İstanbul Gelişim Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu ve Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, bugünkü 28 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu ve Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, bugünkü 28 Mayıs 2018 tarihli ve 30434 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesinden:
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU VE
HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Gelişim Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yürütülen ortak zorunlu yabancı diller ve hazırlık sınıflarının eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Gelişim Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yürütülen ortak zorunlu yabancı diller ve hazırlık sınıflarında yürütülecek eğitim-öğretime ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Hazırlık sınıfı: Üniversitenin yabancı diller hazırlık sınıflarını,
b) Kurlar: Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı doğrultusunda A1, A2, B1, B2, C1 kademelerine göre sınıflandırılan yabancı dil seviyelerini,
c) Müdür: İstanbul Gelişim Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürünü,
ç) Rektör: İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörünü,
d) Senato: İstanbul Gelişim Üniversitesi Senatosunu,
e) Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesini,
f) Yabancı Diller Yüksekokulu: İstanbul Gelişim Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,
g) Yönetim Kurulu: İstanbul Gelişim Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,
ğ) Yüksekokul Kurulu: İstanbul Gelişim Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokul Kurulunu,
h) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı: İstanbul Gelişim Üniversitesinde eğitimin tamamen bir yabancı dilde yürütüldüğü ya da derslerinin en az %30 oranında bir yabancı dilde yapıldığı programlar için düzenlenen yabancı dil hazırlık sınıflarını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yabancı Diller Hazırlık Eğitim-Öğretimine İlişkin Esaslar
Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi
MADDE 5 – (1) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi; öğrencilere Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) kapsamında, yabancı dilde okuduğunu ve duyduğunu kavrayabilme, yazılı ve sözlü olarak kendilerini kültürel, sosyal ve akademik hayatta yeterince ifade edebilme becerisini kazandırmak üzere verilir.
(2) Hazırlık sınıfları yabancı dil eğitimi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenir. Hazırlık sınıfları akademik takvimi Müdürlüğün önerisi üzerine Senatonun onayı ile belirlenir ve uygulanır.
(3) Hazırlık sınıflarında eğitim-öğretim süresi, iki yarıyıldan oluşan bir yıldır. Hazırlık eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, kayıtlı oldukları birimlerde birinci sınıfa başlama hakkını elde ederler.
(4) Hazırlık sınıflarında öğrenciler derslerin en az %80’ine devam etmek zorundadır. Öğrencilerin alacakları sağlık raporları derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz ve rapor süresi devamsızlıktan sayılır.
(5) Devamsızlıktan kalan öğrenciler dönem sonu genel değerlendirme sınavına giremez; fakat devamsız veya başarısız öğrenciler Üniversitenin yabancı dil hazırlık yeterlik sınavını girebilir veya Üniversitenin yabancı dil hazırlık yaz öğretimine devam edebilir.
(6) Yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmiş ve başarıyla tamamlamış olan öğrencilerin transkriptlerinde, yabancı dil hazırlık eğitimini başarıyla tamamladığı belirtilir.
(7) Hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler hazırlık eğitimi süresi içerisinde kayıtlı oldukları ön lisans ve lisans programlarından ders alamazlar.
(8) Yabancı dil hazırlık sınıflarına misafir veya özel öğrenci kabul edilmez.
(9) Hazırlık eğitim-öğretimi, öğrencilerin kayıt oldukları eğitim-öğretim programlarının öngördüğü eğitim-öğretim süresine dâhil değildir.
(10) Hazırlık sınıflarına devam edecek öğrenciler, düzeylerine uygun sınıflara yerleştirilir. Sınıflardaki öğrenci sayısı yirmi beş kişiyi aşmayacak şekilde düzenlenir.
(11) Yabancı dil hazırlık eğitimi azami süresi iki yıldır. Hazırlık sınıfına devam edip başarılı olan öğrencilere bir başarı belgesi verilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Eğitimine İlişkin Esaslar
Muafiyet
MADDE 6 – (1) Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi öngörülen öğrencilerin hazırlık sınıfından muaf sayılabilmeleri için aşağıda sayılan şartlardan en az birini yerine getirmiş olmaları gerekir:
a) Öğretim yılı başında Üniversitenin yabancı dil hazırlık yeterlik sınavından 100 puan üzerinden 70 veya üstü puan almış olmak.
b) Son üç yılını, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, ilgili ülkenin anadilinde eğitim yapan ortaöğretim kurumlarında eğitimini tamamlamak.
c) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 60 puan veya ulusal/uluslararası bir sınavdan bu puan muadili bir puan almak.
ç) Son iki yıl içinde ilgili yabancı dil hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamış olmak veya ilgili yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavını başarmış olmak. Bu süre yatay ve dikey geçiş ile kayıt yaptıran öğrenciler için üç yıldır. Bu durum kapsamında muafiyet kararı Yönetim Kurulunca verilir.
d) Muafiyete başvuran öğrenciler için ilgili belgelerini, yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavından en geç bir hafta önce Müdürlüğe teslim etmek.
Yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavı
MADDE 7 – (1) Yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavının uygulamasına ilişkin esaslar Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenir. Yabancı dille eğitim yapılan programlarda kayıtlı bir öğrencinin hazırlık sınıfından başarılı sayılabilmesi için B2 düzeyindeki Üniversitenin yabancı dil hazırlık yeterlik sınavından 100 üzerinden en az 70 puan alması zorunludur. Yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavı için mazeret sınavı düzenlenmez. Yabancı dil hazırlık sınıfı yeterlik sınavı sonucu, öğrencilerin yabancı dil düzeyleri için referans oluşturur.
Kayıt
MADDE 8 – (1) Öğretim dili tamamen veya en az %30 yabancı dil olan programlarda hazırlık sınıfı uygulaması zorunludur.
(2) Hazırlık sınıfından başarılı olan veya muafiyet alan öğrencilerin listesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından ilgili ön lisans ve lisans programlarına ders kayıtlarının yapılması için Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir.
(3) Hazırlık öğretimi ücrete tabidir. Öğrenim ücreti her eğitim-öğretim yılı başında Üniversite Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir ve ilan edilir.
(4) Üniversiteye, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bursu ile yerleşerek eğitim dili yabancı dil olan programlara kayıt yaptıran öğrencilerin burs oranları zorunlu yabancı dil hazırlık sınıflarında da geçerlidir.
Sınavlar ve notlar
MADDE 9 – (1) Sınavlar; kısa süreli sınavlar, ara sınavlar ve genel değerlendirme sınavından oluşur. Sınavlar yazılı veya sözlü olarak yapılabilir.
(2) Kısa süreli sınavlar; kur içi okuma, yazma ve benzeri becerileri sınamak için yapılan sınavlar olup mazereti yoktur. Kısa süreli sınavlar her bir ders için Yönetim Kurulu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde uygulanır.
(3) Ara sınav, her bir ders için yapılan kur sonu sınavlarıdır.
(4) Genel değerlendirme sınavı, tüm kurları ve becerileri kapsayan bir sınav olup, bu sınava devam koşulunu yerine getirmiş öğrenciler girebilir.
(5) Genel başarı notu, iki yarıyıl boyunca yapılan kur sınavlarının toplamının %80’inden ve genel değerlendirme sınavının %20’sinden oluşur. Bu ortalamaların sonucunda 100 puan üzerinden 70 veya üstü bir puan alan öğrenciler hazırlık sınıfından başarılı sayılır. Her bir kur için değerlendirme esasları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Sınav sonuçlarına itiraz
MADDE 10 – (1) Öğrenci, tüm sınav sonuçlarına ilanından itibaren beş iş günü içinde Müdürlüğe yazılı olarak itirazda bulunabilir. Öğrencilerin itirazları ilgili öğretim elemanı veya sınav komisyonu tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılır.
Mazeret sınavları
MADDE 11 – (1) Mazeretleri nedeniyle ara sınavına giremeyen öğrencilerin, mazeretlerini belgelemek kaydıyla mazeretlerinin sona erdiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içerisinde bir dilekçe ile Müdürlüğe müracaat etmeleri gerekir. Mazeret süresi sebebiyle devamsız duruma düşen öğrenciye mazeret sınav hakkı verilmez. Mazeretleri yönetim kurulunca kabul edilen öğrencilerin, akademik takvimde belirtilen tarihlerde mazeret sınavları yapılır. Kısa süreli sınavların ve yabancı dil hazırlık yeterlik sınavının mazeret sınavı yapılmaz.
(2) Mazeretleri Yönetim Kurulunca kabul edilen ara sınav mazeret sınavları hazırlık sınıfı akademik takviminde ilan edilen tarihlerde yapılır.
Başarılı ve başarısız öğrenciler
MADDE 12 – (1) Hazırlık sınıfından başarısız olan öğrencilerin hazırlık sınıfını tekrar etmeleri gerekir. Başarısız öğrenciler devam koşulu aranmaksızın akademik takvimde ilan edilen yabancı dil hazırlık yeterlik sınavlarına katılabilirler.
(2) Hazırlık sınıflarının eğitim öğretim süresi iki yılı aşamaz.
(3) Hazırlık sınıfından dördüncü yarıyıl sonunda başarısız olan öğrencilere, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi hükümleri uygulanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Ortak Zorunlu Yabancı Dil Derslerine İlişkin Esaslar
Ortak zorunlu yabancı dil dersleri
MADDE 13 – (1) Ortak zorunlu yabancı dil dersleri; Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince almak zorunda oldukları yabancı dil dersleridir. Bu dersler Yabancı Diller Yüksekokulunca yürütülür.
Ortak zorunlu yabancı dil dersinden muafiyet
MADDE 14 – (1) Öğrencinin, ortak zorunlu yabancı dil derslerinin muafiyet sınavları Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından Üniversitenin akademik takviminde ilan edilen tarihlerde yapılır. Öğrencilerin başarı durumu, 21/7/2015 tarihli ve 29421 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir.
(2) Hazırlık sınıfını başarıyla tamamlayan ve eğitim dili Türkçe bir programa geçiş yapan öğrenciler 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince okutulan zorunlu ilgili yabancı dil derslerinden muaf olurlar.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Disiplin
MADDE 15 – (1) Yabancı dil hazırlık sınıfı öğrencilerinin disiplin iş ve işlemleri, 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 17 – (1) 6/4/2014 tarihli ve 28964 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Gelişim Üniversitesi Yabancı Diller ve Hazırlık Sınıfı Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü yürütür.