteren bir belge verilir. Özel öğrenci statüsünde ders alan öğrenciler, Üniversitenin diplomasını alamaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Ancak, Üniversitenin idari ve akademik kurallarına uymak zorundadır.

(4) Özel öğrenciler, bu statüde ders aldıktan sonra Üniversiteye yatay geçiş yapmaları halinde; Üniversitede alıp da başarılı oldukları derslerden sadece geçiş yapmadan önce kayıtlı bulundukları yükseköğretim kurumunca kabul edilen ve not belgelerinde yer alan derslerin kredisinden yararlanabilir.

(5) Öğretim dili Türkçe olan programlarda öğrenim gören öğrencilerin öğretim dili yabancı dil olan programlardan da ders alabilmeleri için yabancı dil düzeylerinin yeterli olduğunu belgelemeleri gerekir.

(6) Üniversite programlarından birinde kayıtlı bulunan öğrenci, özel öğrenci olarak ders aldığı programın yanı sıra Üniversitedeki programından da ders almayı sürdürebilir. Özel öğrenci olarak ders alınan dönemler normal öğretim süresinden sayılır. Özel öğrenci olarak alınacak dersler danışman ile birlikte belirlenir ve dönüşte intibakları, ilgili yönetim kurulunca, ilgili mevzuat çerçevesinde YÖK ve Senato tarafından belirlenen muafiyet ve intibak işlemlerine ilişkin esaslara göre yapılır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Mezun olabilmek için tüm derslerinden başarılı olan, ancak staj yükümlülüklerini tamamlayamayan öğrenciler, staj için bir kredi ücreti yatırarak kayıt yenilemek zorundadırlar.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 19 – (1) Öğrenciler kayıtlı oldukları ders, uygulama, laboratuvar, proje ve bunların gerektirdiği sınav ve diğer akademik çalışmalara katılmakla yükümlüdür. Öğrencilerin devam durumlarının ders başarı durumuna etkisi ilgili dersin öğretim elemanı tarafından dönem başında açıklanır ve öğrencilerin devam durumları ilgili dersin öğretim elemanı tarafından izlenir. Daha önce alınmış ve devamsızlık (IA) nedeniyle başarısız olunan dersler hariç, tekrar edilen derslerde devam zorunluluğu aranmaz.

(2) Rektörlüğün onayı ile Üniversiteyi veya Türkiye’yi temsilen toplantı, spor, sanat ve benzeri faaliyetlere katılan öğrencilerin bu faaliyet günlerindeki devamsızlıkları dikkate alınmaz.

(3) Hangi gerekçeyle olursa olsun, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen şekilde bir dersin devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci o dersten başarısız sayılır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Öğrenciler, kayıtlı bulundukları programların ders programlarında belirlenen sıraya göre derslerine yazılmakla yükümlüdür. Önceki yarıyıllarda devamsızlık nedeniyle başarısız olunan ve/veya hiç alınmayan derslerin izleyen yarıyıllarda öncelikle alınmaları gerekir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Öğrenciler ilk iki yarıyıla ait dersler ile daha önceki yarıyıllarda hiç alınmayan ve/veya alınıp devamsızlık nedeniyle başarısız olunan dersleri bırakamaz veya bu derslerden çekilemezler.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Stajlar
MADDE 24 –
(1) Staj yapılması zorunlu olan programlarda stajlara ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt oldukları programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır. Ek eğitim öğretim süresi, İngilizce hazırlık programında geçirilen süre; kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişiklerinin kesilmesi ve öğretim süresiyle ilgili her türlü konu 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesine göre düzenlenir.

(2) Bir öğrencinin programa başlamasından itibaren kayıt yaptırdığı yarıyıl sayısı, o öğrencinin normal yarıyılını gösterir. Kayıt yaptırılan yarıyıl sayısı öğrencinin kayıtlı bulunduğu programın toplam yarıyıl sayısından fazla olamaz. Yatay ve dikey geçiş yoluyla gelen ya da muaf olduğu dersler bulunan bir öğrencinin intibakının yapıldığı yarıyıl, o öğrencinin normal yarıyılı sayılır. ”

MADDE 9 – Bu Yönetmelik 2017-2018 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Doğuş Üniversitesi Rektörü yürütür.


Doğuş Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik için TIKLAYINIZ.

19 Mart 2018 tarihli ve 30365 sayılı Resmi Gazete için TIKLAYINIZ.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.