Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil ve Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

21 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete'de "Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil ve Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlandı. Değişiklik yapılan konular içerisinde yeterlilik sınavı ve hazırlık sınıfına dair bilgilere yer verildi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil ve Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
21 Ağustos 2017 Pazartesi 11:40

21 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete'de "Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil ve Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlandı. Değişiklik yapılan konular içerisinde üniversiteye ilişkin yeterlilik sınavı, hazırlık sınıfına kayıt yer aldı.

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
YABANCI DİL VE HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV
YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 29/7/2012 tarihli ve 28368 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil ve Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (h) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“b) YDS veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından denkliği kabul edilen diğer sınavlardan en az 65 puan almış olmak,”
“(2) Zorunlu hazırlık sınıfına tabi olan öğrenciler, birinci fıkranın (b) bendinde bahsi geçen sınavlardan 65 ve üzeri puan almaları durumunda, aldıkları puanın sınav sonuç belgesi ile yüksekokula dilekçe ile başvurularını yaparlar. Bu öğrencilerin kayıtları, sınav sonucunun açıklandığı tarih itibariyle tamamladıkları dönemin sonunda Yüksekokuldan, öğrencisi oldukları fakülte veya yüksekokullara aktarılır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(4) Yeterlilik sınavına ilişkin esaslar şunlardır:
a) Güz dönemi öncesinde yapılan Güz Yeterlilik Sınavı ve güz dönemi sonrası bahar dönemi öncesi yapılan Bahar Yeterlilik Sınavı olmak üzere bir eğitim öğretim yılında iki kez yapılır.
b) Bahar Yeterlilik Sınavına girecek zorunlu hazırlık sınıfı öğrencilerinin, güz dönemi sonu itibariyle not ortalamalarının en az 70 olması gerekir. Bu koşulu sağlayamayan öğrenciler Bahar Yeterlilik Sınavına katılamazlar.
c) Bahar Yeterlilik Sınavı sonucunda başarılı olan öğrencilerin, Yüksekokuldan ilişikleri kesilip öğrencisi oldukları fakülte veya yüksekokullara kayıtları yapılır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(5) Kısmen yabancı dilde eğitim veya yabancı dilde eğitim veren ön lisans, lisans ve lisansüstü programına kayıt yaptıran ve yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen ön lisans ve lisans öğrencileri Üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ancak bu öğrenciler talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin Üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.”
“(8) İki yılın sonunda hazırlık eğitimini başarı ile tamamlayamayan öğrencilere yapılacak ilk Güz Yeterlilik Sınavına katılma hakkı verilir. Yapılan sınavda 100 tam puan üzerinden dil puanıyla öğrenci alan bölümler için en az 70, diğer bölümler için ise en az 60 puan alan öğrencilerin kayıtlı oldukları fakülte ve yüksekokullara kayıtları yapılır.
(9) Hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan ve sonrasında yapılan ilk yeterlilik sınavında başarısız olan öğrencilerin programla ilişiği kesilir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Yüksekokula ön başvurular kayıt işlemleri sırasında yapılır. Kesin kayıtlar öğrencinin kayıtlı olduğu ilgili fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının akademik takvimde belirtilen eğitim öğretiminin başladığı ilk iki haftanın son iş gününe kadar Yüksekokula şahsen yapılır.
(3) Yüksekokula kayıt yaptıran öğrenciler kontenjanlar dâhilinde değerlendirilerek, hazırlık eğitimi almaya hak kazanan öğrenci listeleri kayıtların bittiği tarihten itibaren Üniversitenin internet sayfasında ilan edilir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversitelerarası Kurul, Senato, Yüksekokul Kurulu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.”

MADDE 10 – Bu Yönetmelik 2017-2018 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

MADDE 11 – Bu Yönetmelik hükümlerini Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü yürütür.

21 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete için TIKLAYINIZ

Yönetmelik için TIKLAYINIZ...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.